Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 14 березня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


У фондах Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки є багато монографій, навчальних та наукових посібників з педагогіки та психології, зокрема й вікової психології.
Ми хочемо сьогодні ознайомити вас з якісною психолого-педагогічною літературою від найкращих українських та закордонних психологів та педагогів, яка уміщує знання і практичні інструменти для батьків та вчителів, щоб виховати гармонійну особистість, готову до викликів сучасного світу.
37
Б88

Бронсон, По. Батьки в шоці: новий погляд на виховання / П. Бронсон, Е. Меррімен ; пер. з англ. І. Семенюк. — Харків : Фабула, 2018. — 400 с.
У виданні йдеться про стереотипні принципи виховання, що насправді не дають очікуваного ефекту. Автори говорять про похвалу, обман і складний підлітковий вік. Спираючись на численні дослідження, автори спробували відповісти на найпоширеніші питання та зосередитися на типових ситуаціях, з якими стикається більшість дорослих.





37
В12
Вагнер, Тоні. Мистецтво навчати : як підготувати дитину до реального життя / Т. Вагнер, Т. Дінтерсміт ; пер. з англ. Н. Борис. — 2-ге вид. — Київ : Наш формат, 2018. — 312 с.
У сучасному світі ми високо цінуємо академічну успішність, змушуючи наших дітей вступати до «найпрестижніших» навчальних закладів, отримувати найкращі оцінки та складати всі тести на відмінно. Але статус відмінника зазвичай не дає гарантій, що дитина матиме всі необхідні навички, щоб стати розвиненою особистістю, активним громадянином і побудувати успішну кар’єру. Система освіти не змінювалась уже принаймні століття і не відповідає вимогам сьогодення.
«Мистецтво навчати» презентує варіант альтернативної системи освіти, яка розвивала б креативні навички, ініціативність і допомагала підготувати нові покоління до вимог сучасної економіки. Усі ідеї автори підкріплюють коментарями стратегів та лідерів думок.

37
Г80
Гресь, Анна. Як пригорнути кактус? : книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків / А. Гресь. — Харків : Основа, 2017. — 201 с.
Настає час, коли маленьке янголятко перетворюється на колючий кактус і перед нами постають безліч проблем і викликів підліткового віку.
У книжці зібрано 77 найпоширеніших ситуацій, з якими стикаються батьки підлітків. До кожної автор наводить 3 варіанти розв’язання — ви зможете обрати найзручніший та найоптимальніший для себе.

37
Г80

Гресь, Анна. Такі різні діти : книга для батьків, яких ніхто не навчав педагогіки / А. Гресь. — Харків : Основа, 2015. — 240 с. : іл. — (Для турботливих батьків).
Батьки зазвичай порівнюють свою дитину з іншими дітьми. Чому Петрик уже вміє читати, а мій Мишко ще ні? Ось Катруся не боїться на уроці відповідати, а ти?.. — такі слова знайомі багатьом батькам. Можливо, краще все-таки не порівнювати, а подумати – у чому унікальність і неповторність вашої дитини.
Ця книга допоможе батькам зрозуміти, як виховувати свою дитину — таку особливу і не схожу на інших.



159.9
К39


Кілбі, Елізабет. Розблоковане батьківство : Як виростити здорових і щасливих дітей в епоху інформаційних технологій / Е. Кілбі ; пер. з англ. Р. Ладохіної. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 248 с.
В останнє десятиліття комп’ютери перетворилися на невід’ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися різними гаджетами — досягненнями новітніх технологій.
Чи може це позначитися на їхньому здоров’ї та розвитку? Чи може наразити на небезпеки?
Про все можна дізнатися, прочитавши розумну і дуже корисну книжку британського психолога, доктора наук Елізабет Кілбі.

37
М15
Маклін, Алан. Мотивуюча школа / А. Маклін ; пер. з англ., передм. та заг. ред. Т. Тадеєвої. — Тернопіль : Навчальна книга — Богдан, 2019. — 480 с. — (Сходи психології).
У книжці представлена оригінальна авторська модель навчальної мотивації для сучасної загальноосвітньої школи, яка має численних прихильників і послідовників серед педагогічної спільноти Великої Британії, особливо у Шотландії. Основними підвалинами цієї моделі є широковідомі у Західній психології теорії самодетермінації та когнітивного налаштування. Однак це не наукова монографія, як і не тривіальна добірка підказок та порад для роботи в класі (хоча елементи того й іншого у ній теж є). Читачеві пропонується ґрунтовний аналіз усіх аспектів функціонування сучасної школи з метою пошуку відповіді на три головні запитання: чому одні учні мотивовані для навчання в школі, а інші з аналогічними інтелектуальними здібностями — ні, чому одні й ті самі учні мотивовані для навчання в одних класах та школах і не мотивовані в інших, а найголовніше — як зробити так, щоб діти в школі хотіли вчитися? Автор ретельно описує свою «мотиваційну матрицю», окремі шари якої уподібнює системі лінз для «наведення на різкість» при огляді різних горизонтів «мотиваційної» школи.

159.9
М17

Максименко, Д. С. Здоров'я дитини в сучасному інформаційному середовищі : практична психологія / Д. С. Максименко. — Київ : Центр учбової літератури, 2018. — 224 с.
Автор висвітлює проблему здоров’я і безпеки сучасних дітей і підлітків при взаємодії з джерелами масової інформації (телебаченням, журналами, інтернет-ресурсами, комп’ютерними іграми тощо). Видання буде корисне як фахівцям (педагогам, психологам, соціологам), так і батькам, які прагнуть допомогти дошкільникам і школярам залишитися здоровими і незалежними від небажаних впливів цифрового світу і медіапростору.



37
Р24

Расфельд, Маргрет. Школа на старті : мотивація до дії / М. Расфельд, Ш. Брайденбах ; пер. з нім. Р. Чорнюка. — Львів : Літопис, 2018. — 136 с.
Це видання про сучасну освітню ініціативу, яка бурхливо розвивається в Німеччині. Діячі цієї ініціативи, які є авторами книги, розповідають, як припинити гонитву за успішністю і почати вчитися з задоволенням, цифри і тести замінити людяними стосунками, чіткий навчальний план - цікавим експромтом, а замість нудних виконавців виховувати геніїв. Змінюймо освіту разом.



37
Р58
Робінсон, Кен. Школа майбутнього : революція у вашій школі, що назавжди змінить освіту / К. Робінсон, Л. Ароніка ; наук. ред. М. Товкало ; пер. з англ. Г. Лелів ; обкл. А. Гіренко. — 2-ге вид. — Львів : Літопис, 2018. — 256 с.
У книжці, відомий експерт з питань освіти сер Кен Робінсон — чий виступ на конференції Technology Entertainment Design має понад п’ятдесят мільйонів переглядів — пропонує практичні рішення критичної проблеми, що постала перед сучасним світом: як змінити недосконалу освітню систему.
Робінсон закликає покласти край застарілій системі освіти й пропонує концепцію, яка спирається на індивідуальний підхід до учнів, сучасні технологічні досягнення й професійні ресурси, щоб зацікавити дітей у навчанні, підтримати їхню любов до пізнання й підготувати їх до викликів XXI століття. У цій книжці знайдеться безліч цікавих історій, спостережень, прикладів із практики, революційних досліджень та рекомендацій від фахівців зі всього світу, які змінюють освіту вже сьогодні.
«Школа майбутнього» підкаже вчителям, як розпізнати справжнє покликання дітей. Вона буде корисна чиновникам-освітянам і політикам, які матимуть добру нагоду переосмислити істинну природу й мету освіти.

37
Р58

Робінсон, Кен. Освіта проти таланту : сила творчості / К. Робінсон ; пер. з англ. Г. Лелів ; обкл. А. Гіренко. — Львів : Літопис, 2017. — 256 с.
На сторінках книжки Кен Робінсона розповідає про творчість та її значення у нашому житті.
Автор захопливо й доступно описує, як інтелект і креативність працюють на біологічному рівні, й аргументує, чому творчість треба повернути не лише до шкільних класів, а й до організацій. У цій книжці безліч цікавих розповідей про те, як відомі компанії на зразок анімаційної корпорації Pixar досягнули успіху, наповнивши повсякденну діяльність творчістю. А ще приклади з історії, оповіді з життя знаменитостей, які реалізували себе всупереч обставинам, і практичні рецепти, як змінити шкільну систему, компанію чи навіть особисте життя, додавши до них дрібку творчості.

37
Р58
Робінсон, Кен. Ви, Ваша дитина і школа : як прокласти шлях до найкращої освіти / К. Робінсон, Л. Ароніка ; пер. з англ. Г. Лелів. — Львів : Літопис, 2018. — 240 с.
У третій книжці відомого фахівця з освіти Кена Робінсона окреслюються важливі принципи й даються практичні поради, як організувати і скерувати навчання дитини в школі чи за її межами. Автор розвіює численні міфи, описує різні варіанти сучасних шкіл і висловлює свою позицію щодо суперечливих питань.




 
37
С91

Сухенко, Тамара. Як обрати професію майбутнього : посібник з профорієнтації для молоді віком від 13 до 80 / Т. Сухенко ; пер. з рос. О. Коноз ; худож.-оформ. В. Кобець. — 2-ге вид., допов. та переробл. — Харків : Фоліо, 2019. — 96 с. : іл.
Цей методичний посібник є результатом восьмирічного досвіду консультування та тренінгів з профорієнтації. У ньому пропонується покроковий алгоритм, який дозволяє прийняти більш усвідомлене рішення щодо вибору професії. Виконання завдань та розмірковування над запитаннями дозволяють розширити знання про себе і про світ професій, шукаючи відповіді і всередині себе, і в зовнішньому світі.
У наш динамічний час термін життя професій скорочується, деякі швидко зникають, нові виникають. Експерти пророкують, що навіть саме поняття «професія» в майбутньому зникне. Автор пропонує читачеві не тільки спостерігати за цими змінами, але й творити їх — створювати свою професію, скориставшись наведеними формулами.

159.9
Ф12

Фабер, Адель. Як слухати, щоб діти з нами говорили. Як говорити, щоб діти нас слухали / А. Фабер, Е. Мазліш ; пер. О. Мандрика. — Львів : Свічадо, 2013. — 300 с.
Кожна людина протягом життя має опанувати багато мистецтв. Одним із них є мистецтво спілкування, зокрема — з дітьми. Таким собі чарівним ключиком до цього мистецтва, як стверджують авторки книги, є особливе вміння слухати дітей і говорити з ними.
Адель Фабер та Елейн Мазліш пропонують нові методи спілкування з дітьми, дають практичні вправи та поради, перевірені як на власному досвіді, так і на досвіді вже багатьох тисяч сімей. Адже ця книжка — світовий бестселер!

Немає коментарів:

Дописати коментар