Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 9 червня 2021 р.

Україна. Право. Конституція.

 Хто такі українці? Як з'явився український народ? Чого прагнуть українці? Якими були перші закони Київської Русі у X cтолітті? Як ми реалізуємо свої права і боронимо демократію в Україні? Які права гарантує Конституція? Як українці адаптуються за кордоном? Про усе це ви дізнаєтеся з добірки книжок «Україна. Право. Конституція.»

94(477)

Б87  

Брехуненко, Віктор. Україна й українці: ім'я як поле битви / В. Брехуненко ; НАН України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського. — Київ : [Брехуненко Н. А.], 2020. — 270 с.

У книзі розглянули походження самоназви "Україна" та її перетворення на єдине ім'я українського світу, простежили появу ідентичености "українці", "український народ". За допомогою наукових арґументів спростували маніпулятивні версії родоводу та смислового наповнення поняття "Україна". З'ясували природу іншої нашої самоназви - "Русь" та похідних від неї понять: "Росія", "Мала Русь" / "Мала Росія", "Велика Русь" / "Велика Росія", "російський народ", "малоросійський народ". Показано як Московія привласнила ім'я "Русь" та його грецький відповідник "Росія", видаючи світові за нібито свою природну самоназву.

31

З-13 

Зав'ялов, Андрій Володимирович. Соціальна адаптація українських іммігрантів: монографія / А. В. Зав'ялов. — Київ : Саміт-книга, 2020. — 180 с.

У монографії аналізують процеси соціальної адаптації українських іммігрантів в різних країнах Європи, Канаді та Росії. Позначають основні механізми соціальної адаптації, складності і стратегії адаптації українських іммігрантів, а також аналізують особливості соціальної адаптації в різних країнах.

342(477)

К18 

Кампо, Володимир. Конституція і становлення конституційної демократії в Україні (2014-2018 роки)/ В. Кампо. — Київ: Гамазин, 2019. — 172 с. — (Конституційна просвіта).

«Чому бідні? Бо дурні. Чому дурні? Бо не вчаться», — істина українських реалій, на які ми за звичкою киваємо, але не поспішаємо змінювати. Проте саме зі знання й розуміння своєї Конституції народом і починається шлях до кращого життя. На сторінках цієї книги читач знайде відповіді на безліч суспільно-правових питань щодо становлення конституційної демократії в Україні, реформи судової влади, особливостей функціонування окремих конституційних інститутів, кризових явищ під час переходу до конституційної демократії й перспектив України на шляху до утвердження конституційних цінностей: захисту гідності й прав людини, верховенства права тощо.

340(477)

К38 

Київська Русь: пам'ятки права (Х-ХІІІ ст.): тексти, переклади, коментарі : навч. посіб. / уклад.: Г. Г. Демиденко, В. М. Єрмолаєв ; Нац. акад. прав. наук України, Нац. юрид. ун-т ім. Я. Мудрого. — Харків : Право, 2020. — 224 с. : іл.

У навчальному посібнику наводяться пам’ятки права Київської Русі, його джерела: літописні свідчення про формування держави та звичаєве право, перші русько-візантійські договори Х ст., тексти першого вітчизняного юридичного кодексу «Правди Руської» у двох редакціях, церковних «Уставів» Володимира Великого та Ярослава Мудрого, князівських «уставів» та «уставних грамот». Вони супроводжуються перекладами на сучасну українську мову, розлогими коментарями, складеними укладачами.

342(477)

О-75

Особливості реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та їх законодавче забезпечення/ упоряд.: А. Санченко, С. Ткаченко ; Ін-т законодавства Верховної Ради України, Європ. Комісія "За демократію через право". — Київ : Фенікс, 2018. — 160 с.

Збірник містить матеріали аналітичного науково-практичного дослідження, доповідей і виступів українських експертів і науковців, що здійснені та представлені у рамках спільного проекту Інституту законодавства Верховної Ради України та Європейської Комісії Ради Європи «За демократію через право» «Особливості реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та їх законодавче забезпечення», а також тексти відповідних законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді України.

Немає коментарів:

Дописати коментар