Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 11 червня 2021 р.

Застосування гендерно орієнтованого підходу в окремих галузях.

    Рівність прав означає наділення жінок та чоловіків юридично однаковими правами та обов’язками. Рівність можливостей  - це фактична можливість користування правами й свободами людини незалежно від статі. Гендерна рівність означає рівність можливостей для доступу жінок і чоловіків через соціально-економічні, етнічні, статеві, фізичні, вікові, національні упередження до програм, ресурсів; у сприянні світогляду людей до недопущення соціальної та гендерної дискримінації у суспільстві. На жаль, на заваді стоять вікові патріархальні гендерні стереотипи.

Залучення жінок до управління на місцевому рівні нерідко призводить до посилення гендерних стереотипів, акцентування уваги на жіночих ролях (опікування членами сім’ї, догляд за дітьми, людьми похилого віку), тоді як чоловіки продовжують приймати стратегічні рішення. Більш того, якщо питання визнається як суто жіноче, воно переважно втрачає важливість та відноситься до сфери «соціальних», а не «публічних» чи «економічних» питань. «Впровадження гендеру» означає не просто додавання «жіночого компоненту» до проектів та програм, а аналіз і врахування різних умов та вимог щодо жінок і чоловіків. Гендерний підхід полягає в тому, щоб не прирівнювати всіх, а навпаки – визначити та врахувати різні потреби. Докладніше про вирішення гендерних проблем у різних галузях – у добірці.

316

П59 

Порадник щодо застосування гендерно орієнтованого підходу в окремих галузях / Т. Іваніна, О. Кисельова, М. Колодій [та ін.]. — Київ : Віваріо, 2020. — 48 с.

Порадник розроблений на допомогу державним службовцям та посадовим особам місцевого самоврядування для застосування ґендерно орієнтованого підходу при формуванні та реалізації політики на галузевому рівні. Він містить інформацію щодо ґендерних проблем, які існують в окремих галузях економіки, орієнтовний перелік ґендерних показників та приклади врахування ґендерних аспектів у бюджетних програмах.

316

П78 

Проблеми гендерної рівності у галузі охорони здоров'я/ [упоряд.: О. Кисельова, Е. Клатцер]. — Київ : [б. в.], 2018. — іл. —Проект «Гендерне бюджетування в Україні».

Цю публікацію підготовлено в рамках реалізації Проекту «Ґендерне бюджетування в Україні». Проект впроваджується за фінансової підтримки Швеції.

Публікація базується на результатах ґендерного бюджетного аналізу програм, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів в галузі охорони здоров'я, який був здійснений Робочими групами з ґендерного бюджетування Житомирська, Івано-Франківська, Черкаська, Вінницька, Сумська, Полтавська, Запорізька, Закарпатська, Херсонська, Чернівецька, Миколаївська, Київська області та місто Київ.

ҐОБ – це комплексний ґендерний підхід в бюджетній політиці та бюджетному процесі на державному й місцевому рівнях, що включає розподіл бюджетних коштів за ґендерним принципом.

316

П78 

Проблеми гендерної рівності в галузі культури та мистецтва / [ упоряд. О. Кисельова]. — Київ : [б. в.], 2020. — 30 c. : іл. — Проект «Гендерне бюджетування в Україні».

Публікація базується на результатах ґендерного аналізу програм, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів у галузі культури і мистецтва, який був здійснений Робочими групами з ґендерного бюджетування в Житомирській, Кіровоградській, Київський, Хмельницькій, Чернігівській областях та в місті Києві.

Ґендерно орієнтований підхід в бюджетному процесі означає врахування ґендерних аспектів на усіх стадіях бюджетного процесу та висвітлення у відповідних бюджетних документах цілеспрямованості на забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків (ґендерної рівності). Тендерний аналіз бюджетних програм сприяє: скороченню ґендерних розривів, підвищенню якості послуг для жінок і чоловіків, ефективному використанню публічних фінансів та сталому розвитку країни.

316

П78 

Проблеми гендерної рівності у галузі фізичної культури та спорту/ [упоряд. О. Кисельова]. — Київ : [б. в.], 2019. — 26 с. : іл. — Проект «Гендерне бюджетування в Україні».

Публікація базується на результатах ґендерного бюджетного аналізу програм, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів у галузі фізичної культури та спорту, який був здійснений Робочими групами з ґендерного бюджетування в Дніпропетровській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій областях та в Міністерстві молоді та спорту України.

ҐОБ – це комплексний ґендерний підхід у бюджетній політиці та бюджетному процесі на державному й місцевому рівнях, що включає розподіл бюджетних коштів за ґендерним принципом.

316

П78 

         Проблеми гендерної рівності у галузі освіти/ [упоряд.: О. Кисельова, Е. Клатцер]. — Київ : [б. в.], 2018. — 30 с. : іл. — Проект «Гендерне бюджетування в Україні». 

          Публікація базується на результатах ґендерного бюджетного аналізу програм, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів в галузі освіти, який був здійснений Робочими групами з ґендерного бюджетування в Житомирській, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій областях та місті Києві.

ҐОБ – це комплексний ґендерний підхід в бюджетній політиці та бюджетному процесі на державному й місцевому рівнях, що включає розподіл бюджетних коштів за ґендерним принципом.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар