Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 5 червня 2021 р.

Українська революція 1917–1921 років. Настільна гра.

 Українська революція 1917–1921 років повернула нашу батьківщину на мапу світу. Після століть бездержавності українці створили власний парламент, уряд, військо, академію наук, здобули міжнародне визнання. Нинішні символи України – синьо-жовтий прапор, тризуб, гімн “Ще не вмерла Україна” обрані державними ще тоді.

Революція стала уроком: що треба і чого не слід робити для творення держави. Чи засвоїли ми його? Чи достатньо знаємо про ті буремні роки? Перевірити допоможе гра.

У наборі є спеціальний посібник, розроблений співробітниками Інституту пам'яті. Після його прочитання грати в настільну гру стає значно легше.

Гра «Українська революція 1917-1921 років» пропонує об'єднати в одну державу всі українські землі та закріпити знання про подію і тодішніх діячів. Для участі в ній потрібні три учасники або три команди-учасниці по 10 осіб, а також ведучий.

Дія відбувається на ігровому полі, яке складається з 12 пазлів. У його центрі – оглядова карта українських земель Степана Руданського, яка включає до етнічної України, зокрема, Крим та Кубань та умовно поділена на 6 регіонів: Київщину-Лівобережжя, Волинь, Галичину, Поділля, Південь, Схід. По її периметру розташовано 88 клітинок-ходів, номерам яких відповідають номери карток-запитань, що використовуються під час змагання. Самі завдання мають по три варіанти відповіді.

Допомагати чи заважати під час гри можуть спеціальні ігрові клітинки. Наприклад, «телепорт» дає право тягнути картку-запитання двічі поспіль, а «пастка» передбачає пропуск ходу (щоправда, якщо у колекції гравця чи команди є чорна картка-запитання, то вона рятує від цього).

Серед запитань та завдань можна зустріти такі: «Столицею якого отамана було Гуляйполе?», «Заспівайте перший куплет пісні-маршу, що стала гімном Українських січових стрільців»; «Як сьогодні називається місто України, що до січня 1919 року мало назву Унґвар?», «Як називалася маріонеткова «республіка», створена 12 лютого 1918 року, для відділення території від УНР і встановлення контролю над Донецьким вугільним басейном?» чи «Яка кримськотатарська партія висунула гасло «Крим для кримців».

Український інститут національної пам’яті представив ще й гру для мобільних пристроїв «Сто років боротьби. Українська революція», яка створена на основі настільної гри «Українська революція 1917–1921 років».

Настільна гра є в читальному залі Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

94(477)

С81 

100 років боротьби. Українська революція 1917-1921: настіл. гра / Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : Львів : Смертига Ю. Л., 2017. — іл. + посіб. до настіл. гри (92 с.). — Проект «Гра-мандрівка» - пізнавальні настільні ігри для усієї родини та друзів.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар