Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 2 червня 2021 р.

Як натренувати свою пам'ять.

 У кожного з нас в житті були моменти, які ми хотіли би найскоріше забути. І є речі, про які нам вкрай важливо пам'ятати. Як позбутися непотрібних спогадів і не забувати важливого? Тренувати пам'ять! Як саме? Корисні поради знайдете в цій добірці книжок.

159.9

К12 

Кавашіма, Рюта. Тренуй свою пам'ять : легкий спосіб натренувати пам'ять за японською системою : 5 хвилин на день протягом 4 тижнів / Р. Кавашіма ; пер. з яп. О. Колисецької. — Харків : Ранок : Фабула, 2020. — 112 с.

«Останнім часом я все забуваю», «Не можу згадати імена людей», «Чи не з’їду я з глузду в майбутньому?» — багатьох людей періодично тривожать подібні думки. До того ж, безумовно, є люди, які хотіли б покращити роботу свого мозку. З розвитком інформаційних технологій мозок сучасної людини стає слабшим (хоча й здається, що навпаки). Коли у нас з’явилися комп’ютери та мобільні телефони, жити стало легше та зручніше, і необхідність використання розумових здібностей стала виникати все рідше. Цілком можливо, що XXI століття стане століттям розумових розладів. Щоб цього уникнути, необхідно тренувати мозок, свідомо використовуючи його префронтальну кору. За допомогою тестів та вправ із цієї книжки ви зможете перевірити, наскільки добре працює ваш мозок, і зберегти його здоров’я.

159.9

Г70  

Горслі, Кевін. Пам'ять без обмежень. Потужні стратегії запам'ятовування / К. Горслі ; пер. з англ. О. Кацанівська. — 2-ге вид. — Київ : Наш формат, 2020. — 128 с. : іл.

У цій книжці автор пропонує власну методику тренування уваги та зосередженості, яка допоможе перетворити безлику інформацію на добре структуровані дані, які залишиться у вашій голові надовго.

159.9

Б89  

Брювер, Джадсон. Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки: як формуються шкідливі звички та як їх подолати / Дж. Брювер ; пер. з англ. Ю. Гірича. — Харків : Віват, 2018. — 288 с. : іл.

Джадсон Брювер — очільник Терапевтичної нейронаукової лабораторії Медичного дослідного центру охорони здоров’я та соціології при медичній школі Массачусетського університету. Понад 20 років вивчає механізми розвитку залежностей. Автор багатьох книжок, статей для журналів Time, Forbes і передач для каналу BBC, компаній NPR, Businessweek, Аль-Джазіра, а також промови TED. Наші залежності керують нашим життям — чи то йдеться про нав’язливе бажання постійно перевіряти оновлення в соцмережах, чи про паління, зловживання алкоголем тощо. Чому ж шкідливі звички так важко подолати? Як їх виявити, установити причину та, найголовніше, позбутися назавжди? Автор на цікавих експериментах і дотепних прикладах пояснює складні психологічні процеси. Завдяки цим знанням ви зможете сконструювати власний «компас усвідомленості», який не дозволить залежностям скеровувати вас у протилежний бік від щастя.

159.9

Б18  

Байстер, Майкл. Сила забування : шість ключових навичок очищення мозку від безладу / М. Байстер, К. Лоберг ; пер. з англ. О. Гордієнко. — Харків : Ранок : Фабула, 2019. — 400 с.

Чи відомо вам, що людський мозок здатен запам’ятати 10 мільярдів сторінок інформації, і допомагає йому в цьому забування? Так-так, ми нічого не переплутали - саме забуваючи несуттєве, наш мозок зможе сконцентруватися та запам’ятати важливе. Ця книжка допоможе оволодіти навичками, які перетворять вас на дійсно ефективного мислителя і стануть у пригоді як у кар’єрі, так і в особистому житті.

    159.9

К49 

Клір, Джеймс. Атомні звички. Незначні зміни, значні результати : легкий і перевірений спосіб набути корисних звичок і позбутися звичок шкідливих / Дж. Клір ; пер. з англ. А. Акуленко. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 304 с. : іл. — (Бестселер The New York Times).

            У книзі Джеймс Клір ділиться надзвичайно цікавою і по-справжньому продуктивною методикою напрацювання корисних звичок. В її основі лежить поняття чотириступеневої моделі звичок (подразник, прагнення, відгук, винагорода), а також чотири породжені цією моделлю закони зміни поведінки. Викладений матеріал підтверджується результатами наукових досліджень, проте книгу слід трактувати не як наукову розвідку, а як посібник з експлуатації, що містить мудрі практичні поради та пояснення механізмів створення і змінювання власних звичок. Єдиного правильного способу набуття корисних звичок, звісно, не існує, але автор пропонує найкращий із відомих підхід, який спрацює незалежно від того, з чого саме ви починаєте і що саме намагаєтеся змінити.

159.9

В88 

Вуд, Венді. Хороші звички, погані звички : наука позитивних змін / В. Вуд ; пер. з англ. Н. Конобас ; за заг. ред. Є. Мірошниченка. — Київ : BookChef, 2020. — 384 с.

У середньому 43% часу людина діє, не замислюючись, тобто керується силою звички. Саме від того, які звички переважають, залежить якість життя кожного з нас, а також близьких нам людей. Венді Вуд стверджує: будь-яка звичка може бути ініційована незалежно від намірів, і дія відбувається з мінімальним контролем свідомості. Зазвичай звички складно змінити, однак можливо, якщо робити це, спираючись на науковий підхід. Саме його професор, яка провела численні дослідження з цієї теми, пропонує читачам у книзі «Хороші звички, погані звички».

159.9

Ф74 

Фоєр, Джошуа. Прогулянка Місяцем з Ейнштейном. Мистецтво запам'ятовування / Дж. Фоєр ; пер. з англ. Є. Ніколаєвої. — Харків : Віват, 2020. — 304 с. — (Саморозвиток).

Майже сорок днів на рік більшість людей витрачають у спробах пригадати те, про що забули. Джошуа Фоєр колись теж був таким. Проте лише за один рік тренувань він потрапив у фінал чемпіонату США із запам’ятовування і — на власний подив — здобув перемогу. Ця книжка змінить ваші уявлення про те, як працює людська пам’ять. Автор поведе читачів у дивовижну мандрівку: ви дізнаєтеся безліч цікавого, від класичних методів, що їх застосовував Цицерон, до сучасних технік «інтелектуальних спортсменів». Книжка Фоєра — це заклик відродити мистецтво запам’ятовування, яке навіть нині, у добу смартфонів, стає дедалі актуальнішим.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар