Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

субота, 27 квітня 2024 р.

"Не я б’ю – верба б’є , за тиждень Великдень, недалечко червоне яєчко!"

Вербна неділя - одне з найбільш визначних свят в християнському календарі, яке відзначається перед Великоднем. Це свято є символом весняного пробудження, надії та віри в божественне спасіння.

Основним обрядом Вербної неділі є освячення вербових гілок, що символізує вхід Ісуса Христа до Єрусалима, коли йому шанувальники клали перед ноги вербові гілки. У цей день в християнських церквах відбуваються урочисті богослужіння, під час яких віряни несуть вербові гілки і співають "Осанна" - слова привітання, які звучали при вступі Ісуса до Єрусалима.

Церковна служба у Вербну неділю наповнена урочистістю. Християни приносять з собою вербові гілки, прикрашені квітами.  Священик освячує вербові гілки, символізуючи благословення й захист від злого.

За традицією, після церковної служби християни приносять освячені верби до своїх домівок, де вони стають предметом особливої поваги. Вони виставляються у хаті або на подвір'ї, нагадуючи про божественну благодать та захист.

У багатьох країнах, включаючи Україну, Польщу та інші, до Вербної неділі також відносяться різноманітні народні традиції та обряди. Наприклад, в Україні з Вербної неділі починається тиждень писанок, коли господині розмальовують яйця та готуються до Великодня.

Загалом, Вербна неділя є часом сприйняття нового життя, як символу перемоги Христа над смертю, та часом спільної молитви, радості і сподівання на майбутнє. Це свято нагадує нам про важливість віри, єдності та доброти, і воно є невід'ємною частиною християнської традиції.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар