Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 16 квітня 2024 р.

"Вогняний Щит" (до Дня Пожежної Охорони)

 

Враховуючи вагомий внесок працівників пожежної охорони України у справу боротьби з вогняною стихією, захисту життя і здоров’я людей, майна від пожеж, на підтримку ініціативи громадських об’єднань та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Указом Президента України від 11-го жовтня 2013-го № 555/2013 встановлено професійне свято – «День пожежної охорони», яке тепер відзначається щорічно 17-го квітня.

День створення пожежної охорони відзначається як символ визнання важливості та значущості роботи пожежних у збереженні життя та майна. Це свято відзначається різними країнами у різні дати, проте ідея залишається тією ж – віддячити пожежним за їхню відвагу, самовідданість та безперервну готовність до втручання у небезпечних ситуаціях.

Історія пожежної охорони свідчить про те, що ця професія має велику вагу ще з часів давнини. Перші форми організованої пожежної охорони можна віднести до доби Римської імперії, де в містах були створені команди, які відповідали за гасіння пожеж та запобігання їх поширенню.

У середньовічній Європі пожежна охорона стала більш організованою, з'явилися перші пожежні дружини, які складалися з місцевих жителів і мали на меті захистити міста від загорянь. Проте, сучасна форма пожежної охорони, яку ми знаємо сьогодні, сформувалася вже у XVIII столітті, коли в Парижі була створена перша професійна пожежна служба.

У багатьох країнах світу, День пожежної охорони відзначається заходами, що спрямовані на підвищення свідомості громадськості щодо пожежної безпеки, проведення тренувань та семінарів для пожежних, а також нагородження осіб, які відзначилися в цій професії. Це також може бути день відзначення нових досягнень у сфері пожежної техніки та технологій.

За сьогоднішній день, пожежна охорона залишається однією з найважливіших служб в будь-якому суспільстві, забезпечуючи безпеку та захист від пожеж, надзвичайних ситуацій та природних катастроф. День пожежної охорони – це час вшанування та визнання мужності та самовідданості тих, хто віддає своє життя заради інших.

День пожежної охорони 17 квітня нагадує нам про важливість пожежної безпеки в нашому повсякденному житті, а також про жертовність та мужність людей, які працюють у цій небезпечній, але надзвичайно важливій сфері.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар