Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 3 квітня 2024 р.

"НАТО. Заради миру та безпеки"(до Дня створення НАТО)

 

У весняний день 1949 року, натхнені важливістю спільної оборони та збереженням миру в світі після трагічних подій Другої світової війни, лідери країн об'єдналися на історичному засіданні в Вашингтоні. Схід сонця обіцяв новий початок для світу, що пережив хаос і розруху.

Серед сяючих державних прапорів і обіймів гармонії, політичні лідери збиралися, щоб заснувати Північноатлантичний альянс – організацію, яка стала символом єдності та взаємопідтримки. Атмосфера напруження змішувалася з променями надії.

НАТО, або Північноатлантичний договір, був утворений 4 квітня 1949 року.

Зустріч відбувалася в надзвичайно важливий момент історії людства. Перед ними стояла велика відповідальність – забезпечити майбутнє без війн і конфліктів. Саме в цьому місці і в цей день народжувалася НАТО – об'єднання країн, що обіцяло захищати один одного у разі агресії.

Лідери підписали документи, що закріплювали їхню згоду на колективну оборону, підтверджуючи свою відданість миру та стабільності. Це був історичний крок у напрямку створення безпечного світу, де країни могли співпрацювати для вирішення спільних проблем.

Після церемонії, під світлом спекотного сонця, лідери обмінювалися рукостисканнями і посмішками, відчуваючи, що їхні дії відкрили нову сторінку в історії людства. НАТО народжувалося, і разом з ним народжувалася нова надія на мир та безпеку для всього світу.

Відносини між Україною і НАТО почали розвиватися ще на початку 90-х років XX ст. і відтоді стали одним з найбільш значущих партнерств НАТО. Починаючи із 2014 року, у зв’язку з незаконною анексією Криму Росією, співробітництво між Україною і НАТО у низці ключових галузей було активізовано. Від початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році як НАТО, так і держави–члени Альянсу надають Україні допомогу на безпрецедентному рівні.

Немає коментарів:

Дописати коментар