Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 4 квітня 2024 р.

"Зірка світової славістики"(130 років від дня народження Дмитра Івановича Чижевського)

 

4 квітня цьогоріч виповнюється 130 років з дня народження Дмитра Чижевського, відомого українського славіста й філософа. Зокрема, він відомий як історик філософської думки України. І справді, він є автором першої синтетичної праці з історії філософії на українських землях. Саме вона протягом тривалого часу визначала і продовжує визначати основні підходи до вивчення проблем розвитку української філософії.

Дмитро Іванович Чижевський народився в м. Олександрія Херсонської губернії (нині – Кіровоградська область). Закінчив в 1911 році Олександрійську чоловічу гімназію. Вищу освіту здобував спочатку на фізико-математичному факультеті Петербурзького університету (1911-1913), а пізніше на історико-філологічному факультеті Київського університету ім. св. Володимира (1914-1919). 1921 році виїхав до Німеччини, де навчався в Гейдельберзькому та Фрайбурзькому університетах.

З 1924 року  викладав Українському педагогічному інституті ім. М. Драгоманова в Празі, а з 1929 року в Українському Вільному Університеті в Мюнхені. На початку 50-х рр. ХХ ст. – професор Гарвардського університету (США), завідувач філософським відділом Української Вільної Академії науку Нью-Йорку. З 1956 року й до кінця життя обіймав посаду професора, керівника Інституту славістики Гейдельберзького університету (ФРН).

   Дмитро Чижевський навіть у сьогоднішній ситуації в Україні є постаттю неординарною і контроверсійною. Суперечності навколо його поглядів, як і різноманітні інтерпретації його концептуальних філософських та літературно-теоретичних тверджень, кожен раз переконують нас принаймні в двох речах. По-перше, у тому, що Д. Чижевський був феноменальним ерудитом, котрий зумів поєднати у своїх дослідженнях і у своєму житті найновіші сучасні йому філософські ідеї (Едмунд Гуссерль, Мартін Гайдеггер, Ганс-Георг Гадамер) з класичною європейською традицією (Платон і неоплатонізм, Кант, Гегель). По-друге, читаючи тексти Д. Чижевського, ми переконуємось, що в автора практично відсутня будь-яка ідейно-політична упередженість. Це пов’язано, передусім, із «феноменологічним досвідом» ученого.

   Слід пам’ятати про ту велику роль, яку зіграли українознавчі публікації Дмитра Чижевського у контексті національного відродження України перед Другою світовою війною. Суть цієї ролі чітко визначив Євген Маланюк, коли говорив про те, що «без нарисів Дмитра Чижевського про філософію в Україні та книжки про Сковороду важко уявити духовне життя мого покоління», «творча науковість Чижевського наелектризована, вона дала поштовх кільком поколінням». Надзвичайна духовна незалежність, самостійність, мужність, енергійна наполегливість, а також любов до правди характерні не лише для його досліджень доби Барокко, але і для всієї творчості. Успіх, звичайно, був обумовлений поряд із особливостями характеру вченого його величезними та глибокими знаннями.

   Творчість Дмитра Чижевського є унікальною у тому сенсі, що Чижевський завжди чітко відчуває межі двох різних дискурсів: коли вчений пише про літературу він залишається попри все філологом, коли пише про філософію, то це не перетворюється у загальні роздуми про слово.

Учений зробив вагомий внесок у різні галузі науки філософії, історії, лінгвістики та літературознавства; для відродження української духовної культури, науки.

Помер Дмитро Чижевський  18 квітня 1977 році у Гейдельберзі, похований на кладовищі Бергфрідгоф.

Немає коментарів:

Дописати коментар