Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 9 лютого 2023 р.

N+1 аргумент у прийнятті рішень.


9 лютого відбувся перегляд польського документального короткометражного фільму «Точка відліку», знятого Міхалом Шчесняком. Стрічка є однією із десяти з-поміж 74 заявлених, що увійшли до шортлиста премії «Оскар-2016» у номінації «найкращий документальний короткометражний фільм». Фільм розповідає про жінку на ім'я Анета, яка у 19 років сіла до в'язниці за вбивство, а через дев'ять років доглядає за людьми похилого віку.

Після спільного перегляду разом з головою громадської організації «Гельсінська ініціатива-ХХІ», правозахисником, модератором Клубу документального кіно про права людини Docudays UA «Кіноклуб на вулиці Зеленій» Олександром Степаненком та психологинею, тренеркою ментального здоров'я, авторкою курсів для дорослих і дітей про ментальний інтелект і фінансову грамотність, ведучою тренінгів і психотерапевтом групової терапії Іриною Фенц – учасники поділилися враженнями від побаченого. Дискутували з приводу того, що призвело героїню до змін, які з нею відбулися і до скоєння злочину. Обговорили як головній героїні і її родині жити з тим, що в ній сталося. Як має змінитися героїня, щоб їй дозволили бачитися з власною дитиною? За яких умов такі зміни можливі? Яка роль Гелени, чий світ обмежений «вікнами лікарень і диванами», в цій історії?

Коли ми вагаємося «бути чи не бути» або «винен чи не винен», ми рахуємо усі аргументи за і проти. І коли аргументів рівна кількість, рішення дуже важко прийняти. Ми шукаємо ще один аргумент, який переважить шальки терезів, щоб прийняти рішення. Іноді на прийняття рішення, наприклад якщо ми укладаємо угоду або прокурор виносить судовий вирок, впливають факти і загальне враження про людину. Психологиня Ірина Фенц розповіла про свідоме і несвідоме, які впливають на прийняття нами важливих рішень і візуалізувала усі фактори у піраміді.

Правозахисник Олександр Степаненко розповів про Клуб документального кіно про права людини і колекцію фільмів Docudays UA, про пенітенціарну реформу і реабілітацію тих, хто скоїв вбивство в Польщі і в Україні. Обговорили як прийняття судового рішення впливає на подальшу долю людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар