Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 25 лютого 2023 р.

Чи багато ви знаєте про Лесю Українку.

 

25 лютого виповнюється 152 роки з дня народження великої письменниці, мислительки, сильної особистості Лариси Косач. Світ та більшість земляків знають її як Лесю Українку. Певний час її знали лише як авторку низки поезій та драми-феєрії «Лісова пісня». Згодом почали розкриватися деталі, які демонструють нам усю глибину та інтелект постаті справді європейського рівня. Багато фактів з біографії Лесі Українки лише зараз стають відомими широкому загалу. А що знаєте про них ви? Дізнайтеся більше з книжками з фонду читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

82.09(477)

З-12 

Забужко, Оксана. Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій / О. Забужко. — Вид. 3-тє. — Київ : Комора, 2018. — 655 с.

Хто ми — Україна чи Малоросія? Європа чи Росія? Чи українська релігійність — це те саме, що візантійське православ’я? Чи й справді українці — «селянська нація»? Яку таємницю берегли «таємні товариства» малоросійських дворян ХІХ століття? Звідки в «Лісовій пісні» зашифрована легенда про Грааль? Що є демократія, а що — хамократія? У чому полягав модерний «український проект», і чи вдалося нам його реалізувати?.. Одна з найвідоміших книг Оксани Забужко, вперше видана 2007 року й відзна­чена багатьма престижними нагородами, пропонує читачеві вражаючу інтелектуальну подорож крізь віки, культури й конфесії в пошуках «України, яку ми втратили». Ключем до неї стає міф Лесі Українки — найгірше прочитаної і найдра­матичніше недооціненої письменниці з пантеону наших національних класиків. Це не лише фундаментальна історико-культурна праця та вишукана філологіч­на екзегетика. Це ще й книга-попередження про наше сьогодення — про те, як жорстоко ми розплачуємося за втрату й забуття багатовікової лицарської культури.

82.09(477)

К24 

Кармазіна, Марія Степанівна. Леся Українка. Життя як виклик / М. С. Кармазіна ; редкол.: В. Смолій [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Парламентське вид-во, 2020. — 416 с. — (Славетні постаті України).

Книжка присвячена геніальній українській письменниці Лесі Українці (1871–1913). На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення як української письменниці в умовах імперської дійсності. Книжка — це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли герої її творів.

82.09(477)

М18 

Малетич, Наталка. Леся. Мандрівний клубочок : для серед. і ст. шк. віку / Н. Малетич ; наук. ред. І. Цекунов ; іл. М. Фої. — Київ : Портал, 2021. — 152 с.

Ми щодня зустрічаємо Лесю Українку в пам'ятниках і назвах вулиць, на купюрах і в шкільних кабінетах. Але яким щодня бачила світ сама Леся? Жива людина, а не офіційний портрет. Що вона любила, з чого сміялася й сумувала, про що писала листи рідним, з ким дружила? Кумедні прізвиська для братів-сестер, хоумскулінг, стильні вбрання, нехіть до публічних виступів і далекі мандри — певно, кожен знайде щось спільне з Лесею, яка називала себе boule vagabonde — «мандрівний клубочок».

82.09(477)

П16 

Панасенко, Тетяна Михайлівна. Леся Українка / Т. Панасенко ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Київ : Довженко Букс, 2020. — 123 с.

Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

 

821(477)

У45 

Українка, Леся. Апокриф : вибране / Л. Українка. Чотири розмови про Лесю Українку / Блаженніший Святослав Шевчук, О. Забужко ; наук. ред. Г. Гаджилова. — Київ : Комора, 2020. — 629 с.

Cкладні й глибоко драматичні стосунки Лесі Українки з християнством, котрі cтановлять ядро її зрілої творчості, ніколи ще не були предметом професійного богословського аналізу. Московська синодальна цензура забороняла твори письменниці «за безбожництво», радянська комуністична хвалила «за атеїзм» і водночас ті самі п’єси не допускала на сцену. Тож смисл тієї запеклої «релігійної війни», яку провадять герої Лесі Українки і вона сама з офіційною церквою, залишався для читача закритим. Аж до сьогодні, коли Предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук і письменниця Оксана Забужко зустрілись, щоб обмінятися думками про твори Лесі Українки на сюжети з євангельської та ранньохристиянської історії. Пропоноване видання містить записи чотирьох таких розмов, а також аналізовані тексти Лесі Українки в авторській редакції.

821(477)

У45 

Українка, Леся. Листи: 1903-1913 / Л. Українка ; упоряд. В. А. Прокіп(Савчук). — Київ : Комора, 2018. — 736 с. : іл. — (Persona).

Останнє десятиліття життя видатної жінки — коли народжувалися та публікувалися її геніальні драми на світові сюжети, а також «Лісова пісня» й «Бояриня», коли вона співпрацювала з українськими і закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критикиня й журналістка, коли її суспільно-політичні погляди остаточно викристалізовано і лише слабке здоров’я стає перешкодою активнішій громадській роботі. Вона досягла визнання як письменниця, щаслива в шлюбі, але в іншому доля до неї неприхильна — Лариса Косач втрачає близьких, швидко руйнується добробут, повертається тяжка хвороба, що тільки було відступила. Та її «демон» лишається з нею до самого кінця — і за кілька годин до смерті вона надиктовує матері конспект нової драми…

Немає коментарів:

Дописати коментар