Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 15 лютого 2023 р.

Як Джохар Дудаєв передбачив рашизм і напад на Україну.

 

15 лютого 1944 року народився Джохар Дудаєв — чеченський військовий, державний та політичний діяч, лідер чеченського визвольного руху у 1990-х роках, перший президент Чеченської Республіки Ічкерія. За декілька днів після народження майбутнього лідера незалежної Ічкерії, 23 лютого, розпочалася депортація чеченського народу. Родина Дудаєва була переселена до Казахської РСР. На землю своїх предків Дудаєв повернувся уже підлітком, у 13 років.

За своє життя Джохар Дудаєв пройшов шлях від хлопця, який мріяв злетіти в небо, до головнокомандувача в Першій російсько-чеченській війні. Ворог російського імперського режиму Джохар Дудаєв із 1985 по 1987 рік жив у Полтаві й працював на посаді начальника штабу 13-ї гвардійської важкої бомбардувальної дивізії. У Полтаву його перевели на аналогічну посаду після п’ятнадцятирічного сибірського «ув’язнення» – саме так його дружина, авторка книги «Мільйон перший» Алла Дудаєва характеризує життя їхньої родини в Сибіру, коли її чоловік ніс там службу. Дудаєва характеризує цей період життя як «дивовижне яблучне сновидіння»: «Запашний аромат фруктів просочував вулиці й золоті поля навколо. Сорочинський ярмарок двічі на рік – із пишними короваями, м’якою українською говіркою і живими гоголівськими персонажами – такого розмаїття всіх земних плодів, як у полтавських магазинах, я раніше ніколи не бачила». «Тавро походження «чеченець» супроводжувало його, наче тінь» - згадує Алла Дудаєва. Попри етнічне походження Дудаєв зумів досягти успіхів на військовій службі. У 1987 році став першим генералом-чеченцем.

Крах Радянського Союзу став для багатьох поневолених народів шансом отримати довгоочікувану свободу. Тоді, наприкінці 80-х, рух за незалежність розпочали естонці. Джохар Дудаєв, генерал авіації СРСР, який в Естонії командував дивізією важких бомбардувальників, отримав наказ від радянського керівництва блокувати естонське телебачення, аби не допустити того, що насправді було невідворотним, – відновлення незалежності Естонії. Наказ Дудаєв тоді проігнорував, звільнився у запас і повернувся в Чечню – боротися за свободу власного народу.

У 1991 році, після проголошення незалежності та утворення світської Чеченської Республіки Ічкерія, Джохар Дудаєв стає першим президентом держави. Уже наступного року була ухвалена Конституція, а Росія вивела з Чечні війська згідно з підписаними двосторонніми договорами. Здавалося, мільйонна нація нарешті отримала те, чого так довго прагнула. Але як тільки російська влада оговталася від краху Союзу, Ічкерію вирішили загнати назад у клітку до дикого ведмедя. Спецслужби РФ щедро фінансували так звану «чеченську опозицію», а по факту – бойовиків-тітушок зі зброєю, та провокували внутрішній конфлікт у завбачливо придушеній економічно державі. Але цей план Кремля провалився. Відтак у грудні 1994 року російська авіація почала бомбити Ічкерію.

Авіація завдавала килимових бомбардувань, від яких загинули тисячі мирних жителів Ічкерії. Російський окупант йшов у наступ на Грозний, але отримав по зубах – армія РФ зазнала втрат у 10 тисяч солдат під час міських боїв у столиці. Кремль продовжував тактику випаленої землі, при цьому спецслужби Росії полювали на президента Джохара Дудаєва.

Після кількох невдалих замахів на Дудаєва російські спецслужби 21 квітня 1996 року запеленгували сигнал його супутникового телефону – президент Ічкерії розмовляв із депутатом Держдуми Боровим. Як тільки з’явилися координати Дудаєва, підняті в небо два російські штурмовики випустили дві самокеровані ракети класу «повітря-земля». Шансів вижити не було.

На національному гербі вільної Ічкерії зображений чорний вовк – символ свободи і боротьби чеченського народу. Після підступного вбивства Дудаєва чеченський опір тільки посилився: окупантам оголосили Джихад – священну війну проти ворогів Ісламу. Тоді, у 1996 році, на фоні невдоволення росіян втратами у війні Єльцин дав задню, пішов на переговори і, поки чеченська делегація була у Москві, боязливо полетів до Чечні «берегти обличчя» – оголошувати перемогу, якої ніколи не було.

Джохар Дудаєв виявився пророком. Друга російська війна у Чечні, потім Грузія, Україна, Сирія. Рецепт Дудаєва перемоги над окупантом простий: Росія – це агресивний звір, тому перемогти його можна тільки спільно, всім цивілізованим світом. Росія згине, коли зійде українське сонце – казав Джохар Дудаєв. У витязі з книги «Атака Ічкерійського Вовка» у «Нарисах політичної історії України» читаємо: «Найбільша помилка це знехтувати українцями. Порахувати українців слабкими. Образити українців. Ніколи не ображайте українців. Українці ніколи не бувають такі слабкі, як вам здається. Не дай Всемогутній Аллах вигнати Українців або відібрати щось в українців. Українці завжди повертаються. Українці повернуться і повернуть своє. Але коли українці повертаються, вони не вміють розрахувати силу і застосувати її пропорційно. Вони знищать все на своєму шляху. Не ображайте українців. Інакше коли українці повернуться на землю, де поховані їхні предки, то ті, хто живуть на цій землі, будуть заздрити мертвим».

Немає коментарів:

Дописати коментар