Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 23 лютого 2023 р.

Блаженніший Любомир Гузар.

 (90 років із дня народження Любомира Гузара (1933-2017), церковного діяча, патріарха-предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви)


     26 лютого виповнюється 90 років від дня народження Любомира Гузара, єпископа Української греко-католицької церкви, кардинала Католицької церкви. З 28 січня 2001 року він був Верховним архиєпископом Львівським, з 25 серпня 2005 року по 10 лютого 2011 року - Верховним архиєпископом Києво-Галицьким – предстоятелем Української греко-католицької церкви.

Блаженнійший Любомир Гузар – справжній громадянин світу. Народився у Львові у 1933-ому. 1944-го родина переїхала до Австрії, потім оселилися у Сполучених Штатах, де він прожив 20 років. Закінчив семінарію, вивчав богослов’я в Католицькому університеті у Вашингтоні, студіював філософію у Фордгамському університеті. 1969-го переїхав до Риму – у «вічному місті» прожив майже 25 років. Тут захистив дисертацію, 9 років викладав у Папському місійному університеті «Урбаніана».

1977-го висвячений Верховним архієпископом Йосифом Сліпим на єпископа. За рік став архімандритом монастиря Студійського Уставу. Об’їздив мало не весь світ, бував усюди, де знаходяться греко-католицькі громади (Австралія, Латинська Америка, Європа). «Ці подорожі наштовхнули мене на дуже просту і ясну думку – люди всюди однакові. З ними треба розмовляти, спілкуватися. Їх треба слухати, їх треба поважати. Тільки з взаєморозуміння і взаємоповаги може вирости щось вагоме і гідне», - зауважує кардинал Гузар.

1993-го він повернувся в Україну. На надзвичайному Синоді єпископів УГКЦ 2001-ого був обраний її главою. Став кардиналом. У 2011 році пішов у відставку, передавши паству і церкву Святославу Шевчуку.

Блаженнійший Любомир Гузар упродовж багатьох років залишається беззаперечним моральним авторитетом не тільки для греко-католиків, але й для віруючих інших конфесій та людей далеких від релігійного життя. Його слово завжди мудре, вагоме і доцільне. Це слово пастиря, за яким відчувається величезний досвід – як людський, так і релігійний.

В Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці є чимало книжок, як написаних Блаженнішим Любомиром, так і людьми , які його добре знали.

2

Б68  

Блаженніший Вуйко Любко / літ. ред. І. Мартин. — Львів : Свічадо, 2017. — 208 с. : іл.

До книжки увійшли спогади про Блаженнішого Любомира Гузара, авторами яких є люди різного віку, професій, національностей і віровизнань. Відверто, зворушливо, смішно, влучно, без пафосу, простими словами про Людину великого серця — так коротко можна охарактеризувати ці щирі оповіді.

2

Г93  

Гузар на кожен день / уклад. О. Климончук ; худож.-оформ. Л. П. Вировець ; фот. Р. Малко. — Харків : Фоліо, 2021. — 415 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

З книжки дізнаємося: До нього дослухалися всі — малі й дорослі, його поради шукали президенти і патріархи. Мудрі настанови та міркування Блаженнішого Любомира Гузара, його поради українцям увійшли до цього унікального видання. Завдяки відеоматеріалам, доступним за QR-кодами, можна почути голос цієї доброї і мудрої людини. Видання ілюстроване.


           2

Г93  

Гузар, Любомир. (Блаженніший Любомир). Думки у спадок / Л. Гузар ; упоряд. О. Гнатишин. — Вид. 2-ге, випр. — Львів : Свічадо, 2019. — 112 с.

Це збірник цитат Блаженнішого Любомира Гузара, який складається з його висловлювань, показує велич пастирського думання предстоятеля УГКЦ про свій народ та людину взагалі. У тих згустках думок можна побачити маштаб постаті Глави Церкви і зрозуміти причину того авторитету, який він мав не лише серед греко-католиків, а й в усьому українському суспільстві.


           2

Г93  

Гузар, Любомир (Блаженніший). Учителю, іду за тобою : думки до проповідей / Любомир (Блаженніший) Гузар. — Львів ; Жовква : Місіонер, 2017. — 264 с. : іл.

Отець Іван Музичка, сучасник Блаженнішого Любомира, у передмові до першого збірника проповідей (2001–2014) цього великого церковного мужа написав: «Знаючи Блаженнішого Любомира особисто, без перебільшення скажу: він є муж сильного, творчого і благодійного слова. Його проповіді зрозумілі, практичні, цікаві та переконливі: приклади походять із життя і призначені для застосування в житті; аргументація, в якій бездоганно дотримано всіх правил логіки, підкріплена здоровим глуздом і поясненнями із сірої буденщини. Блаженніший Любомир, що найважливіше, у проповіді вчить, робить із слухача учня. Усі його науки висвітлені у стосунку до Божого Слова і Божої дії в нашому житті». Цю високу оцінку підтверджують проповіді, вміщені у  виданні, яке упорядкував сам автор, але, на жаль кілька місяців не дожив до того часу, коли воно вийшло у світ. У збірнику вміщено вибрані проповіді, виголошені в неділі та свята літургійного року і з нагоди важливих суспільних чи релігійних подій упродовж 2008–2016 років.

82.09(477)

Ч-68 

Чистух, Володимир. Франко і Гузар: єднання поколінь / В. Чистух. — Тернопіль : Астон, 2019. — 88 с.

Дві непересічні особистості – Іван Франко та Любомир Гузар. Здавалось би, що може бути спільного? Жили в різні епохи, зростали в різних місцевостях. Обидві родини подарували Україні Геніїв – своїх синів. Обидва ішли своїм шляхом, але було щось спільне. Вони несли до народу могутнє слово волі, непереможного духу та справедливості.

             86

Ч-68 

Чистух, В. Завалівське коріння Блаженнішого Любомира Гузара / В. Чистух. — Львів : Логос, 2017. — 64 с.

У виданні є цитата Блаженнішого Любомира Гузара: «Історія родини Гузарів, представлена у спогадах, — це не є щось виняткове, а радше типовий образ життя в другій половині ХІХ століття, у десятиліттях, які становили період підготовки до важливих подій в житті нашого народу наступного століття і, може, наших часів. Тому ласкаво прохаю читачів під час ознайомлення із цими спогадами думати не тільки про моє минуле, а й навчатися чогось із прикладу наших предків.»

2

К49  

Климончук, Оксана. Любомир Гузар / О. Климончук ; літ. ред. В. Ільченко ; передмова В. Є. Єленського ; худож.-оформ. О. А. Гугалова-Мєшкова. — Харків : Фоліо, 2020. — 121 с. : іл. — (Знамениті українці).

Книжка Оксани Климончук «Любомир Гузар» видана у Харкові видавництвом «Фоліо» 2020-ого.  Розповідь про українського релігійного діяча, патріарха-предстоятеля Української греко-католицької церкви, яку він очолював протягом 10 років. За цей час зумів перенести осередок зі Львова до столиці, надавши конфесії загальноукраїнського масштабу. У 2005 році був одним із кандидатів на ватиканський престол. Він став першим главою в історії УГКЦ, який добровільно зрікся своїх повноважень. Його за життя визнали великим, проте немає такого мірила, яким би можна було осягнути вплив Блаженнішого Любомира на порозуміння між християнами, на самоусвідомлення українського суспільства, зрештою, на ті події кінця ХХ – початку ХХІ століття, що створили сучасну Україну.



           86

Щ 92

Хочу бути Людиною / К. Щоткіна. — Харків : Віват, 2017. — 272 с. — (Гордість нації).

Україні доби Незалежності дуже пощастило, що в неї є Блаженніший Любомир Гузар. Він майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом — яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Прийнявши управління Українською греко-католицькою церквою на тому етапі, коли її називали «регіональною» чи навіть «закордонною», і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні, якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.

Позбавлений радянського досвіду, Любомир Гузар привніс із собою на наш пострадянський простір, де сама ідея людських взаємин є глибоко спотвореною лицемірством, хамством, підлабузництвом, основою яких, без сумніву, був страх, і нову манеру спілкування. Блаженніший Любомир Гузар помер у травні 2017 - від тривалої хвороби. Та залишив по собі мудрі та переконливі слова, які проникають в саме серце.

Немає коментарів:

Дописати коментар