Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 20 лютого 2023 р.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Не маємо права забути!

          Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.

В кінці 2013-го - на початку 2014-го в Україні почалися масові протести. Громадяни виступили проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. У результаті в країні відбулася зміна влади - тодішній президент Віктор Янукович та його соратники втекли за кордон. Кульмінацією тих подій, які отримали назву Революції Гідності, стало масове протистояння на Майдані Незалежності у Києві між протестувальниками та силовиками. Сталося це 18-20 лютого 2014 року - саме тоді загинуло найбільше людей.

Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні. Серед них – представники різних професій, віку та статей, які приїхали з різних куточків України й навіть з-за кордону. Наймолодшому із загиблих, Назарієві Войтовичу, було лише 17 років, а найстаршому учаснику Революції гідності Іванові Наконечному – 82 роки.

Докладніше у добірці книжок з фонду читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки «День пам'яті Героїв Небесної Сотні. Не маємо права забути!»

94(477)

М14 

Майдан. Пряма мова . Кн. 1 / розшифрув., упоряд. та прим.: О. Чебанюк, О. Ковальової. — Київ : Нац. музей Революції Гідності, 2019. — 448 с. — (Усна історія Майдану).

 «Майдан. Пряма мова» – 35 інтерв’ю, записаних з учасниками та свідками подій Революції Гідності в Україні, складають першу книжку видавничої серії усних історій, започаткованої Національним музеєм Революції Гідності. Упродовж 2014–2019 років науковці Олена Чебанюк та Оксана Ковальова зібрали понад 200 інтерв’ю, і сьогодні робота зі збору свідчень триває. Збірник унікальний тим, що в ньому подано повні транскрипти, дослівні розшифровки записаних спогадів. Відповідно до методологічних засад oral history тексти інтерв'ю у книжці друкуються з максимальним збереженням мовних і стилістичних особливостей розповідей та з мінімальними редакторськими правками. Також на початку майже всіх інтерв’ю наведено QR-код, за допомогою якого можна прослухати оригінальні записи. Голос не тільки передає емоції та темперамент особи, а є ще й своєрідним інструментом візуалізації її спогадів, таких нібито простих, часто типових для майданівців, проте дуже особистих і щораз унікальних.

66.3

Д46 

Димид, К. Каміння майдану / К. Димид, М. Димид ; Український Католицький Університет. — Львів : Свічадо, 2014. — 280 с.

Є час розкидати каміння і час його збирати. Ця книжка — спроба отця Михайла Димида і його доньки Климентини, активних учасників Революції, зібрати, позначені впродовж тривання Майдану, каміння. Кожна сповідь, Свята Літургія, розмова, вчинок, споглядання, кожен розпач і заклик — це камінь, з якого побудована книжка.

Данило Яневський у передмові до книжки «Каміння Майдану» написав: «Ніхто не зможе зібрати і узагальнити усе пережите, усі емоції і почуття учасників Революції Гідності».

Альбом «Каміння Майдану» - це погляд у минуле, який має стати початком Майбутнього, Майбутнього шляхетного, сильного, мирного.

66.3

Д26 

[94 дні] : Євромайдан очима ТСН / автор ідеї Т. Пушнова ; гол. ред. А. Чех ; дизайн та верстка Д. Яринич. — Київ : Основи, 2014. — 165 с.

Телевізійні новини живуть недовго, зазвичай вже за кілька годин поступаючись місцем більш актуальним. Проте саме вони найкраще передають дух подій, яким судилося потрапити до підручників історії. У книзі «94 дні. Євромайдан очима ТСН» за матеріалами команди телеканалу відтворюється хронологія подій Революції Гідності. Це видання – колективне бачення журналістів, операторів, редакторів і ведучих ТСН, для кожного з яких Євромайдан став не лише роботою, а й важливою сторінкою життя.

94(477)

М14 

Майдан. Свідчення : Допомога постраждалим. Міжнародна солідарність / за ред. Л. Філберга, І. Берлянд, О. Андреєвої ; Нац. ун-т «Києво-Могилянська академія» [та ін.]. — Київ : Дух і Літера, 2018. — 816 с. — (Бібліотека спротиву, бібліотека надії).

У книзі зібрані свідчення учасників Майдану про допомогу постраждалим. Першу частину текстів складають спогади про медичну (і менше — соціальну, психологічну, правову та іншу) допомогу майданівцям та їхнім родичам у Києві та Україні. Зафіксовано безпрецедентний досвід самоорганізації людей, який має бути осмисленим і стати важливим для національної пам’яті сучасників, та майбутніх поколінь. У другій частині книги представлені розповіді про міжнародну солідарність в організації допомоги постраждалим. Громади з усього світу збирали для постраждалих на Майдані гроші, речі та ліки, організували лікування та реабілітацію, побут майданівців та їх рідних, яки приїзджали з інших міст до Києва. Така взаємодія з іншими країнами не має аналогів у нашій історії і варта того, щоб бути зафіксованою – як вдячність і пам’ять для наших закордонних друзів.

Це видання висвітлює дуже важливу сторінку спогадів про те, як на початку 2014-го року Фонд «Відродження», підтримав ініціативу Оксани Забужко, Андрія Куркова, Сергія Жадана та Василя Князевича, які оголосили про створення благодійної програми адресної допомоги на лікування та реабілітацію постраждалих під час масових протестних акцій «Гуманітарна солідарність».

94(477)

М14 

Майдан і КПІ = Maydan and KPI / текст А. Киричок ; гол. ред. П. Киричок. — Київ : АртЕк, 2021. — 176 с. : фот. — Текст укр., англ. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Це документальна книга про київських політехніків, які боролися за свободу і незалежність України, про київських політехніків, які віддали найцінніше своє життя – заради того, аби Україна була вільною, незалежною, демократичною країною. Герої цього видання - КПІшники, студенти і викладачі. Книгу було створено заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву Героїв Небесної Сотні, воїнів АТД назавжди залишаються в серцях українців. Вона – нагадування всім нам про те, якою ціною здобувалась і здобувалася свобода та новий шанс для нашої країни стати справжньою європейською державою. В книзі використані фотографії та документи з архівів КПІ ім. Ігоря Сікорського, а також співробітників та студентів.

У відділі читального залу діє книжкова виставка «Реквієм небесній сотні».

Немає коментарів:

Дописати коментар