Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 4 лютого 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


У нинішніх умовах психологія стала невід’ємною складовою професійної підготовки фахівців усіх спеціальностей вищої кваліфікації. Психологічні знання, навички і вміння є важливим засобом досягнення професійних успіхів, особливо у галузях, які торкаються проблеми взаємин «людина — людина», а також забезпечення гармонійного розвитку своєї особистості й психічного здоров’я.
Пропонуємо увазі користувачів найновіші книжки з психології, що надійшли у відділ читального залу, які допоможуть дізнатися більше про внутрішній світ себе й оточуючих, почуття, мислення, світогляд та мотивацію поведінки кожного з нас.

159.9
Б87
Браун, Пітер. Засіло в голові : Наука успішного навчання / П. Браун, Г. Редігер, М. Макденіел ; пер. з англ. Ю. Кузьменко. — Київ : Наш формат, 2019. — 240 с.
Ввaжaєтьcя, щo для eфeктивнoгo нaвчaння пoтpiбнa пpaктикa i щe paз пpaктикa. Бaгaтo xтo пepeкoнaний: якщo бaгaтo пoвтopювaти, тo мoжнa нaдoвгo зaпaм’ятaти. Aлe нacпpaвдi цe нe тaк. Дocлiджeння дoвoдять, щo пoвтopeння нe cпpияють зacвoєнню мaтepiaлу, нa вiдмiну вiд дeякиx пopiвнянo пpocтиx мeтoдик. Нaпpиклaд, кpaщe пepeкaзувaти iнфopмaцiю, нiж пpocтo пepeчитувaти, знaння лiпшe зacвoюютьcя, якщo poзглянути їx у шиpшoму кoнтeкcтi, a oб’єднaння знaнь у тaк звaнi мeнтaльнi мoдeлi cпpoщують зaпaм’ятoвувaння cклaднoгo мaтepiaлу. У цiй книжцi кoгнiтивнi пcиxoлoги Гeнpi Peдiґep i Мapк Мaкдeнieл у cпiвпpaцi з пиcьмeнникoм Пiтepoм Бpaунoм oпиcують пpaктичнi cтpaтeгiї, якi дoпoмoжуть кpaщe вчитиcя, дoвшe пaм’ятaти вивчeнe, a гoлoвнe — дoбpe зacвoїти тeму, a нe oтpимaти iлюзiю знaння.

159.9
Г47
Гілберт, Деніел. Спотикаючись об щастя : позитивна психологія / Д. Гілберт ; пер. з англ. Л. Герасимчука. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 270 с. — (Бестселер The New York Times).
Ми все життя плануємо щастя в майбутньому часі. Уявляємо, як придбаємо нову квартиру чи нарешті відвідаємо Париж. Мріємо про ідеальні стосунки та блискучу кар’єру. Тоді чому ж, отримуючи бажане, ми не відчуваємо задоволення? У чому проблема?
Насправді ми нічого не знаємо про те, що таке щастя і що робить нас по-справжньому щасливими. На відміну від професора Деніела Ґілберта, засновника наукового напряму «щастязнавства». Він переконаний, що головна проблема — у безкінечному плануванні та невідповідності мрій реальності. Насолоджуватися життям необхідно не завтра, а сьогодні. Спираючись на теорії й факти з психології, когнітивної неврології та філософії, автор розбирає феномен щастя на атоми. Годі дивитися навсібіч, чекаючи на появу чогось особливого! Справжнє щастя — у нас під ногами.

159.9
Д64
Долан, Пол. Довго і щасливо. Відкиньте ілюзії про щасливе життя / П. Долан ; пер. з англ. В. Глінка. — Київ : Наш формат, 2019. — 264 с.
Зaбудьтe пpo iдeaльнe життя. Йoгo нe icнує. Уcтaлeнi coцiaльнi нopми диктують людям, щo їм тpeбa xoтiти, poбити, думaти чи вiдчувaти. Ми oбoв’язкoвo мaємo здoбути xopoшу ocвiту, oдpужитиcя, нapoдити дiтeй, бaгaтo зapoбляти й дoтpимувaтиcя здopoвoгo cпocoбу життя. Aвтop цiєї книжки, виклaдaч пoвeдiнкoвиx нaук Пoл Дoлaн нaвoдить чиcлeннi дocлiджeння, якi пoкaзують, щo дaлeкo нe вci пoчувaютьcя щacливими у шлюбi чи кoли зapoбляють бiльшe, нiж cуciд. Eкcпepт з питaнь щacтя poзмipкoвує, як нaвчитиcь пpиймaти cвoє життя тa звiльнити йoгo вiд cтepeoтипiв тa чужиx cпoдiвaнь. Нa пpиклaдi peaльниx життєвиx icтopiй aвтop дoпoмoжe poзiбpaтиcя в coбi тa зpoзумiти, чи cтaнeтe ви щacливiшим, якщo вiдмoвитecя вiд уcтaлeниx мoдeлeй poзвитку життя тa oбepeтe влacний вapiaнт.

159.9
Д21
Дахігг, Чарлз. Сила звички. Чому ми діємо так, а не інакше в житті та бізнесі / Ч. Дахігг ; пер. з англ. Г. Лелів. — 2-ге вид. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 432 с. — (#1 New York Times bestseller).
В основу цієї книжки лягли інтерв’ю із трьома сотнями науковців і директорів підприємств, дослідження, проведені в десятках компаній. Проаналізувавши все це, автор зрозумів, як кожна людина може контролювати свої звички, щоб досягти успіху. Дізнавшись, як створюються та руйнуються звички, ми зможемо перебудувати шаблони поведінки, як собі забажаємо. Ми зрозуміємо, як змусити себе не палити, менше їсти, займатися спортом, не кричати на близьких, ефективніше працювати.
А чи ми знаємо, як змінюють звичку групи людей? Як, наприклад, цілу країну привчили чистити зуби? Або що формування звички в чомусь незначному — ну, наприклад, прибирати ліжко вранці — кардинально перебудовує спосіб життя в цілому. Це стосується і відомих компаній, чиї звички привели до кардинальних змін в цілому. Звичка заважає, але звичка і рятує. Просто сьогодні наука знає про звички те, про що півстоліття тому не можна було навіть і подумати.

159.9
Д37
Дестено, Девід. Емоційний успіх : як отримати бажане та необхідне від життя за допомогою трьох ключових емоцій / Д. Дестено ; пер. з англ. У. Курганової. — Харків : Фабула, 2019. — 288 с.
Прагнете розвинути наполегливість і силу волі, щоб досягти успіху? А чи справді це потрібно? Автор книжки «Емоційний успіх» доводить: дієвішими за силу волі та витримку є емоційні інструменти. Три найважливіші соціальні емоції — співчуття, вдячність і гордість — допомагають нам досягнути мети в різноманітних життєвих сферах. Як саме вони працюють та як їх культивувати — на ці питання й відповідає книжка. Вона буде корисною всім, хто націлений на успіх, а також зацікавленим у пізнанні таємниць людської психіки.

159.9
Е70
Еріксон, Томас. В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти / Т. Еріксон. — Харків : Фоліо, 2019. — 251 с. : іл.
«В оточенні ідіотів» — бестселер 2015—2018 років. Томас Еріксон поділяє людей на чотири кольорові типи. Він описує логіку поведінки, темперамент, систему цінностей представників кожного з кольорів. Чому одних людей ми розуміємо з півслова, а інших не розуміємо взагалі? Чому дуже успішні люди інколи здаються нам ідіотами і психопатами? Як подивитися на себе очима інших людей і навчитися розуміти навіть тих, хто на нас абсолютно не схожий? Книга допомагає краще сприймати людей з різними типами поведінки й ефективно з ними спілкуватись і може стати настільною для керівників, психологів, менеджерів усіх рівнів.

159.9
К64
Кон, Алфі. Покарані нагородами. Вади системи мотивації / А. Кон ; пер. з англ.: О. Замойської, К. Диси. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 384 с.
Виховний принцип «зробиш це — отримаєш те» більше не актуальний та не ефективний. Нагорода та заохочення — це не стимул, а справжнісіньке покарання та маніпуляція. Автор перевертає усталені погляди на саму суть нагороди, зазначаючи, що це лише короткочасна мотивація. Неможливо досягти успіху у взаємодії, керівництві та вихованні, користуючись цим застарілим принципом. Книжка допоможе «вилікувати хворобу» неефективності стимулів, вона сповнена цікавих прикладів, життєвих історій та практичних порад. Кон розвінчує традиційні стереотипи в поведінці, пропонуючи нові ефективні моделі спілкування та взаємодії начальників та підлеглих, батьків та дітей, учителів та учнів тощо.

159.9
Л84
Луна, Ель. Між треба та хочу. Знайди і плекай свою пристрасть / Е. Луна ; пер. з англ. К. Однороженко. — Дніпро : Моноліт, 2019. — 175 с.
Цю книжку має прочитати кожен, бо вона насправді змінює… все! Ми вже не будемо такими, як учора, — наші думки, уявлення, світосприйняття — усе стане іншим, перетвориться назавжди. Дуже часто ми відчуваємо, що не живемо повним життям, бо не даємо цілком розкритися власним здібностям…
У житті є дві стежини: треба і хочу. Ми приходимо до цього роздоріжжя знову й знову, щодня. Маємо обирати… Чого б ми не прагнули — розпростати крила чи перегорнути сторінку, поміняти роботу чи змінити життя — найкраще, що можна зробити, це дослухатися голосу, який підказує зсередини, що ми можемо дати світові щось особливе, повірити цьому голосу й діяти.
Багато хто проходив цим шляхом. Саме час вирушати і нам. Нашу подорож не обмежено жодною мапою; це дозвіл забути все, що нам начебто треба робити, аби дізнатися, чого ми насправді хочемо.


159.9
Р58
Роббінс, Мел. Правило 5 секунд : трансформуйте своє життя, роботу та впевненість за допомогою щоденної сміливості / М. Роббінс ; пер. з англ. В. Пунько. — Харків : Фабула, 2019. — 288 с.
Мел Роббінс хоче поділитися з вами власним досвідом подолання всіляких життєвих негараздів. Вважайте, що книжку «Правило п’яти секунд» написала ваша найліпша подруга, яка бажає, щоб ви стали кращою версією самого себе.
«Якщо ви шукаєте ту саму людину, яка змінить ваше життя, то просто погляньте у дзеркало», — стверджує Мел Роббінс.

Немає коментарів:

Дописати коментар