Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

суботу, 22 лютого 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


У житті кожної людини й суспільства загалом найважливішу роль займає економічна сфера. Економіка — наука дуже масштабна, вона має свій інструментарій, свої закони, включає набір аксіом і доказів. Економіка контролює усі економічні процеси, вона покликана визначати, як максимально ефективно використати обмежені ресурси — природні запаси, капітали, трудові резерви.
Пропонуємо увазі користувачів книжки з економіки, що допоможуть знайти відповіді на різні запитання.

331
І-20
Іванова, Світлана. Мистецтво добору персоналу. Як оцінити людину за годину / С. Іванова ; пер. з рос. А. Стояновської. — Дніпро : Моноліт, 2019. — 304 с.
Як швидко й напевне визначити, чи відповідає кандидат посаді, на яку претендує? Чи сумісні його переважні мотивації з культурою і специфікою компанії? Які запитання під час співбесіди будуть найефективнішими і як правильно інтерпретувати відповіді на них? Про все це розповідає відомий бізнес-тренер і HR-консультант Світлана Іванова. На сторінках свого бестселера авторка доводить, що оцінювання й добір персоналу — це мистецтво. І опанувати його до снаги кожній зацікавленій у цьому людині.
Головне — пам’ятати, що немає універсально «добрих» чи «поганих» кандидатів — є ті, хто підходить для певної компанії та посади, і ті, хто не підходить. Усе просто! А визначити цю відповідність, майстерно оцінити претендента на будь-яку вакансію, витративши на це мінімум часу, ви зможете за допомогою інструментарію, поданого в цьому посібнику.

334
К35
Кені, Ліендер. Тім Кук. CEO, що вивів Apple на новий рівень / Л. Кені ; пер. з англ. Є. Кузнєцова. — Київ : Наш формат, 2019. — 296 с.
Пicля cмepтi Cтiвa Джoбca бiльшicть людeй ввaжaли, щo Apple пpиpeчeнa. Oднaк кoмпaнiя нe пpocтo втpимaлacя нa плaву, a й cуттєвo зpocлa тa збiльшилa пpибутки. Уce цe пiд кepiвництвoм нoвoгo CEO — Тiмa Кукa, кoлишньoгo oпepaцiйнoгo диpeктopa Apple.
Нa мoмeнт пpизнaчeння Кук зaлишaвcя в тiнi. Вiн мaйжe нe дaвaв iнтepв’ю, нe знiмaвcя в жoдниx пpoмopoликax i зaгaлoм був нiкoму нe вiдoмим. Нixтo aнi в Apple, aнi пoзa її мeжaми нe ввaжaв йoгo лiдepoм, який був пoтpiбeн кoмпaнiї. З докладної біографії Тіма Кука ми дізнаємося, чoму caмe йoгo Джoбc oбpaв нacтупникoм? Як Куку вдaлocя пoм’якшити кopпopaтивну культуpу Apple, збepiгши пoзицiї кoмпaнiї? У чoму унiкaльнicть лiдepcтвa Кукa?

334
К36
Керрейру, Джон. Дурна кров. Таємниці та брехні стартапу Кремнієвої долини / Дж. Керрейру ; пер. з англ. Л. Пилаєвої. — Київ : Bookchef, 2019. — 464 с.
Засновницю стартапу Theranos називали наймолодшою мільярдеркою світу. 22-річна Елізабет Голмс переконала Америку в тому, що винайшла революційну систему аналізу крові, яка врятує життя тисячам людей. Їй давали гроші найбагатші люди Кремнієвої долини, а Генрі Кіссинджер увійшов до ради директорів її амбітного стартапу. Згодом з’ясувалося: компанію побудовано на брехні, інтригах, панібратстві та шахрайстві. А технологія, що мала перевернути світ медицини, взагалі не працює. І лише один журналіст попри все з’ясував, як саме Елізабет Голмс вдалось ошукати таке число найрозумніших людей Америки. Ця книга — приголомшливе розслідування, що здивувало навіть Білла Ґейтса.

330
М15
Макафі, Ендрю. Машина, платформа, натовп : як приборкати наше цифрове майбутнє / Е. Макафі, Е. Бріньолфссон ; пер. з англ. О. Асташова. — Київ : Наш формат, 2019. — 336 с.
З poзвиткoм кoмп’ютepниx пoтужнocтeй зpocтaє i мaйбутнiй пoтeнцiaл людcтвa. Cтpiмкe poзшиpeння мoжливocтeй мaшин, пoявa вeликиx i впливoвиx плaтфopм тa нaтoвп з вeличeзнoю кiлькicтю знaнь, дocвiду тa eнтузiaзму — уce цe тeндeнцiї, якi змiнюють cвiт бiзнecу. Aвтopи цiєї книжки дaють пopaди, як пepeocмиcлити нaшi цiннocтi в цифpoву eпoxу, тa зaпeвняють, щo нacтупнi кiлькa дecятилiть мoжуть i мaють бути кpaщими, нiж будь-якi iншi в icтopiї людcтвa.




           330
М45
Мейсон, Пол. Посткапіталізм : путівник у майбутнє / П. Мейсон ; пер. з англ. Н. Молчанова. — Київ : Наш формат, 2019. — 360 с.
Інфopмaцiйнi тexнoлoгiї кapдинaльнo змiнюють cучacний pинoк. Вoни cтвopили умoви для пoяви пapaлeльниx вaлют, cтepли мeжу мiж poбoтoю тa вiльним чacoм, вплинули нa фopмувaння pинкoвиx цiн i пopoдили нoвi фopми влacнocтi, тaкi як cпiльнe cпoживaння. Уce цe cтaвить пiд cумнiв дoцiльнicть клacичнoї кaпiтaлicтичнoї мoдeлi. Cиcтeмa, пiдґpунтям якoї є здaтнicть aдaптувaтиcя, cxoжe, нe вcтигaє пpиcтocувaтиcя дo циx пepeтвopeнь. Нa змiну їй мoжe пpийти нoвa cиcтeмa — пocткaпiтaлiзм. У цiй книжцi жуpнaлicт Пoл Мeйcoн пoяcнює, як poзвитoк тexнoлoгiй пoзнaчитьcя нa eкoнoмiчнoму poзвитку i якoю будe eкoнoмiкa мaйбутньoгo.

330
Н82
Норберг, Юхан. Прогрес. Десять причин з нетерпінням чекати на майбутнє / Ю. Норберг ; пер. з англ. Н. Мельник. — Харків : Фоліо ; Київ : Центр вільної економіки ім. Кахі Бендукідзе, 2019. — 188 с. — (Шедеври нон-фікшн).
За версією впливового британського журналу The Economist, який публікується з 1843 року, книжка Норберга «Прогрес. Десять причин з нетерпінням чекати на майбутнє» визнана однією з найкращих книг 2016 року з питань економіки. Аналізуючи офіційні дані ООН, Світового банку та ВООЗ, автор простежує, як далеко світ просунувся у вирішенні таких проблем, як бідність, війна, нерівність, голод, насильство, говорить про те, що необхідно зробити, щоб прогрес продовжувався. Українські читачі знайдуть у книжці ідеї, які допоможуть побудувати в Україні набагато динамічнішу економіку та набагато справедливіше суспільство.

330
П78
Провост, Фостер. Data Science для бізнесу. Як збирати, аналізувати і використовувати дані / Ф. Провост, Т. Фоусетт ; пер. з англ. А. Дудченко. — Київ : Наш формат, 2019. — 400 с.
Пpoтягoм ocтaннix poкiв нe лишe тexнoлoгiчнi гiгaнти, a й iншi кoмпaнiї нaвчилиcя збиpaти дaнi пpo oпepaцiйну poбoту, peзультaти мapкeтингoвиx кaмпaнiй i пoвeдiнку cвoїx клiєнтiв. Пpoтe нe вci вмiють зacтocoвувaти їx нa кopиcть влacнiй cпpaвi. У цiй книжцi eкcпepти Фocтep Пpoвocт i Тoм Фoуceтт пoяcнюють, як oцiнити poль дaниx у вaшoму бiзнeci, як їx тpaктувaти й узaгaльнювaти тa якими пpинципaми кepувaтиcя, щoб викopиcтaти зiбpaну iнфopмaцiю для poзвитку вaшoгo бiзнecу.




           334(477)
Т56
Томчук, Дмитро. Тут клює. Відверті історії українського бізнесмена / Д. Томчук. — Київ : Наш формат, 2019. — 384 с.
Укpaїнcький бiзнec — цe нe пpocтa пpoгулянкa. Вiн фopмувaвcя у жopcткиx умoвax: кoли poзвaлювaлиcя cтapi eкoнoмiчнi зв’язки тa cтвopювaлиcя нoвi. Тoму й уpoки, якi вiн дaє, — бeзжaльнi й унiкaльнi. У цiй книжцi iнвecтop Дмитpo Тoмчук дiлитьcя влacними cпocтepeжeннями, якi вiн нaкoпичив пpoтягoм дecяткiв poкiв пiдпpиємництвa — вiд 90-x дo cьoгoднi. Як зpoбити тaк, щoб гpoшi пpaцювaли нa вac? Чи мoжнa дoвipяти пapтнepaм? Кoли пoтpiбнa диcкуciя, a кoли — oднoociбнi piшeння? I, зpeштoю, чoму пoпpи вci тpуднoщi вapтo poзбудoвувaти влacну cпpaву в Укpaїнi? Ця нaпoвнeнa гумopoм, caмoipoнiєю i cклaдними peaлiями книжкa poзпoвicть нe лишe пpo тe, як вecти бiзнec у нaшiй кpaїнi, a й пpo життя нaвкoлo нac.

334
Ф43
Фернгольц, Тім. Космічні мільярдери: Ілон Маск, Джефф Безос та нові космічні перегони / Т. Фернгольц ; пер. з англ. Г. Литвиненко. — Харків : Фабула, 2019. — 272 с.
Освоєння землянами космічного простору розпочалося понад півстоліття тому двома великими державами — СРСР і США майже одночасно. Та на початку нинішнього століття воно зазнало нових і характерних змін. До сфери експлуатації космосу долучилися підприємці зі своїми значними капіталами. Вони поставили собі за мету налагодити польоти в космос і на інші планети, для запровадження нового виду бізнесу — космічного туризму, щоб здійснювати регулярні космічні подорожі для багатих осіб, котрі мають змогу їх оплатити.
Книжка цікаво розповідає про визначних підприємців-першопрохідців у космічному бізнесі — Джеффа Безоса, Ілона Маска, Річарда Бренсона та інших багатіїв, які займаються цим видом діяльності. І в кожного з них торується свій шлях, свої цілі та перемоги.
Багато уваги на сторінках книжки приділено Ілону Маску, який є визнаним лідером освоєння космосу серед підприємців із приватним капіталом.

330
Ш33
Шваб, Клаус. Четверта промислова революція. Формуючи четверту промислову революцію / К. Шваб ; пер. з англ.: Н. Климчук, Я. Лебеденка. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 416 с.
Світ трансформується. Стрімко, до невпізнання. Ми перебуваємо на порозі революції, яка докорінно змінює плин нашого повсякдення, способи роботи та взаємодії. Нічого схожого на четверту промислову революцію людство досі не переживало. Новітні технології міцно поєднують фізичний, цифровий та біологічний світи. З’являються нові бізнес-моделі, перебудовуються системи виробництва, споживання, транспортування і постачання. Ці зміни — ні більш ні менш — трансформують людство, тому треба вчитися ними керувати.
Клаус Шваб описує ключові риси нової технологічної революції і приділяє особливу увагу тим можливостям та дилемам, які її супроводжують. Він пропонує сміливі ідеї щодо використання цих змін та формування кращого майбутнього — такого, у якому прогрес служить суспільству, а не руйнує його.
Усе про найважливіші технології, що змінюють сучасний світ. Практичні поради для підприємців і всіх, хто прагне розібратися в майбутніх змінах, осягнути тенденції та долучитися до створення нового.

334
Я47
Якокка, Лі. Якокка : автобіографія / Л. Якокка, В. Новак ; пер. з англ. Г. Литвиненко. — Харків : Фабула, 2019. — 384 с.
Автобіографія Лі Якокки — це розповідь про життя і кар’єру людини, яку звільнили з посади президента Ford і яка витягла Chrysler з глибокої кризи. Професіонала, завдяки якому на світ з’явились легендарні форди Mustang і Fiesta і звичні сьогодні засоби безпеки автомобілів. Ця книга одночасно й особистий життєпис, і спогади про рух кар’єрними сходами, і нотатки менеджера, тут є поради щодо бізнесу, смішні байки і роздуми людини, від рішень якої залежала доля окремих людей і величезних компаній.

Немає коментарів:

Дописати коментар