Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 12 лютого 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Мово моя українська!
Мова — то душа народна!
Ти постаєш в ясній обнові,
Як пісня линеш, рідне слово,
ти наше диво калинове,
кохана, материнська мова!
/Д. Білоус/
Рідна мова... Вона така неповторна, мелодійна і співуча, бо ввібрала в себе гомін дібров і луків, полів і лісів, духмяний, п'янкий запах рідної землі. З дитинства рідна мова допомагає нам пізнавати світ, відкривати для себе велике і чарівне життя. Без мови не може існувати і розвиватися суспільство, бо вона допомагає людям обмінюватися думками, висловлювати свої почуття, досягати взаєморозуміння, створювати духовні цінності.
Пропонуємо увазі користувачів найновіші книжки для кращого пізнання нашої рідної української мови.

811.161.2
А21
Авраменко, Олександр. 100 експрес-уроків української : посібник / О. Авраменко ; іл. Н. Гайди. — Київ : Книголав, 2018. — 192 с. : іл.
Щоб без проблем освоїти тонкощі спілкування українською, радимо книжку «100 експрес-уроків з української». У кишеньковому самовчителі у простій формі розповідається про неточності, які зустрічаються в побутовому і офіційному спілкуванні українською мовою. Кожна помилка коротко пояснюється й ілюструється кумедними картинками, які знімають офіціоз і полегшують засвоєння матеріалу.

81.411.4
Б 48
Береза, Тарас. Гарна мова — одним словом : словник вишуканої української мови / Т. Береза. — Львів : Апріорі, 2015. — 420 с.
Словник вишуканої української мови — данина великій мовній спадщині, яку у різні часи з нами щедро розділяли майстри художнього пера. Автор опрацював кращі твори української та світової літератури, вибрані уривки з яких слугують докладними ілюстраціями до цього видання. Понад 1500 словникових одиниць дозволяють нам поглибити знання рідної мови, збагатити активний словниковий запас, розмовляти і писати українською мовою якнайвишуканіше.

811.161.2
Б48
Береза, Тарас. Мовою бестселерів : сучасний словник живої мови / Т. Береза. — Львів : Апріорі, 2017. — 800 с.
У книжці зібрані автором фразеологізми, вислови з відомих всім бестселерів. При тому, схема словника виглядає наступним чином: фразеологізм/вислів — тлумачення — відрізок, де вживається із посиланням на джерело, автора та сторінку твору. Словник, перш за все, дозволяє вдосконалити знання української мови, а ще дозволяє зрозуміти в конструкції яких випадків/речень можна було б застосовувати той чи інший вираз.
Це дуже вдале видання і воно таки допоможе людям у пізнанні української мови, її багатої структури тощо.

811.161.2
Б48
Береза, Тарас. Слова, що нас збагачують : словник вишуканої української мови. — Львів : Апріорі, 2016. — 384 с.
«Слова, що нас збагачують» — словник вишуканої української мови, покликаний відновити призабуті, а почасти несправедливо «викоренені» з народної свідомості, слова у нашій мові. Автор звертається до творчості майстрів художнього пера та літературного перекладу, щоб читач наснажився різнобарв’ям словотвору рідної мови, її синонімічною розлогістю та величчю. Подані словникові одиниці, безумовно, збагатять словниковий запас кожного користувача та заохотять говорити рідною мовою якнайвишуканіше.

80
Г12
Гаврилов, Сергій. Всі Крапки над «І»сторією : сторітелінг для сценаристів, письменників та блогерів / С. Гаврилов. — Київ : Пабулум, 2019. — 296 с.
Подавати інформацію максимально стисло і структуровано, емоційно і образно можна через історію. Бути хорошим оповідачем непросто, але можливо. Якщо навчитись сторітелінгу.
Як розвинути ідею і тему, як створити фабулу і сюжет, героя і конфлікт, як працювати зі структурою і опорними точками — про все це розповідає автор. У книзі зібрано професійні інструменти, творчі лайфхаки та практичні вправи, щоб упорядкувати думки і розповісти свою історію.
Сторітелінг — це не лише про книжки чи кіно. Він необхідний і в прагматичних сферах — у бізнесі, політиці, менеджменті й навіть освіті. Тому книжка буде однаково цікава і корисна письменникам, сценаристам, блогерам і всім, хто хоче бути почутим у сучасному інформаційному світі.

80
З-80
Золотковська, Таіс. Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки / Т. Золотковська. — 2-ге вид. — Дніпро : Моноліт, 2019. — 288 с.
Ця книжка — творчий, інтерактивний та практичний путівник дорогами креативного письма. Ви дізнаєтеся, як розвинути талант, удосконалити письменницькі уміння та навички.
Оригінальний «посібник» сучасної української авторки Таіс Золотковської саме для тих, хто хоче подолати власний страх, спробувати відшліфувати свої письменницькі здібності та отримати справжнє задоволення від руху олівця записником чи клацання клавіш клавіатури.

811.161.2
К49
Клименко, Наталія. Українська легко! / Н. Клименко ; обкл. й іл. П. Мельника-Крисаченка. — Вид.2-ге. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 283с. : іл. — (Мова — ДНК нації).
Книжку створено спільно з інтернет-ресурсом «Мова — ДНК нації». За допомогою інфографіки показані правила та складні випадки вживання слів в українській мові. Наочно й детально, схематично, але грунтовно, серйозно, проте і з гумором автор вчить нас українській без суржику, русизмів і кальок.
Видання з наочними ілюстраціями та стислими правилами, прикладами вживання і корисними статтями. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською.

80
С79
Степура, Андрій. WOW-виступ по-українськи : ноу-хау сучасного оратора / А. Степура. — 2-ге вид. — Дніпро : Моноліт, 2019. — 304 с.
Публічний виступ — це стрес і щедра порція адреналіну, а провальне — кошмар на все життя. Але є світло в кінці тунелю. Прочитавши цю книгу, ви це світло побачите. Її відрізняють дві речі: практичність і актуальність. Завдяки QR-кодами ви зі смартфоном будете мати можливість відразу дивитися відеоприклади вдалих ораторських прийомів, про які йде мова. Будьте готові: ваш мозок закипить, охолоне і знову закипить.
З видання ми дізнаємося про останні тенденції публічних виступів — актуальні і ті, що будуть затребувані завтра; покроковий алгоритм проведення успішної презентації; як «перехитрити» власний мозок і без зайвих нервів підготуватися до виступу в три-п’ять разів швидше; коли варто прийняти «таблетку» мовного експромту і як виписати собі рецепт; як дотепно жартувати, щоб розтопити лід і викликати прихильність будь-якій аудиторії; як спонукати людей не тільки уважно слухати, а й діяти, втілювати ваші ідеї.
І це тільки початок!

Немає коментарів:

Дописати коментар