Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 24 січня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Історія завжди давала підстави для критичного думання. Саме через критичне осмислення свого минулого ми страхуємо себе від допущених у ньому помилок, вчимося у наших предків. Історію треба знати, вивчати, аби творити сучасне й майбутнє, не повторюючи помилок попередників. У цьому й полягає мудрість історії.
Пропонуємо увазі користувачів найновіші книжки з вітчизняної та світової історії, що надійшли до фонду ТОУНБ.

94(4)
Г21
Гарт, Джон. Як Черчилль врятував цивілізацію : епічна історія тринадцяти років, які ледь не знищили цивілізований світ / Д. Гарт. — Харків : Фабула, 2019. — 336 с. : іл.
Книжкa пpиcвячeнa oднoму з пoвopoтниx мoмeнтiв у нoвiтнiй icтopiї людcтвa — пpeтeнзiям Гiтлepa нa cвiтoвe пaнувaння i тiй poлi, яку вiдiгpaв Вiнcтoн Чepчилль у тoму, щoб тoдi вбepeгти вiд кaтacтpoфи cвiй ocтpiв нa зaxiднoму кpaю Євpoпи i людcтвo в цiлoму. Aвтop пoдaє дiяльнicть Чepчилля нa тлi шиpoкoї пaнopaми пoдiй, вiд Нopвeгiї дo Aфpики, вiд Лoндoнa дo Cтaлiнгpaдa. Oднaк гoлoвнe, щo нaмaгaєтьcя ocягнути вiн: якi pиcи xapaктepу, якi нaцioнaльнi ocoбливocтi, якi життєвi oбcтaвини дaли oднiй людинi змoгу зpoбити тi кpoки, життєвi тa пoлiтичнi, якi виявилиcя шляxoм дo пopятунку цивiлiзaцiї вiд гipкoї дoлi caмoвинищeння i вapвapcтвa?

94(100)
Г29

Гейстінгс, Макс. І розверзлося пекло... Світ у війні 1939-1945 / М. Гейстінгс ; пер. з англ. Р. Клочка. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 752 с.
Цю працю назвали однією з найкращих документальних розвідок про Другу світову війну. Тут зібрано все: інтерв’ю, щоденники, листи, спогади й різноманітні особисті документи. Від Дюнкерка до Іодзіми, від Сталінграда до Гвадалканалу. Описи битв як на суходолі, так і на морі. Майстерно дібрані цитати, що оживляють події. Усі подробиці військових операцій та економіка країн-учасниць війни, логістика забезпечення армій, політичні портрети й замальовки у Французькому генеральному штабі, Білому домі чи Міністерстві у справах колоній. Твереза й реалістична картина епохальної та кривавої події ХХ століття без жодної романтизації й кабінетної героїки. Це справжній репортаж із пекла Другої світової війни.

94(477)
Г37

Герасим’юк, Олена. Розстрільний календар / О. Герасим’юк. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 432 с.
Це унікальна хроніка політичних репресій в радянській Україні. Страшні події нашої історії ХХ століття — арешти, допити, заслання, розстріли українських політичних діячів, військових, науковців, митців, письменників, громадських активістів — викладені не у звичній хронологічній послідовності, а прив’язані до традиційного календаря. Тут не лише зафіксовані дати подій, але й подані короткі розповіді про долі людей, які зазнали переслідувань та катувань. Така форма викладу наочно показує схему роботи радянської репресивної машини та привертає увагу до сторінок історії, які нам потрібно знати і пам’ятати.

94(477)
К20

Каппелер, Андреас. Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності / А. Каппелер ; пер. з нім. В. Кам’янець. — Чернівці : Книги – XXI, 2018. — 320 с.
Анексія Криму та окупація частини Донбасу спричинила військовий конфлікт між, здавалося б, близькими Україною і Росією, «рівними серед рівних братами». Однак, ще починаючи від XVIII ст., для російсько-українських взаємин характерна асиметричність, яка сягнула апогею в ХІХ ст., коли Росія вважала «малоросів», як називали тоді офіційно українців, частиною «всеросійського» народу й заперечувала наявність у них самобутньої історії. Такий підхід досі зберігся в Росії і доволі поширений на Заході. Андреас Каппелер протиставляє йому перспективу histoire croisée (перехресної історії), яка передбачає вивчення триваліших взаємин, трансферів, контактів і конфліктів між державами, суспільствами, націями й культурами, а також процеси їхнього розходження, дистанціювання та дивергентного розвитку від середньовіччя до сучасності.

94(477)
П39

Плохій, Сергій. Чорнобиль : історія ядерної катастрофи / С. Плохій ; пер. з англ.: В. Махоніна, Є. Тарнавського. — Харків : Фоліо, 2019. — 396 с. — (Великий науковий проект).
Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим.

94(477)
С65

Сорока, Юрій. 100 важливих подій історії України / Ю. В. Сорока. — Харків : Фоліо, 2019. — 205 с. : іл. — (Справжня історія).
Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. І це не простий збіг обставин, а результат цілеспрямованої державної політики. Протягом століть над тими плямами дбайливо працювали сотні різних людей, найнятих владою метрополій. Ці творці міфів і фейків зробили все для того, щоб наша історія, як і сама Україна, постала перед нащадками у світлі, вигідному для тих, хто намагався асимілювати спадок Київської Русі.
Проте час завжди розставляє все по своїх місцях. Тож у цьому виданні автор зібрав події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.
Автор зосередився на позитивних подіях української історії, умовно кажучи, на перемогах. Досить довго експлуатувався образ нашої країни як безпорадної жертви, яка постійно страждає, співає сумних пісень і не здатна протистояти зовнішньому тиску. Але заглиблення в реальну історію України доводить, що це не так. Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних розвідок. Відчайдушні герої, незламні воїни, талановиті творці, видатні політичні діячі, геніальні філософи та науковці — ось хто творив історію нашої країни. І, звичайно, треба, щоб про них та їхні досягнення дізналось якомога більше наших громадян. Ця книжка є спробою об’єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам’ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє.

929
С65

Сорока, Юрій. 100 важливих постатей України / Ю. В. Сорока ; наук. консультант С. Печенін. — Харків : Фоліо, 2019. — 205 с. : іл. — (Справжня історія).
Знання своєї історії допомагає збагнути, хто ми і чому стали саме такими. Це знання дає безкоштовні уроки, вимагає не повторювати помилок, яких ми вже не раз припустилися...
Книжка «100 важливих постатей України» ясно дає зрозуміти, що не тільки боротьба за свободу і державність визначала хід історії країни. Україна подарувала світові багато талановитих людей — фізиків, мислителів, архітекторів, мікробіологів, письменників, багато хто з читачів відкриє тут для себе нові імена або більше дізнається про тих, про кого чув уже раніше.
Видання жодною мірою не претендує на те, щоб розповісти про всіх видатних українців — володарів і поетів, вояків і акторів, політиків і науковців — тих, хто протягом сторіч звеличував нашу країну, будував підвалини державності, створював мову, культуру і науку України. Це те невловне, що робить нас усіх громадянами власної держави. Перед нами лише невелика кількість людей, які заслуговують на пам’ять нашого народу, адже кожен з них залишив свій незабутній слід в історії України.

94(3)
Ф19
Фалкс, Марк Сидоній. Як керувати рабами / М. С. Фалкс ; пер. з англ. О. Тільної. — Харків : Фабула, 2019. — 176 с.
Книжку про рабовласництво в Давньому Римі фахівець із римської історії доктор Джеррі Тонер написав у формі посібника з менеджменту. Оповідач, шляхетний римлянин Марк Сидоній Фалкс, дає поради майбутнім рабовласникам щодо різноманітних ситуацій, пов’язаних із володінням рабами. Книжка розрахована на широке коло читачів, зокрема тих, хто цікавиться історією античності. Деякі поради Марка Сидонія Фалкса можуть стати корисними й для сучасних менеджерів.
Змістовне дослідження рабства Римської епохи. Це посібник з управління рабами за римською моделлю. У книзі автор пропонує практичні поради, що показують, де і як купувати рабів і як витягти з них максимальну вигоду.
Однак, варто зазначити, що книжка не є виправданням рабства, а скоріше помічником сучасному керівнику, який прагне мати працьовитих співробітників. Адже, як не дивно, ці принципи працювали тоді і можуть працювати сьогодні.

94(3)
Ф19
Фалкс, Марк Сидоній. Звільни свого внутрішнього римлянина / М. С. Фалкс, Д. Тонер ; пер. з англ. О. Тільної. — Харків : Фабула, 2019. — 192 с.
Від золотої доби Римської держави нас відділяє не одна сотня років, але тим цікавішими стають різноманітні дослідження, у яких розглядаються ті славетні часи. Оповідач, шляхетний римлянин Марк Сидоній Фалкс, і коментатор, фахівець з історії Стародавнього Риму Джеррі Тонер, піднімають завісу таємниці над приватним життям римлян.


 

94(100)
Х20
Харарі, Ювал Ной. Людина розумна : історія людства від минулого до майбутнього / Ю. Н. Харарі ; пер. з англ. Ю. Сорудейкіна. — 2-ге вид, випр. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2019. — 544 с.
Дocлiджeння, що стало свiтoвим бecтceлepом № 1 зa вepciєю The New York Times, лaмaє уcтaвлeнi уявлeння пpo зeмну icтopiю вiд пoяви людини i нapoджeння мoви дo нaшиx днiв тa пpимушує зaдумaтиcь: шляx poзвитку нaшиx пpeдкiв мiг би бути зoвciм iншим. Дoлучiтьcя дo icтopичнoї poзвiдки i вac пpигoлoмшaть нeoчiкувaнi i cмiливi пpипущeння. У книжцi ви нe знaйдeтe нуднoї xpoнoлoгiї i cуxиx дaт, aлe paзoм з aвтopoм будeтe poзмipкoвувaти пpo чиcлeннi «Чoму?».
Aвтop книги — дoктop Ювaль Нoй Xapapi, пpoфecop кaфeдpи icтopiї Євpeйcькoгo унiвepcитeту в Єpуcaлимi.

Немає коментарів:

Дописати коментар