Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 14 січня 2020 р.

Нові книжки у відділі читального залу


Пропонуємо увазі користувачів книжки, що надійшли на полиці відділу у грудні 2019 року. У нас кожен може знайти для себе потрібну, розмаїту і цікаву літературу до душі.

159.9
Д 72
Дракермен, Памела. Дорослих не буває : історія дорослішання на середині життя / П. Дракермен ; пер. з англ.: І. Листопад, А. Оксентюк. — Київ : Yakaboo Publishing, 2019. — 288 с.
Дорослих не буває. Історія дорослішання на середині життя» — книга авторки бестселерів та колумністки The New York Times, у якій вона досліджує життя після сорока і веде читачів у пошуки мудрості і самопізнання.
Памела Дракермен, американська письменниця, добре відома українській аудиторії за книжкою «Французьке виховання», написала ще одну історію виховання та дорослішання — цього разу себе як дорослої людини. Вона пише про типові й нетипові досвіди та виклики свого покоління, вічні й унікальні, притаманні нашому часові: про кризу середнього віку, перші провістки старіння, про подолання хвороби, тероризм, нові кар’єрні етапи, мудрішання і примирення, любов і дружбу, мудрість і щирість. До цих, здавалося б, універсальних тем Дракермен підходить із самоіронією та інколи несподіваним гумором, а також із дослідницькою сумлінністю іноземки, яка вдячно осягає чужу культуру.

316
Е 70
Еріксон, Томас Гілланд. Сміття і люди. Зворотній бік споживання / Т. Г. Еріксон ; пер. з норвез. І. Сабор. — Київ : Ніка-Центр, 2019. — 224 с.
Книжка знаного норвезького вченого-антрополога Томаса Гілланда Еріксена «Сміття і люди» — це розгляд різних аспектів співіснування людської ойкумени та світу відходів. Попри свою назву, це зовсім не екологічна розвідка й не інструкція порятунку світу від забруднення та різних відходів. Автор розглядає сміття як невід’ємну рису людського способу існування. Мало хто знає зазвичай, скільки реально сміття ми виробляємо.
У цій книжці ідеться про хаос і порядок, загальнолюдську відразу до всього гидкого, а також про те, що ми робимо у мінливих обставинах, аби утримувати цей темний — і смердючий — бік життя подалі від себе. Та насамперед ідеться про те, як позбутися сміття, перетворивши його при цьому на щось корисне. А ще автор згадує одну з найболючіших проблем сучасності засмічення мізків.

001
Й 46
Йоріш, Аві. Нехай будуть з вами інновації. Як ізраїльська винахідливість рятує / А. Йоріш ; пер. з англ. З. Тіммерман. — Київ : Yakaboo Publishing, 2019. — 272 с.
Аві Йоріш, підприємець та експерт із Близького Сходу, розповідає про винаходи, які покращують життя мільярдів людей у цілому світі, допомагають годувати голодних, лікувати хворих, рятувати життя. Це історії про відвагу та завзяття винахідників у медицині та сільському господарстві, обороні та енергетиці. Це історії країни, яка, шукаючи рішення для своїх локальних викликів і проблем, знайшла рішення, що стають у пригоді за тисячі кілометрів від Ізраїлю. Це і мобільні команди парамедиків, які встигають туди, куди не встигає звичайна «швидка», і система крапельного зрошування, і глибинне стимулювання мозку, і системи кібербезпеки.

53
К 15
Мічіо, Кайку. Гіперпростір : наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір / М. Кайку. — Вид. 2-ге. — Львів : Літопис, 2019. — 400 с. : іл. — (Світовий бестселер).
Чи існують ще виміри, крім звичних трьох просторових і одного часового? Чи можливо подорожувати в часі й змінити минуле? Чи існують паралельні світи? Багато з нас замислювалися над цим, однак донедавна науковці відкидали такі ідеї. Тепер усе змінилося, і ці питання стали темою інтенсивних наукових досліджень.
«Гіперпростір» — це наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір, а також захоплива розповідь про пошук славнозвісної «теорії всього», яка б об’єднала всі сили природи і розкрила таємницю походження Всесвіту.

316
К 90
Кулеба, Дмитро. Війна за реальність: як перемагати у світі фейків, правд і спільнот / Д. Кулеба. — Київ, 2019. — 384 с. — (Полиця нон-фикшн).
Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба написав книжку про поведінку в інформаційному просторі та роботу з комунікаціями в Україні. «Війна за реальність: Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот» — це справжній посібник з захисту персональних даних, розвитку критичного мислення та протидії маніпуляціям в епоху масової інтернетизації та діджиталізації. Орієнтуючись на приклади з України, інших країн та досвід компаній, автор проаналізував, як відбувається війна за реальність та виокремив п’ять правил, які допоможуть у ній перемогти. Основним поштовхом до написання книжки була анексія Криму та початок збройної агресії зі сторони Росії, адже брехня та маніпуляції, які поширюються за допомогою інтернету стали невід’ємною частиною цієї війни. Й українське суспільство виявилося не готовим захищати свій інформаційний простір.

338
С 31
Сенор, Ден. Країна стартапів : Історія ізраїльського економічного дива / Д. Сенор, С. Сингер ; пер. з англ. М. Лузіної. — Вид. 3-тє. — Київ : Yakaboo Pubishing, 2019. — 368 с.
Довгоочікуване україномовне видання світового бестселера — перша книга видавництва Yakaboo Publishing. Книжка «Країна стартапів. Історія ізраїльського економічного дива» Дена Сенора і Сола Синґера передовсім — про інновації і підприємництво. Заручившись підтримкою журналіста Сола Синґера, автор вирушив у подорож діловим світом Ізраїлю, щоб з’ясувати походження і природу багатства цієї бідної землі.
В книзі наведені десятки бізнес-історій, які з успіхом були реалізовані в Ізраїлі та на основі яких автор намагається вивести кілька ключових правил. Не дивлячись на невигідні стартові умови, ізраїльтяни зробили ставку на розвиток та інновації, вважаючи, що лише таким чином зможуть прийти до успіху. І вже у 2008 році в Ізраїлі було видано близько 8000 патентів. Для порівняння, всі сусідні країні отримали трохи більше 50.

929
Ц 29
Це теж зробила вона / наук. ред. Д. Вортман ; літ. ред. А. Процук. — Київ : Видавництво, 2018. — 104 с. — (Для дітей).
Як і в першій частині, в цій книжці розповідається про видатних українських жінок досягнення яких не були відомі широкому загалу. Незважаючи на те, що внесок цих жінок у світову історію був вагомим, їх імена і досягнення досі залишалися відомі дуже вузькому колу людей. Тому, мета даної книги розповісти про їх імена і познайомити читача з внеском наших жінок в світову історію.
Перелік головних героїнь книги вражає: дружина османського султана Роксолана, актриса Ада Роговцева, мемуаристика Ізидора Косач, художниця Алла Горська, співачка Квітка Цісик, офтальмолог Надія Пучківська, поетеса Ладя Могилянська, письменниця Марко Вовчок, художниця-абстракціоністка Соня Делоне, архітектор Наталія Чмутіна, модельєр Валентина Саніна-Шлее, оперна співачка Марія Литвиненко-Вольгемут та багато інших.

159.9
Ш 28
Шаткін, Джесс. Народжені бути вільними. Чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек / Д. П. Шаткін ; пер. з англ. О. Замойської. — Київ : Книголав, 2019. — 304 с. — (Полиця нон-фікшн).
Підлітковий вік — страшне словосполучення для батьків, які пережили цей непростий період зі своїми дітьми чи тільки чекають на нього. Неконтрольована поведінка, конфліктність, загравання з небезпекою, вдавана байдужість — неповний перелік викликів, з якими татусям і мамусям доведеться жити, але в жодному разі не боротися. Чому? Бо у всього є свої причини. Розібратися у них, а також у специфіці психологічного та фізіологічного розвитку підлітків, тонкощах спілкування з ними у період статевого дозрівання, допоможе книжка Джесса П. Шаткіна — визнаного американського спеціаліста, кандидата наук, фахівця у галузі громадського здоров'я, заступника директора з питань освіти в Центрі дослідження дитинства Гассенфелдської дитячої лікарні медичного центру Нью-Йоркського університету «Ланґон», викладача дитячої та підліткової психіатрії та педіатрії на медичному факультеті Нью-Йоркського університету.

57
Ш95
Шубін, Ніл. Риба всередині нас : мандрівка 3.5 мільярдною історією людського тіла / Н. Шубін. — Київ : Комубук, 2018. — 280 с. : іл.
Чому наші тіла збудовані саме так, а не інакше? Що спільного між людською рукою та крилом мухи? І чому, якщо ми хочемо зрозуміти такий буденний фізіологічний процес, як гикання, нам варто глибше вивчити дихання риб? Обравши своїм вихідним пунктом розповідь про відкриття скам’янілих решток доісторичної істоти, що отримала ім’я тіктаалік, один із провідних світових палеонтологів Ніл Шубін запрошує читачів у захопливу мандрівку 3,5-мільярдною історією людського тіла. Вивчаючи скам’янілості та аналізуючи й порівнюючи фрагменти ДНК, він переконливо показує, що наші руки — це еволюційні нащадки риб’ячих плавників, будова нашої голови загалом не відрізняється від будови голови давньовимерлої риби, а значні частини людського геному можна виявити ще у найдавніших черв’яків та бактерій.

Немає коментарів:

Дописати коментар