Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 4 серпня 2022 р.

Для тих, хто любить дощ...

        Серпень – час, коли від літньої спеки ми поступово наближаємося до осінніх холодних дощів...

Наші прадіди пов’язували дощ з божественним сім’ям, яке було символом родючості. Вони вірили, що саме боги посилають посуху, або зливу руйнівної сили. Вважали, що й дощ має божественне походження і є символом чистоти, а тому ритуали очищення проводилися саме для того, щоб викликати дощ.

Якщо вас дратує похмуре небо та важкі хмари, шум дощу та стукіт крапель по даху, мокрий асфальт та великі калюжі, значить ви не відноситеся до плювіофілів. Плювіофіл – поняття, яке рідко зустрічається, проте таких людей досить багато навколо нас.

Плювіофіл - це людина, яка любить дощ у всіх його проявах. Йому подобаються важкі хмари над головою та вологе повітря, гуркіт грому та блискавки, дрібний дощик та потужна злива. Його не дратують краплі, що б'ють по обличчю, промоклі ноги та великі калюжі після дощу. 

Цю добірку присвячуємо не лише романтикам, які люблять дощ, зокрема зоряний і помаранчевий. А й шанувальникам філософських роздумів про сенс буття і також тим, кому зараз хотілося б утекти від гамірного світу. Це добірка для людей і про людей, про їхнє життя, про те, що вони відчувають…

82.09(477)

У95   

Ушкалова, Олександра. Запах дощу... : спогади Леоніда Ушкалова / О. Ушкалова, О. Ушкалов ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр європ. гуманіт. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2020. — 264 с. — (Постаті культури).

«Запах дощу» — книжка про нашого великого сучасника, справжню гордість української та світової гуманітарної науки. Леонід Володимирович Ушкалов (1956—2019) — доктор філологічних наук, професор Харківського національного педагогічного університету, автор сотень блискучих робіт з історії української літератури та філософії, найбільший дослідник життя і творчості Г. С. Сковороди. До книжки увійшли спогади дружини й сина вченого, фрагменти епістолярної спадщини, матеріали із родинного архіву, вибрані місця із переписки з друзями та колегами, різножанрові твори, присвячені цьому видатному представникові харківської філологічної школи.

376

Я75   

Ярмола, Наталія Анатоліївна. Діти дощу. Діти з розладами аутистичного спектра : [сучасні методики, практичні поради, дієві рекомендації] / Н. А. Ярмола. — Харків : Ранок, 2020. — 30 с. — (Поради батькам і педагогам).

Книга містить методичні рекомендації й корисні поради батькам, які виховують дітей з розладами аутистичного спектра. Автори надають важливу інформацію про аутизм, розповідають про особливості розвитку дитини з РАС, її можливості, сучасні методи та технології навчання та виховання.

821(477)

А91   

Астаф'єв, Олександр. Сухі дощі: вірші, поеми / О. Астаф'єв ; худож.: Д. Кушнір, З. Кушнір. — Київ : Логос, 2019. — 492 с. — (Палімпсести).

У цій книзі завдяки проникливості, яскравій образності і художній майстерності автор відтворює правдиву картину епохи. Герой його творів відчуває себе сполучною ланкою між минулим, теперішнім і майбутнім, національною і світовою культурою. Міф, інтертекст і реальність постають у нерозривному цілому, щоб повніше і рельєфніше відвторити моральний ідеал, утвердити невичерпне багатство духовних сил людини.

821(477)

Л63   

Лис, Володимир. Місяць, обмитий дощем : кн. малої прози / В. Лис. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. — 352 с.

Ця збірка різнобарвних, але водночас таких споріднених есеїв і новел про життя — немов букет зібраного восени листя. Серйозні, а інколи й іронічні роздуми про сенс щоденного буття й плин часу, про історичну долю України й таємниці людського серця… Як відпустити минуле та не боятися нових зустрічей? Де черпати наснагу на кожен день? Як розпізнати поворотні моменти і навчитися не шукати підтексту у випадковостях? Треба просто радіти життю і дихати на повні груди! Натхненні історії з добрим гумором, прості, але такі важливі для кожного цінності, звичні й рідні для нас слова… Більшість есеїв і новел, що увійшли до цієї збірки, — автобіографічні. Це твори, над якими письменник працював протягом багатьох років передусім для того, аби увічнити події, що вразили його.

821(73)

Б43   

Беллоу, Сол. Гендерсон, повелитель дощу : роман / С. Беллоу ; пер. з англ. В. Шовкун. — Київ : Вид-во Жупанського, 2016. — 384 с. — (Лауреати Нобелівської премії).

Американська критика вважає Сола Беллоу одним з найталановитіших письмен- ників свого покоління. 1976 року йому було присуджено Нобелівську премію з літератури за твори, в яких співчуття до людей поєднане з тонким аналізом сучасної культури. Роман Гендерсон, повелитель дощу – один з основних його творів, написаний у своєрідному філософсько-притчевому ключі, де дуже виразно звучить тема відчуження людини у сучасному світі.

821(71)

С66   

Сосьє, Жослін. Дощило птахами : роман / Ж. Сосьє ; пер. з фр. І. Рябчій ; худож. Є. Зельман. — Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2017. — 160 с : іл.

Навіщо жінка-фотограф прямує до таємничого лісу? Хто такий Тед Бойчук? Як йому вдалося вижити під час жахливої катастрофи? Цього фотограф так і не дізналася, адже Бойчук помер якраз перед її прибуттям до маленького хутору посеред хащ. Два літні мешканці хутору — Том і Чарлі — ще не знають, що поява фотографа повністю змінить їхнє життя. Так само, як і поява іншої старенької леді... «Дощило птахами» (2011) — не лише масштабна історична драма, а й лірична оповідь про маленьких людей, які втекли від гомінкого світу у праліс. Надзвичайно зворушливий роман Жослін Сосьє відзначено премією «П'ять континентів Франкофонії» (2011), Літературною премією колежів, премією ім. Ренґе Літературної академії Квебеку, преміями «Франція-Квебек» та читачів «Радіо Канада», а також читацькою премією Книжкового салону у Монреалі (2012). Роман перекладено німецькою, шведською, англійською та нідерландською мовами.

84(4Укр)

Т 16  

Талан, С. О. Повернутися дощем : роман / С. О. Талан. — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. — 448 с.

Чи була Настя готова до того, що чекало на неї, коли їхала з вантажем волонтерської допомоги для добровольців «Айдару»? Чи Геник та Уля сподівалися зустрітися живими по той бік Іловайського котла? Чи Богдана Стефанівна вірила, що колись знову збереться разом велика родина, яку, наче поле соняхів, перепахала війна? Щоб вижити, треба навчитися бачити у приціл ворога, а не живу людину. Проте одного разу ти побачиш там з дитинства знайомі риси…

 

84.4/8

О-40 

Одішарія, Г. У Сухумі очікується дощ : поезії, проза, нотатки / Г. Одішарія ; пер. з груз. Р. Чілачава. — Львів : Вид-во Анетти Антоненко, 2016. — 172 с.

Чи є сьогодні інший грузинський автор, котрий із таким глибоким знанням матеріалу, таким болем і доброзичливістю розповідав би про дивовижну землю Абхазії, про її жителів, їхні характери, взаємини, побут? Людина, яка внаслідок спровокованою Росією братовбивчої війни втратила ВСЕ. Однак зберегла непідробну відданість абхазькій землі, прихильність до людей, які жили і, на щастя, ще живуть на ній.

84(4Укр)

М33  

Матіяш, Д. Історії про троянди, дощ і сіль / Д. Матіяш. — Київ : Темпора, 2015. — 204 с.

Книга прози Дзвінки Матіяш — це своєрідний триптих, кожна частина якого складається з 15 коротких оповідей, які авторка назвала історіями про троянди, про дощ і про сіль. Але жодного стосунку до флористики, метеорології чи мінералогії вони не мають. В цих оповіданнях ідеться про людські взаємини, про любов і мудрість, про те, що єднає людей та допомагає нам краще зрозуміти одні одних.

84(4Укр)

М18  

Малігон, А. М. Первісний дощ : поезія / А. М. Малігон. — Київ : Преса України, 2013. — 80 с. — (Літературна агенція "Банкова, 2").

Анна Малігон — авторка збірок поезії «Дзвінок у двері», «Переливання крові», «Покинутим кораблям». Своєю новою збіркою «Первісний дощ» вона засвідчує розвиток кращих традицій української жіночої поезії. Її вірші позначені чуттєвістю, іронією, сповідальністю і балансують між класичним романсом і сповіддю. У особі Анни Малігон маємо яскраву поетику, яка рефлексує на теми, знайомі мільйонам жінок усього світу.     

Гриценко М. Повернення дощу - Сумська міська централізована бібліотечна  система           84(4Укр)

           Г85

           Гриценко, М. С. Повернення дощу : лірика / М. С. Гриценко. — Київ : Альтерпрес, 2010. — 324 с.

Книга відомого українського поста Миколи Гриценка «Повернення дощу» це лірика Сонця і Дощу, земна філософія нашого сучасного життя, в якій органічно поєднується глибина думки і слова, здійснюється синтез духовних начал, відтворюється співіснування істини, добра і краси.

 

84(4Укр)

Л 68  

Лободенко, Л. Мандариновий дощ : поезії / Л. Лободенко. — Тернопіль : Джура, 2012. — 108 с.

Поетеса народилася в селі Стрілківці Борщівського району, на Тернопільщині. Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету ім І. Франка. Працювала редактором обласного радіо Тернопільської держтелерадіо компанії. «Мандариновий дощ» - її перша книжка.

 

84(4Укр)

С 47  

Слапчук, Василь. Сліпий дощ : Роман / Василь Слапчук. — К. : Факт, 2003. — 336 с.        

У цьому романі містика й реальність переплітаються так само щільно, як і в нашому житті. Жахливий маніяк перетворюється на вовкулаку. Шістнадцятилітня дівчина, народивши дитину, змушена покинути дім і пройти шляхом шевченкової Катерини. Пересічний чоловік покидає звичне міське життя, аби розпочати полювання на відьму. І кожен з них знаходить свою відповідь на питання: «Чи ж визначає нашу долю «шкура, яку носимо»?..

Немає коментарів:

Дописати коментар