Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 15 серпня 2022 р.

Зберегти минуле у майбутнє.

           15 липня - День археолога. Професійне свято в Україні святкується на офіційному рівні, адже важка праця археологів відіграє важливу роль. Перші археологічні розкопки в Україні датують ще XVII століттям. Тоді митрополит Київський та Галицький Петро Могила наказав розпочати розкопки зруйнованої під час татаро-монгольської навали Десятинної Церкви та відбудувати її.

У фондах Тернопільської обласної універсальної бібліотеки є чимало нових книжок, де описані результати археологічних досліджень. Тож дізнаймося більше про цей захопливий світ.


           902

Т67  

30 нарисів археологічних досліджень Києво-Печерської лаври = 30 essays on archaeological studies of Kyiv-Pechеrsk lavra / упоряд. С. Тараненко ; пер. М. Злобіна ; Нац. заповідник "Києво-Печерська лавра". — Київ : Мистецтво, 2021. — 252 с. : іл. — Текст укр., англ.

У книзі представлено 30 сенсаційних та найбільш цінних археологічно зафіксованих об’єктів та віднайдених артефактів у період з 1991 до 2021 рр. на території Києво-Печерської лаври. Кожен нарис складається з текстової та ілюстративної частини.


           903

С37  

Симфонія пекторалі. — Київ : Мистецтво, 2021. — 183 с. : іл. — До 50-річчя знайдення пекторалі з кургану Товста Могила. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Подорож до козацького краю, надиханого споконвічною Скіфією, знайомство з його історією, стало потужним поштовхом до тривалих досліджень. «Симфонія Золотої Пекторалі» - це данина пам’яті Борису Мозолевському, ще одна розповідь про величну Скіфію. Тепер з виданням можна ознайомитися і в міському народному історико-краєзнавчому музеї ім. М.Занудька, де продовжують збирати матеріали про видатного українця, котрий залишив світові безцінну спадщину.

902

В53  

Вісник рятівної археології (Acta archaeologiae conservativae) = Journal of rescue archaeology. Вип. 2 / редкол.: Р. В. Терпиловський [та ін.] ; НАН України, Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба". — Львів : Астролябія, 2016. — 202 с.

Серія присвячена публікаціям з рятівних археологічних досліджень. Публікуються нові археологічні матеріали, дослідження з питань методології та методики проведення рятівних археологічних досліджень в Україні та за кордоном, вітчизняної та закордонної законодавчої бази, теоретичні напрацювання з проблем соціально-культурного та етнокультурного розвитку, взаємозв’язків давнього населення України.


          904

О-58

Онищук, Ярослав Іванович. Населення Західної Волині та Західного Поділля у першій половині І тис. н. е.: культурно-історичний аспект : монографія / Я. І. Онищук ; наук. ред. Л. В. Войтович ; Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. — Львів : ЛНУ ім. І. Франка, 2018. — 568 с. : іл. — Тернопільщина: див. Іменний та Географічний покажч. — Бібліогр.: с. 405-459. - Додатки: 460-541. - Імен. покажчик: с. 542-552. - Географічний покажч.: 553-567.

У монографії розглянуто культурно-історичні процеси на території західних районів Волині та Поділля у першій половині I тис. н. е. Визначені основні напрямки міграцій і шляхи розселення слов’янської, гето-дакійської та германської людності, контактні зони, що сформувалися на цих теренах унаслідок тривалої комунікації різноетнічних племен.


           902

З-23 

Залізняк, Леонід. Моя археологія : біографічні спогади та суб'єктивні враження про українську археологію / Л. Залізняк. — Київ : Темпора, 2020. — 352 с. : іл.

Спогади Леоніда Львовича Залізняка мають два виміри. З одного боку, читач занурюється у 1920–50-ті роки, історію окремої української сім’ї, яка потрапила в жорна сталінських репресій. Інший вимір цих спогадів — українська археологія другої половини ХХ — початку ХХІ ст. Леонід Залізняк пройшов шлях від лаборанта до завідувача відділом Інституту археології в Києві, його зусиллями була створена кафедра археології в Києво-Могилянській академії. Мабуть, годі шукати більш повної та яскравої картини української академічної археологічної науки, погляду на неї «зсередини». «Моя археологія » розкриває перед читачем спогади автора про родину, особистісне та фахове становлення. Це книжка про пошуки свого коріння на індивідуальному рівні — історії роду, та національному — археології як аргументу на користь закоріненості на своїй землі.

903

Т40  

Тиліщак, Володимир. Готи над Гнізною. Таємниці давнього некрополя / В. Тиліщак. — Київ : Смолоскип, 2018. — 144 с. : іл. — Бібліогр.: с. 137-141.

Давні племена готів, що зруйнували Римську імперію, певний час мешкали на українських просторах. Вони разом з іншими етносами залишили по собі археологічну черняхівську культуру, а також багато таємниць і загадок. Сучасні археологи, розкопуючи давні пам’ятки, намагаються їх розгадати. Звідки готи примандрували і коли та чому покинули ці благословенні землі? Хто навчив їх виготовляти високоякісний гончарний посуд? Чому вони руйнували могили своїх родичів? Зрештою, як вони виглядали і скільки їх було? А також: чи міг римський центуріон стати готським вождем і коли на Поділлі з’явилися перші християни? Про ці та інші загадки, що розкрилися археологам у ході досліджень давнього некрополя на берегах річки Гнізни на Поділлі, і йдеться у книзі.

63

Г37  

Герета, І. П. Чернелево-Руський могильник : монографія / І. П. Герета ; упоряд. В. С. Тиліщак ; Ін-т археології НАН України, Терноп. обл. краєзнав. музей, Держ. архів Терноп. області. — Тернопіль : Терно-граф, 2016. — 284 с. — (OIUM ; № 3).

У монографії вводяться у науковий обіг матеріали визначної пам’ятки археології — могильника в с. Чернелів Руський на Тернопільщині, який понад чверть століття досліджував І.П. Ґерета. На могильнику досліджено 2 поховання поморської культури, 24 поховання давньоруського часу та понад 300 поховань черняхівської культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар