Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 1 серпня 2022 р.

День пам'яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь.

             2 серпня – день вшанування пам'яті загиблих воїнів-десантників різних часів та поколінь. Одні віддали своє життя в локальних конфліктах ХХ століття, інші - в миротворчих місіях, чимало десантників пішли у небо у боротьбі з російсько-окупаційними військами.

Офіційний день українського десантника 21 листопада - день архистратига Михаїла, командира «божого війська» та покровителя десантних військ ЗСУ.

Довгий час українські десантні війська офіційно називалися «Аеромобільними», й лише після 2012 року була затверджена назва «Високомобільні десантні війська».

Не зовсім доречно говорити, ніби ВДВ придумали росіяни. Внесок українців у розвиток десантних військ також був суттєвий. Одним із їх творців є генерал Василь Маргелов. А він був з Дніпропетровської області.

Від початку конфлікту на Донбасі в українській армії почали просувати ідеї відходу від радянської атрибутики. З емблем бригад поприбирали «георгіївські стрічки», почали вводити нові головні убори (наприклад, «мазепинки») та беретні знаки - відповідно до української військової традиції дорадянського періоду. Розробляла ці зміни волонтерська група, куди увійшли історики та художники, зокрема художник-геральдист Олекса Руденко. Перехід від блакитних до марунових беретів дослідники пояснюють тим, що саме такою є традиція більшості західних та інших армій.

Хоча офіційний день українського десантника 21 листопада, не слід забувати нашу історію, героїчні приклади десантників старшого покоління та загиблих бойових побратимів.

Дізнаймося більше про історію десантно-штурмових військ Збройних сил України, прочитавши книжку Михайла Слободянюка.

355/359

С48  

Слободянюк, Михайло. Історія десантно-штурмових військ Збройних сил України / М. Слободянюк, О. Фешовець ; Центр укр. військ. традицій і патріот. виховання НДІ українознавства, Нац. акад. сухопут. військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. — Львів : Астролябія, 2019. — 200 с. : іл. — (Бібліотека "Цитаделі").

Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України — її Десантно-штурмових військ. Значна частина повітряно-десантних, аеромобільних чи штурмових підрозділів цього окремого роду військ ЗСУ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право вважатися елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.

Немає коментарів:

Дописати коментар