Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією.

Щорічно 29 липня світ відзначає важливу подію – Міжнародний день соціокультурного розмаїття та боротьби з дискримінацією.

Метою такого дня є привернення суспільної уваги до проблеми дискримінації, поширення ідеї мирного співіснування та гуманізму, залучення до поваги культурної спадщини та розмаїття кожного народу.

Різноманітність культур дарує людству можливість самовираження, робить мистецтво багатогранним та унікальним.

Пропонуємо книжки з фонду читального залу присвячені темі боротьби з дискримінацією, принципу рівності та визнанню соціокультурного розмаїття.

316

Щ92

Що таке дискримінація - інструкція для споживачів : посібник. — Київ : Гілея, 2016. — 52 с.

Посібник висвітлює основні аспекти, пов’язані з тематикою рівності, розмаїття і недискримінації, а також дає практичні приклади, аби допомогти читачеві зрозуміти суть дискримінації, навчитись помічати та аналізувати різні її прояви та знайти відповідь на питання «як ефективно протидіяти дискримінації». Він побудований у формі запитань та відповідей, містить ілюстрації. Посібник розрахований передовсім на громадських активістів, а також на студентів та студенток вищих навчальних закладів, які цікавляться темою прав людини та активізмом.

60

П 42

Повсякденні практики інституційної дискримінації: український вимір .— Київ : Центр дослідження суспільства, 2013. — 68 с.

Проект здійснено в рамках програми мікрогрантів Громадянської мережі Опора за фінансової підтримки Європейського партнерства за демократію. Грант № 253-513/2012_11 «Аналіз інституційної дискримінації в Україні відповідно до критеріїв ЄС».

Даний проект Центру Дослідження Суспільства має на меті концептуалізувати поняття інституційної дискримінації в українському контексті. Ми розглядаємо ряд кейсів, що демонструють всю складність даного питання та аналізують ситуацію з інституційною дискримінацією ромів, питання інституційної дискримінації в освіті та проблематику гендерного виміру праці.

66.3

П 56  

Пономарьов, С. Ю. Запобігання та протидія дискримінації в Україні : посібник для працівників органів державної влади та місцевого самоврядування / С. Ю. Пономарьов, І. Ю. Федорович ; Міжнар. організація з міграції ; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. — Київ : Інтерсервіс, 2014. — 72 с.

Посібник пропонує ознайомитися з принципом рівності та недискримінації, основними положеннями національного антидискримінаційного законодавства та їх тлумаченням у контексті міжнародного і європейського права. Він також пропонує огляд інструментів, проілюстрованих як закордонними, так і вітчизняними кращими практиками, які органи державної влади та місцевого самоврядування могли б використовувати для уникнення, запобігання та протидії дискримінації, а також забезпечення справжньої рівності для різних соціальних груп в рамках плануванні та здійсненні своєї діяльності, наданні адміністративних чи інших послуг тощо. Адже уникати та запобігати дискримінації значно простіше й ефективніше, ніж працювати з її негативними наслідками.

66.3

Б74   

Богомолов, О. В. Іслам і політика ідентичностей у Криму : від символічних війн до визнання культ. розмаїття : аналіт. доповідь / О. Богомолов, С. Данилов, І. Семиволос ; Центр близькосхідних досліджень. — Київ : Стилос, 2009. — 56 с.

Пропонуємо Вашій увазі підбірку статей, присвячену питанням ідентичностей Криму.

 

 

811.161.2

Б48   

Береза, Тарас. А як кажуть у Вас? : словник мовного розмаїття / Т. Береза. — Львів : Апріорі, 2021. — 304 с.

Словник мовного розмаїття дарує читачам яскраву палітру рідного слова. Видання доводить, що саме рідну мову вивчити майже неможливо. Словникові одиниці відкривають незнаний мовний світ, вишукану словотворчу автентику у всій її красі та синонімічній розлогості.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар