Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 22 липня 2022 р.

Історія нашої церкви.

Наприкінці липня в Україні відзначають свято, присвячене одній з найважливіших подій в історії Київської Русі. У цей день православна церква згадує хрещення Русі київським князем Володимиром Великим. Офіційно свято називається День Хрещення Київської Русі-України.

Свято відзначається щорічно 28 липня в день церковної пам'яті князя Володимира, зарахованого до лику святих. Встановлено це свято указом Віктора Ющенка від 25 липня 2008 року. Точний день і навіть рік реальної події не відомий. Більшість істориків вважають, що Русь прийняла хрещення в 988 році, але є й інші версії.

Князь Володимир Святославович до 30 років був язичником. Під час свого правління він зрозумів, що релігія з багатобожжям вичерпала себе. Тому Володимир прийняв християнство з Візантії, адже Візантія була найрозвиненішою і найсильнішою країною континенту. Прийняття християнства сприяло б розвитку країни і зміцненню зв'язку Київської Русі з європейськими країнами.

Цікаві факти про хрещення Русі і свята:

Першою спробою впровадження православ'я було "Фотієво хрещення" в 867 році.

Першим правителем Русі, який прийняв християнство, стала княгиня Ольга - бабуся Володимира Великого.

Кілька країн Європи прийняли хрещення пізніше Київської Русі. Це були Ісландія, Норвегія і Швеція. Остання довго вважалася язичницькою і варварською країною.

До прийняття християнства князь Володимир вів розпусне життя і багато разів одружувався.

Багато православних церков в це свято влаштовують особливі богослужіння і дзвонять в дзвони.

Дізнаймося більше про історію нашої церкви, прочитавши книжки з фонду читального залу Тернопільської обласної універсальної бібліотеки.

2

К20 

Капранов, Дмитро. Історія нашої церкви / Д. Капранов, В. Капранов ; наук. ред. о. Віталій Клос ; худож. О. Костенко. — Київ : Зелений пес : Гамазин, 2018. — 80 с. : іл.

Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці? Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають - і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

63.3(4Укр)

Б78  

Бокієвський, В. Ф. Історія хрещення Київської Русі / В. Ф. Бокієвський ; кол. ред.: Г. Б. Мунін [та ін.]. — Київ : Кондор, 2013. — 64 с. : іл.

У виданні широко розглядаються як відомі, так і малознані історичні події, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях. Книга перенесе юного читача в атмосферу історико-культурних подій, які відбувалися під час масового хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст Руської держави, князем Володиимиром Святославовичем.

 

86

А90 

Аскольдова могила: українське християнство крізь віки /  упоряд. : І. Онишкевич, Н. Пуряєва. — Київ : Вид. дім Дмитра Бураго, 2015. — 336 с.

У книзі висвітлено історію храму Святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі, починаючи з ІХ ст., історію одного з найвизначніших українських некрополів – Аскольдового кладовища, що був стертий з лиця землі в 1930-х роках. Книга розповідає про становлення й розвиток греко-католицької парафії Святого Миколая на Аскольдовій могилі, найвизначніші події з її життя, що стали водночас важливими подіями в історії України та Української Греко-Католицької Церкви, серед яких, зокрема, апостольский візит Святішого Отця Блаженного Івана Павла ІІ та введення на престіл Екзарха Києво-Вишгородського владики Любомира Гузара. Книга розповідає про працю парафіян над відновленням історичної пам’яті та історичної справедливості, пов’язаними з Аскольдовою могилою: реставрацію храму-ротонди, зведення меморіалу на могилі Героїв Крут, відновлення культу першомученика та хрестителя України-Русі князя Аскольда-Миколая.

82.09(477)

М48 

Мельник, Ярослава. Апокрифічний код українського письменства / Я. Мельник ; Укр. Католицький Ун-т. — Львів : Вид-во УКУ, 2017. — 376 с. — (Київське християнство). — Київське християнство та унійна традиція.

Книгу присвячено осмисленню апокрифічного інтертексту української літератури. Крізь призму прочитання великого корпусу текстів українських книжників різних епох висвітлено процес входження апокрифів в український духовний простір, національну рецептивну модель «таємних» книг, книжний і релігійний характер української літератури.

 

2

Б48  

Березняк, Віктор. Сонцепоклонство чи Християнство? Віра в Сонце (Гора/Хора) чи Осіріса - Ісуса? : розвідки у галузі прадавньої української історії / В. Березняк. — Київ : Стебеляк, 2016. — 144 с. : іл. — (Таємниця Святого Христофора).

Читач має змогу ознайомитися з неупередженим перекладом «Історії Геродота», в якому виправлені основні неточності та свідомі перекручення фальшивих істориків, і поринути в прадавні часи Скитії, поглянувши на скитів очами очевидця тих подій. Примітки пояснять старі назви земель, країн, народів, міст і рік. Також в них проведений аналіз походження скитів, їх культури, звичаїв, мови та писемності. Відкрийте для себе багато нового про коріння українського народу, його славні традиції в землеробстві та військовій справі.

Немає коментарів:

Дописати коментар