Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 21 липня 2022 р.

Міжнародний день нездорової їжі.

             Щороку це свято дозволяє нам їсти продукти, які ми зазвичай не їмо щодня. Хто саме став ініціатором Дня нездорової їжі поки що невідомо. Але відомо, що Національний день нездорової їжі відзначається у всіх Сполучених Штатах. Нездорова їжа увійшла до американської культури з появою упакованих страв наприкінці 1800-х років.

В той час ще не було корисних упакованих страв. На думку психологів, зрідка можна дозволити собі порушити правила раціонального харчування. Бо саме заборонене видається найсмачнішим. Часто люди живуть у полоні стереотипів, що корисне це одноманітне і позбавлене смаку. Цей стереотип ще з радянських часів. У нас є вибір. А обираючи важливо пам¢ятати, що здорова їжа – запорука довгого активного і щасливого життя. Докладніше дізнаймося з книжок нашої добірки.

613

Г79  

Грегер, Майкл. Як не померти передчасно: їжа, яка відвертає та лікує хвороби / М. Грегер, Д. Стоун ; пер. з англ. В. Горбатька. — Київ : КМ-Букс, 2018. — 512 с.

Страждаєте від високого тиску? Чай з гібіскусу допоможе вам краще за будь-які ліки від гіпертонії, не чинячи при цьому жодних побічних ефектів. Рак простати — спадкова хвороба у вашій родині? У такому разі відмовтеся від молока, а натомість додайте до свого раціону лляне насіння. А якщо непокоїть серцеве захворювання, переходьте на рослинну дієту. Автор книги — всесвітньовідомий популяризатор здорового харчування, доктор медицини Майкл Грегер докладно розповідає, як можна не лише запобігти більшості поширених недуг, а й побороти їх, якщо людина вже захворіла. Спираючись на велику кількість експериментальних і статистичних даних, він описує особливості протікання тієї чи іншої хвороби, розповідає, чим вона найчастіше зумовлена і чим загрожує, радить, яким харчам слід надати перевагу, а від чого краще відмовитись.

613

Н20  

Найду, Ума. Їжа для ментального здоров'я. Як харчуватися, щоб жити без стресу, депресії і тривожності / У. Найду ; пер. з англ. Н. Яцюк. — Київ : Наш Формат, 2021. — 344 с.

«Шлях до серця чоловіка лежить через шлунок» — ви напевно чули цей вислів. Авторка цієї книжки схиляє до іншої інтерпретації: шлях до ментально здорового життя лежить через шлунок і кишківник. Невже завдяки раціону можна подолати депресію і тривожність? Який зв’язок між їжею і настроєм? Чому кишківник називають «другим мозком» і коли він «засмучений»? Який зв’язок між салямі й біполярним розладом? Що їсти, коли дошкуляють втома й безсоння? Як вплинути на стрес за допомогою меню? Ума Найду аналізує найсучасніші дослідження і пропонує варіанти, як позбутися різних ментальних проблем. У книжці ви також знайдете історії з психіатричної практики авторки та раціони з детальними рецептами: меню для подолання депресії, тривожності, для ідеального сну, зменшення втоми, поліпшення пам’яті, посилення лібідо тощо.

641

Р21  

Рамзі, Гордон. Їжа для відмінної форми : рецепти апетитних страв на кожен день / Г. Рамзі ; пер. з англ. В. Кучменка. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 288 с. : іл.

Чи справді поняття "здорове і збалансоване харчування" та "одноманітна і позбавлена смаку їжа" є синонімічними? І чи мають ті люди, що прагнуть схуднути та покращити своє самопочуття, забути про задоволення, яке ми зазвичай отримуємо від їди? В жодному разі — ні! На думку відомого шеф-кухаря, ресторатора, письменника та популярного ведучого британських і американських телешоу Гордона Рамзі, меню для себе та своїх близьких слід складати, орієнтуючись на цілі, які ви перед собою ставите: "зарядити" організм енергією, ввести до раціону більше фруктів і овочів, відновити баланс корисних речовин після активних занять спортом чи, скажімо, позбутися зайвої ваги. І ця книга, що містить багато покрокових рецептів дійсно смачних та не надто складних для приготування страв, допоможе відчути себе справжнім професіоналом на власній кухні! До вашої уваги пропонуються оригінальні ідеї для приготування сніданків, обідів, вечер і перекусів, а також рецепти корисних ласощів і кухарські поради від одного з найвідоміших кулінарів у світі. Зробіть своє харчування більш різноманітним та корисним! Зрештою, недарма кажуть: ми є те, що ми їмо.

338

С88  

Стяжкіна, Олена. Смак радянського: їжа та їдці в мистецтві життя й мистецтві кіно (середина 1960-х – середина 1980-х років) / О. Стяжкіна ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія", Центр європ. гуманітар. дослідж., Центр дослідж. історії та культури східноєвроп. єврейства. — Київ : Дух і Літера, 2021. — 376 с.

Ця книжка про радянських людей – жінок, чоловіків, дітей – які їли вдома, на роботі, в дорозі, в дитячому садку та школі, в системі радянського громхарчу, в турпоїздках. Про тих, хто здобував їжу в чергах, на колгоспних ринках, на власних городах, через хабарі та бартерні обміни, крадіжки на робочих місцях. Про тих, хто створював її надлишки в системі тіньової економіки й про тих, хто обирав відмову від їжі як спосіб демонстрації статусу «іншого» або зберігав «смачну традицію», плекаючи «банальний націоналізм». Їжа розглядається не тільки як ознака пізньорадянської споживацької революції, а й як один з потужних механізмів соціальної інженерії та (само)примусу. Реальний світ радянських їдців аналізується разом із світом художнім, в якому кіномитці та глядачі створювали, транслювали та споживали образи їжі, не усвідомлюючи, що в такий спосіб говорять про репресивний устрій суспільства, в якому смак був так само проблематичним та майже недосяжним, як і пов’язана зі смаком та вибором свобода.

Немає коментарів:

Дописати коментар