Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 15 липня 2022 р.

«І кожен день, як перевірка духу, Не вмерла Україна і не вмре!»


День українського миротворця встановлено постановою Верховної Ради України № 292-VII від 21 травня 2013 року з метою вшанування мужності і звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій ООН, ОБСЄ і НАТО та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Саме 15 липня 1992 року з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» по всьому світу. У липні 1992 року Генеральний секретар ООН звернувся до керівництва України з проханням щодо введення військового контингенту до складу сил ООН в зонах конфлікту.

Один з останніх наймасштабніших конфліктів, який практично змусив здригнутися більшість народів на нашій планеті - Друга світова війна. Уроки, які довелося засвоїти людству, прямо вказували на унікальну цінність того, чого так всім не вистачало в довгі роки цієї війни - цінність збереження миру.

Саме з цією метою після закінчення Другої світової була створена Організація Об’єднаних Націй, у складі якої також передбачалися спеціальні Миротворчі сили. Збройні професійні контингенти країн - членів ООН і донині виступають в місцях потенційного конфлікту, стаючи таким собі буфером в точках зіткнення, створюючи для конфліктуючих сторін можливість, якої не було тоді - можливість все вирішити мирно.

Українські миротворці виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія та Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія й Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Ліберія, Кот-д’Івуар, ДР Конго, Південний Судан, Дарфур), у країнах Близького й Середнього сходу та на Кавказі (Південний Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак, Грузія) та багатьох інших регіонах світу. Загальна кількість українських військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях, становить понад 45 тисяч. 58 військовослужбовців ЗС України віддали життя, виконуючи завдання з підтримання миру та безпеки.

Під час початку російської війни проти України військові-миротворці з міжнародним миротворчим досвідом відіграли надзвичайно важливу роль у захисті України від агресії. Саме вони в перші дні змогли незначною кількістю боєздатних сил стримати чисельно переважаючого противника. 

Сьогодні воїни-миротворці, які входять до різних підрозділів Сил оборони України, завзято б’ються за нашу свободу на передовій, зупиняють окупантів, наближають мир, спокій та перемогу України. Для мільйонів українців наше військо – це перший гарант миру!

Немає коментарів:

Дописати коментар