Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 7 серпня 2022 р.

Повітряні сили і війська зв'язку та кібернетичної безпеки Збройних Сил України.

          У першу неділю серпня згідно з Указом Президента України від 27 червня 2007 року у нашій державі відзначають день Повітряних Сил Збройних Сил України.

Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Українцями були літакобудівники Ігор Сікорський та Дмитро Григорович. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський першими навчилися виводити літаки з вільного падіння штопором. Пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою.

Зараз Повітряні Сили Збройних Сил України включають до свого складу не тільки повітряні, а й протиповітряні компоненти, серед яких знаходяться зенітно-ракетні комплекси та радіотехнічні війська, а також ряд спеціальних військ.

Повітряні Сили надійно боронять українське небо і дають гідну відсіч у ньому російському агресору.

Пропонуємо вам дізнатися більше про історію повітряних сил України , прочитавши автореферат дисертації Андрія Харука з фонду ТОУНБ.

68

Х 22

Харук, А. І. Військово-повітряні сили України в 1917-1920 рр. : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук : 20.02.22 / А. І. Харук ; Державний ун-т "Львівська політехніка". — Львів, 2000. — 20 с.

Праця присвячена одній з малодосліджених сторінок історії Перших визвольних змагань 1917—1920 рр. — зародженю та ровзитку української військової авіації. На підгрунті архівних джерел автор ретельно дослідив стан національних військово-повітряних сил за часів Центральної Ради, Української Держави гетьмана П. Скоропадського, Армій УНР та УГА.

А вже 8 серпня відзначаємо День військ зв’язку ЗСУ. Свято встановили згідно з Указом Президента від 1 лютого 2000 року. Саме в цей день, 8 серпня 1920, у Києві, на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, почалася підготовка зв’язківців на других Київських військово-інженерних курсах.

Війська зв’язку – це спеціальні війська, призначені для забезпечення зв’язку і управління військами Збройних Сил, його технічна основа. Високий рівень боєготовності військ, оперативність і надійність управління ними забезпечує професійний особовий склад військ зв’язку. Воїни-зв’язківці входять до складу всіх родів військ. Наразі спеціальність військового зв’язківця одна з найбільш затребуваних.

У лютому 2020 року, відповідно до реформування військових структур ЗСУ за стандартами НАТО, Головне управління зв'язку та інформаційних систем ГШ ЗСУ було переформовано у Командування Військ зв'язку та кібернетичної безпеки Збройних Сил України. Впровадження передових технологій і методів військової комунікації в Збройних Силах для нашої держави є пріоритетом. Це головне завдання, яке стоїть перед військами зв’язку і від реалізації якого залежить підвищення обороноздатності держави.

Дізнаймося більше про зв´язок і кіберпростір в Україні, прочитавши книжки з нашого фонду:

65.9(4Укр)

З44  

Зв’язок та інформатизація в Україні / ред. Д. Табачник [та ін.]. — Львів : Новий світ, 2006. — 160 с.

32.88

В42 

Від гінця до Інтернету : нариси з історії укр. пошти / В. Мухін, В. Мороз, П. Дюков [та ін.]. — К. : Аспект, 2002. — 328 с.

У книзі нарисів з історії української пошти зроблено спробу представити у популярному викладі основні віхи виникнення, становлення та розвитку поштового зв´язку на території сучасної України.

 

 

 

004

О-75

Основи кіберпростору, кібербезпеки та кіберзахисту : навч. посіб. / В. М. Богуш, В. В. Богуш, В. Д. Бровко, В. П. Настрадін ; під ред. В. М. Богуша. — Київ : Ліра-К, 2020. — 554 с.

У навчальному посiбнику наведена систематизована сукупнiсть вiдомостей про стан та перспективи розвитку широкого кола методологiчних, наукових та технiчних основ побудови кiберпростору, процесiв протиборства у кiберпросторi, органiзацiю забезпечення безпеки кiберпростору, методи та засоби забезпечення кiберзахисту. Навчальний посiбник створений за результатами детального аналiтичного вивчення сучасної мiжнародної та нацiональної нормативно-правової бази щодо сфери забезпечення кiбербезпеки на мiжнародному, державному рiвнi та на рiвнi органiзацiї.

341

С72  

Співробітництво Україна- ЄС- НАТО з протидії гібридним загрозам у кіберсфері / [уклад.: М. Гончар, В. Мартинюк] ; Центр глобалістики "Стратегія ХХІ". — Київ : [б. в.], 2019. — 27 с.

В аналітичному документі «Співробітництво Україна-ЄС-НАТО з протидії гібридним загрозам у кіберсфері» зроблено порівняльний аналіз нормативно-правової бази, інституційних можливостей та рівня активності із протидії гібридним загрозам в ЄС, НАТО й Україні у кіберсфері, а також оцінку поточного стану співпраці між ЄС і НАТО та обох організацій з Україною у сфері кібербезпеки.

Історія українського війська (1917‒1995)68

І 90  

Історія українського війська / кол. авт.: М. Відейко [та ін.] ; під ред. В. Павлова ; худож. О. Ком’яхов ; Громадський просвітницький проект "LIKБЕЗ. Історичний фронт". — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. — 416 с.

Перший за 80 років систематичний науково-популярний виклад історії військової справи: від появи професійних військових спільнот на території України в Давню добу до участі українських збройних формувань в Антитерористичній операції на сході України, де народжується сучасна українська армія. Справжньою цінністю видання є більш ніж 300 фотографій з колекції Національного історичного музею України та художні реконструкції відомого українського ілюстратора Олександра Ком’яхова. Вони відображають всю багатоманітність військового спорядження та озброєння військових формувань у різні періоди історії.

68

І-90  

Історія українського війська : від княжих часів до 20-х років ХХ ст. / І. Крип’якевч, Б. Гнатевич [та ін.]. — 4-те вид., змінене і допов. — Львів : Світ, 1992. — 712 с.

Дана книга є відтворенням з доповненнями широко відомої праці за редакцією І. Крип'якевича та Б. Гнатевича «Історія українського війська», яка вперше побачила світ у Львові в 1935—1936 рр. і з того часу в Україні не перевидавалася. Використовуючи надзвичайно багату й різноманітну джерельну базу (архіви, картографічні, історіографічні матеріали), автори докладно розповідають про організацію українських військових формувань від давніх княжих часів до перших десятиліть XX ст., аналізується розвиток української військової стратегії і тактики, участь українських військ у конкретних бойових операціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар