Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятницю, 5 серпня 2022 р.

Історія пивної культури.

5 серпня - Міжнародний день пива. Щороку свято припадає на першу п'ятницю останнього літнього місяця. Поки що воно не має офіційного статуса. Ідея святкувати таке цікаве свято належить власнику бару з США Джессу Авшаломову. Таким чином він вирішив збільшити кількість гостей в своєму закладі.

Пропонуємо вам найновіші книжки з фонду Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, зокрема читального залу, про пиво і культуру його пиття.


         
 641

Б87  

Браун, Піт. Зустрінемось у пабі. Історія пивної культури / П. Браун ; пер. з англ. Л. Мейдз. — 2-ге вид. — Київ : Ксенія Садкевич, 2012. — 316 с.

Слід зазначити, що британець Піт Браун є одним із найавторитетніших письменників Англії: він веде колонки для «The Economist» і «The Guardian», публікується у фахових виданнях пивної та сидрової індустрії, складає щорічний звіт про британський ринок діжкового елю, видає книги. У 2009 році письменницький талант Піта Брауна отримав офіційне підтвердження: він був нагороджений премією Майкла Джексона Gold Tankard. А Британська гільдія пивних письменників назвала його письменником року двічі — у 2009 і 2012 роках.

У книзі Піта Брауна зібрано багато цікавих фактів про пиво та особливості його історії та споживання в Англії.


          663

В79  

Вотсон, Наталя. Пиво: еволюція смаку в 50 стилях / Н. Вотсон ; пер. з англ. Л. Світанкової ; іл. С. Гріно. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 216 с. : іл.

Ця інтерактивна книжка занурить вас у мандри, які розпочнуться у Великій Британії у 1600-х димним брунатним пивом та завершаться сучасними пивними інноваціями, проведе крізь час та простір і познайомить з історією найвідоміших стилів сучасності — з німецькими лагерами, стаутами, портерами, пільзнерами, ІРА, кислим пивом і не лише. Кожний розділ зосереджує увагу на одному з основних складників пива — солоді, воді, хмелі чи дріжджах — і розповідає, як вони змінювалися з часом, як виникали нові смаки, аромати й стилі. До кожного прикладу такої зміни Наталя Вотсон пропонує сучасний зразок пива, який допоможе сповна відчути смак історії та простежити еволюцію пива. «Пиво: еволюція смаку в 50 стилях» містить п’ять сторіч пивних знань, історії та цікаві факти, які дають можливість по-новому поглянути на пізнання одного з найстаріших напоїв світу, який і досі з нами. Yakaboo Publishing для українських читачів підготувало неймовірні бонуси, яких не містить оригінальне видання. Перша за все, на форзаці розміщено перелік стилів пива, де спеціальними наліпками можна буде позначати, що ви вже скуштували. Для всіх поціновувачів пива – подарунок – ексклюзивний бірдекель, який можна зробити власноруч за 2 секунди. Видавлюєш і маєш такий собі сувенір з книжки. Ще одна діджитальна цікавинка — он-лайн мапа українських пивоварень, з якими можна буде відкривати все стильове різноманіття пива. І родзинка — можливість переходити за qr-кодами й дивитися відеоогляди про цікаві сорти пива від пивного оглядача і автора блогу про пивну культуру BEERГИЧКА Романа Лебедя.

663

Д37  

Десол, Роб. Пиво: історія і наука / Р. Десол, І. Таттерсол ; пер. з англ. Г. Руль. — Київ : Наш формат, 2020. — 256 с. : іл.

Пити пиво людство почало ще з незапам’ятних часів. Та хто став першовідкривачем цього хмільного напою? Чому склад пива і хліба схожий, а результат споживання — різний? І як поєднання води, ячменю, дріжджів та хмелю стало культом масової споживацької культури?

У цій книжці біологи Роб Десол та Іен Таттерсол показують, наскільки складним явищем є пиво в історичному, культурному й природничому контекстах. Ця книжка — захоплива подорож історією, еволюцією й нейробіологією з кухлем пива в руці.

663

М87 

Мошер, Ренді. Смак пива : інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства / Р. Мошер ; пер. з англ. Л. Світанкова. — 2-ге вид., допов. — Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. — 388 с.

Традиція варити пиво поширена майже в усьому світі, адже воно, за єгипетською легендою, врятувало світ. Цей напій можна смакувати і в спекотний літній полудень, і в холодну зимову пору, головне — уміти правильно обрати сорт пива та вдало підібрати до нього відповідну страву. Ця книжка є справжнім дарунком і для досвідчених поціновувачів пінного хмільного напою, і для тих, хто ще тільки починає пізнавати магію смаку цього трунку і відкривати для себе багатство його стилів. «Смак пива» є чудовою нагодою зазирнути за лаштунки дегустацій та справжнього мистецтва пивоваріння — від його витоків до сьогодення. І, звісно, її «смачніше» читати, тримаючи у руці келих доброго пива!

65.9(4Укр)

Л38  

Легкий, О. А. Цифрові комунікаційні інструменти маркетингу пивоварних підприємств : автореферат дисертацій на здобуття наук. ступеня кандидата екон. наук : 08.00.04 / О. А. Легкий ; Тернопільський нац. економічний ун-т. — Тернопіль : [б. в.], 2017. — 20 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар