Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 3 серпня 2022 р.

Майбутнє розуму.

          4 серпня, 95 років тому, народився Джон Маккарті, американський інформатик та дослідник мислення, автор терміна «Штучний інтелект», творець мови LISP. Лауреат премії Тюрінга, найпрестижнішої премії в галузі інформатики, яка щорічно присуджується Асоціацією обчислювальної техніки за видатні досягнення у цій галузі, у 1971 за свій значний внесок в галузі штучного інтелекту.

Штучний інтелект — розділ комп'ютерної лінгвістики та інформатики, що опікується формалізацією проблем та завдань, які подібні до дій, що виконує людина, здатність інженерної системи обробляти, застосовувати та вдосконалювати здобуті знання та вміння.

Тож наша добірка присвячена ІТ-гігантам. Вона про те, як сучасні технології можуть змінити світ.

004

В26 

Вебб, Емі. Велика дев'ятка. Як ІТ-гіганти та їхні розумні машини можуть змінити людство / Е. Вебб ; пер. з англ. І. Возняка. — Харків : Віват, 2020. — 352 с. — (Актуальна тема).

У цьому виданні Емі Вебб пояснює, що таке ШІ та яку роль відіграла Велика дев’ятка (Google, Amazon, Apple, IBM, Microsoft, Facebook, Baidu, Alibaba, Tencent) у його розвитку; пропонує сценарії перебігу подій упродовж наступних 50 років; окреслює ризики переходу від штучного вузького інтелекту до сильного штучного інтелекту та штучного надрозуму; пропонує тактичні та стратегічні рішення проблем, які виникнуть за наведеними сценаріями, а також конкретний план перезавантаження сьогодення. Ви знайдете відповіді на важливі запитання: ким насправді є корпорації Великої дев’ятки — новими месіями чи вершниками технологічного апокаліпсису. І що чекає на світ, трансформований інтелектуальними системами, які не поділяють нашого бачення майбутнього.

159.9

К15 

Кайку, Мічіо. Майбутнє розуму : наукові спроби осягнути, вдосконалити і підсилити інтелект / М. Кайку ; пер. з англ. А. Кам'янець ; наук. ред.: І. Вакарчук, В. Федоренко. — Львів : Літопис, 2017. — 408 с. — (Світовий бестселер).

Книжка "Майбутнє розуму" – це науково-правдива й захоплива розповідь про неймовірні дослідження, що сьогодні ведуться в різних куточках світу й ґрунтуються на найновіших досягненнях нейробіології та фізики. Автор доступно пояснює суть роботи мозку й показує, як технології майбутнього (наприклад, завантажування в мозок спогадів і нових навиків, боротьба з невиліковними на сьогодні хворобами, відкриття в робототехніці й астронавтиці, телепатичне спілкування і телекінез) змінять наше повсякденне життя.

316

Л55 

Лі Кай-Фу. Наддержави штучного інтелекту. Китай, Кремнієва долина і новий світовий лад / Лі Кай-Фу ; з англ. пер. В. Пунько. — Київ : BookChef, 2020. — 304 с. — (New York Times Bestseller).

Чесно про те, кому загрожує втрата роботи через штучний інтелект та які економічні наслідки тягнуть за собою технологічні прориви. Що буде з людиною, коли штучний інтелект робитиме геть усе? Штучний інтелект змінює світ. Чи буде суперкомп'ютер правити світом? Що ми можемо зробити для того, щоб не лишитися позаду прогресу?

316

Т29  

Тегмарк, Макс. Життя 3.0. Доба штучного інтелекту / М. Тегмарк ; пер. з англ. З. Корабліна. — Київ : Наш формат, 2019. — 432 с.

За час свого існування життя на Землі трансформовувалося кілька разів — від бактерій, чий розвиток повністю закодований у ДНК, до складніших організмів і зрештою людини, яка має вибір та майже миттєво пристосовується до нового середовища. Ця гнучкість дала змогу людству запанувати на Землі. Та попри значні прориви — мову, писемність, друкарський прес, сучасну науку, комп’ютери, — усі відомі нам життєві форми залишаються заручниками своєї біологічної «оболонки». Наступний етап — це доба штучного інтелекту, Життя 3.0, що звільниться від біологічних кайданів еволюції і стане господарем власної долі.

001

Г21  

Гарфорд, Тім. Речі, що змінили світ : Історія економіки в 50 винаходах / Т. Гарфорд ; пер. з англ. Р. Скакуна. — Київ : Наш формат, 2018. — 352 с.

Прості винаходи можуть запускати глобальні процеси й фундаментальні перетворення. Вони зміщують баланс економічних сил, визначають переможців і переможених, змінюють соціальні відносини та відкривають тисячі нових можливостей. А ще розповідають історію про те, як змінюється й функціонує наш світ. Яким чином винайдення грамофона поглибило нерівність у статках? Який вплив на бізнес мав винахід бритви Gillette? Чому поява кондиціонерів для повітря стала не лише питанням комфорту в домівках, а й заселення цілих територій?

Немає коментарів:

Дописати коментар