Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

пʼятниця, 8 травня 2020 р.

День пам’яті та примирення


8 травня Україна традиційно вшановує День памяті та примирення, який символізує перемогу над нацизмом та присвячений памяті жертв Другої світової війни. У цей день важливо нагадати про непересічну роль українців у перемозі Об’єднаних Націй у Другій світовій війні, висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ті роки.
Представляємо увазі користувачів історичні видання, що неупереджено висвітлюють складні сторінки подій Другої світової війни, розкривають роль та внесок України у перемогу та вшановують пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом.




94(477)
В42

Від Рейхстагу до Іводзіми. У полум'ї війни : Україна та українці у Другій світовій / кол. авт.: В. В'ятрович [та ін.]. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 352 с. — (Історія без цензури).
Книжка «Від Рейхстагу до Іводзіми. У полум’ї війни» хронологічно завершує 10-томну серію «Історія без цензури». Видання відкриває досі невідомі факти української історії:
— Україна як частина СРСР та Закарпатська Україна у планах гітлерівської Німеччини та антигітлерівської коаліції;
— евакуаційна тактика «випаленої землі» та окупаційний режим Німеччини;
— радянське підпілля, партизанський рух, український визвольний рух та ін.

94(477)
В43
Війна і міф. Невідома Друга світова / за заг. ред.: О. Зінченка, В. В'ятровича, М. Майорова ; Укр. ін-т нац. пам'яті. — Вид. 2-ге. — Харків : Клуб Cімейного Дозвілля, 2019. — 272 с.
За роки, що минули від завершення Другої світової війни, чи ми дізналися всю правду про неї? Багато наших знань досі в полоні міфів, табу та пропаганди.
У книжці — вибрані 50 сюжетів від 15 авторів. Робота істориків грунтується на довготривалих дослідженнях та опрацюванні розсекречених документів. Її результати свідчать: ці сюжети — міф. Дізнаймося правду, яку приховували від нас!



           94(477)
Д76
Друга світова. Непридумані історії: (не) наша, жива, інша : бібліотека «історичної правди» / уклад. й передм. В. Кіпіані ; обкл. В. Долгіх. — Харків : Vivat, 2018. — 304 с. : фот.
Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі… Знати і пам'ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з'являються нові деталі, спогади і свідчення.
Книжка складається з реальних сімейних історій, переказаних зі слів батьків, бабусь і дідусів. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню «Історична правда», розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після.
Зокрема, ми дізнаємося про:
— українців, які воювали в різних арміях;
— життя депортованих;
— долі вивезених на примусові роботи;
— чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими.
Одна війна — різні долі.

63.3(4Укр)
Л 34
Левітас, Фелікс. Друга світова війна : український вимір / Ф. Л. Левітас ; гол. ред. Н. Слюсаренко. — Київ : Наш час, 2012. — 272 с.
Книжку присвячено суперечливим сторінкам Другої світової війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років.
Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

63.3(4Укр)
П20
Патриляк, Іван. Україна в роки Другої світової війни : спроба нового концептуального погляду / І. К. Патриляк, М. А. Боровик. — Ніжин : М. М. Лисенко, 2010. — 590 с.
У книжці розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню «української проблеми» напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939–1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів.

94(477)
Р88
Русначенко, Анатолій. Нариси новітньої історії України. Кн. 3. Україна в Другій світовій війні / А. М. Русначенко. — Київ : Олег Філюк, 2017. — 627 с.
Твір Анатолія Русначенка є спробою дати власне цілісне бачення новітньої української історії, від початку XX століття до сучасності. Дослідження також містить інформацію про культурний процес, враховує історію українців поза межами України.
В центрі уваги автора у третьому томі дослідження — український народ у його взаємодії з сусідами в Україні і поза її межами під час Другої світової війни до смерті Сталіна.



           
 94(477)
У45
Україна у Другій світовій війні : до 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні / Укр. ін-т нац. пам'яті. — Київ : Український ін-т нац. пам'яті, 2015. — 27 с.
Українці в Другій світовій війні. Факти, цифри, особи. Складна картина світового протистояння на нашій землі та українці на всіх фронтах глобального конфлікту.








           63.3(4Укр)
У45
Україна в полум'ї війни. 1941—1945 / П. П. Панченко, О. І. Уткін, В. І. Горєлов та ін. — Київ : Україна, 2005. — 558 с.
У колективній монографії на основі об'єктивного аналізу багатогранного фактичного матеріалу, нових архівних документів автори розглядають найважливіші воєнні операції на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.
У книжці розкриваються діяльність руху Опору, тактика козачих та кавалерійських формувань, що визволяли українську землю від ненависного ворога, масовий героїзм, мужність, самовідданість бійців і командирів, які вистояли і перемогли у жорстокому двобої.
У виданні доведено, що географічне розташування і важливе стратегічне значення України зумовили її особливе місце в роки війни.

Немає коментарів:

Дописати коментар