Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 5 травня 2020 р.

Міжнародний день боротьби за права інвалідів



Сьогодні Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Саме 5 травня 1992 року люди з обмеженими можливостями з 17 країн одночасно провели перший Загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. Відтоді День боротьби за права людей з інвалідністю щороку відзначається у всьому світі.
Люди з інвалідністю – одна з найуразливіших верств населення, що потребує сторонньої підтримки, допомоги, а то й догляду. Сьогодні в Україні не прийнято використовувати термін «інвалід». Він широко застосовувався в нормативно-правових документах до 2005 року, після чого все активніше стали говорити про «людей з особливими потребами» або «осіб з обмеженими можливостями» , «осіб з інвалідністю».
Сьогодні наше суспільство не в повній мірі піклується про таких людей, тому цей День запроваджено саме для того, щоб звернути увагу світу на нелегке існування і потреби особливої категорії людей, які щодня в нелегкій боротьбі з обставинами доводять, що вони є повноправними і навіть повноцінними членами суспільства.
Проблемам людей з особливими потребами в Україні присвячена величезна кількість офіційних документів. Один із основних – Указ Президента «Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями» від 18 грудня 2007 року. Крім того, в нашій державі діє Закон «Про реабілітацію інвалідів в Україні», який, відповідно до Конституції України, визначає основні принципи створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для усунення або компенсації обмежень життєдіяльності, викликаних порушенням здоров’я і функцій організму; організацію системи підтримки фізичного, психічного, соціального благополуччя цих громадян, сприяння в досягненні ними соціальної і матеріальної незалежності.
У Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю варто згадати про створення умов для соціальної реалізації таких осіб, аби вони могли вчитися, працювати і користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства. Втім, на жаль, в усьому світі показники безробіття серед вищеозначеної категорії людей набагато вище аналогічних показників серед загального населення. Життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже важким.
В Україні люди з обмеженими можливостями малозахищені. Більшість мають пенсію нижче величини прожиткового мінімуму. Багато з них потребують постійного стороннього догляду. А такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють інвалідів можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.

Але незважаючи на все це, люди з обмеженими можливостями, безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.

Оксана Содомора, головний бібліотекар відділу читального залу





Немає коментарів:

Дописати коментар