Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 18 травня 2020 р.

День пам'яті жертв політичних репресій


День пам'яті жертв політичних репресій, який цього року 17 травня, відзначається в Україні згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.
Пропонуємо увазі користувачів деякі книжки з віртуальної виставки «Забуттю не підлягає», яку розміщено на сайті нашої книгозбірні.
Віртуальна виставка спрямована на відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

94(477)
Г37
Герасим'юк, Олена. Розстрільний календар / О. Герасим'юк. — Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. — 432 с.
Це унікальна хроніка політичних репресій в радянській Україні. Страшні події нашої історії ХХ століття — арешти, допити, заслання, розстріли українських політичних діячів, військових, науковців, митців, письменників, громадських активістів — викладені не у звичній хронологічній послідовності, а прив’язані до традиційного календаря. Тут не лише зафіксовані дати подій, але й подані короткі розповіді про долі людей, які зазнали переслідувань та катувань. Така форма викладу наочно показує схему роботи радянської репресивної машини та привертає увагу до сторінок історії, які нам потрібно знати і пам’ятати.

94(477)
Д36
Деревінський, Василь. В'ячеслав Чорновіл: дух, що тіло рве до бою / В. Ф. Деревінський. — Харків : Віват, 2017. — 496 с. : фот. — (Гордість нації).
Доля кидала його в найнижчі низини і підіймала до найвищих висот. Тесляр, редактор, літературний критик, політв’язень, журналіст, кочегар, лідер партії Народний Рух України, ініціатор заснування Української Гельсінської спілки – це все про В’ячеслава Чорновола.
Перед нами перше дослідження життя й діяльності в'язня радянських концтаборів, дисидента, вічного революціонера й засновника Народного Руху України В’ячеслава Чорновола. На сторінках цього видання вмістилося все його життя: від заслання до парламентської діяльності. Сьогодні це вже минуле, історія вчорашнього дня, навіть століття, але ніхто не заважає нам на мить повернутися в далекі 90-ті й уявити, а що було б, коли В’ячеслав Чорновол очолив би країну.

2
К43
Киричук, Олександра. Кардинал Сліпий / О. Киричук. — Харків : Фоліо, 2019. — 123 с. — (Знамениті українці).
Ім’я Йосифа Сліпого (справжнє прізвище Коберницький-Дичковський) відоме як в Україні, так і далеко за її межами. Провідник Греко-католицької церкви, верховний архієпископ Львівський і митрополит Галицький, кардинал, визначний церковний і науковий діяч був людиною трагічної долі. Репресований радянською владою, протягом 18 років Йосиф Сліпий поневірявся по тюрмах і таборах, проте не скорився, не зрікся віри, і його слова про головне лихо українців — брак єдності — і сьогодні звучать дуже актуально: «Внутрішні непорозуміння і дух незгоди — це одна з найголовніших причин нашого упадку... Тому провідною думкою є за всяку ціну втримати єдність...».
  
94(477)
H31
Реабілітовані історією. Тернопільська область : у 27 т.  : Тернопільська область. Кн. 5 / редкол.: О. Г. Бажан [та ін.] ; обл. редкол.: О. Г. Бажан, А. П. Грицишин, П. Я. Гудима [та ін.]. — Тернопіль, 2018. — 664 с.
У п’ятій книжці серії видань «Реабілітовані історію. Тернопільська область» подані архівні матеріали, спогади, статті і нариси. Книжка сприяє більш широкому висвітленню і глибшому розумінню масштабів і механізмів терору в період радянської влади на Тернопільщині з 1939 р. до середини 1980-х рр. Розкриваючи трагічне минуле регіону, пов’язане з репресивною діяльністю каральних органів колишнього СРСР, вона одночасно свідчить про стійкість духу людей у боротьбі проти тиранії, несприйняття тоталітарного режиму, широку підтримку українцями національно-визвольного руху.

Немає коментарів:

Дописати коментар