Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 17 вересня 2024 р.

Віра, Надія, Любов та їхньої матері Софії.

Щороку 17 вересня за новим стилем церква вшановує пам'ять трьох сестер-мучениць, які несуть імена головних християнських мучениць: Віри, Надії, Любові та матері Софії.

В історичних подіях змальовано життя вдови Софії, котра переїхала до Риму. Жінка сповідувала християнство, виховуючи дітей згідно з віросповіданням. Основна кількість римлян того часу дотримувались язичницького віровчення, а в 137 році розпочалися репресії християн. Матір і доньок затримали і відправили на суд до імператора Адріана. Сім’я відмовилась зректись християнської віри, в результаті чого Віру, Надію і Любов піддали тортурам, що призвели до смерті. Мати Софія три дні оплакувала понівечені тіла й померла біля могили.

Подвиг святих юних християнок можна зрівняти із хресним подвигом Христа, а мучення їхньої матері, що бачила страшну страту своїх дітей, нагадує страждання пресвятої Богородиці біля Хреста Сина Свого. Зараз мощі святих мучениць перебувають у Франції.

 

Історія мучениць стала прикладом відваги та відданості своїм переконанням, а для вшанування їхньої пам'яті виділено окремий день у календарі. Сьогодні тезки святих відзначають іменини. А всіх вірян можна привітати зі святом Віри, Надії та Любові, і побажати, щоб ці чесноти завжди були присутні в житті.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар