Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 21 червня 2023 р.

День літнього сонцестояння.

21 червня літнє сонцестояння - найкоротша ніч у році. Цю дату вважають початком астрономічного літа. Наші предки відзначали день літнього сонцестояння стрибками через багаття, купаннями, плетінням вінків. Дівчата в цей вечір ворожили на долю і суджених. Вранці в свято 21 червня рекомендується пройтися пішки по росі - це принесе користь організму.

Літнє сонцестояння вважають піком енергії в році. День, коли необхідно братися за найскладнішу справу: вона неодмінно буде успішною. Тому, якщо «завис» якийсь давній намір, який людина досі не здійснила з різних — як об'єктивних, так і суб'єктивних — причин, можна ставати до його здійснення. Але особливо важливо в цей день виправити припущену помилку – можливо, ми отримаємо останній шанс зробити це.

63.5

А86  

Артюх, Л. Звичаї українців у народному календарі / Л. Артюх ; відп. ред. Ю. Ференцева. — Київ : Балтія-Друк, 2012. — 224 с.

23 розділи книжки присвячені святам календарного року українського народу - від Святвечора до дня святого Андрія. Кожен розділ містить етнографічний нарис та докладні рецепти традиційних страв національної кухні (загалом близько 300). Читач познайомиться зі звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю інших смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором по різних регіонах України.

63.5

В20  

Васютіна, Т. М. Етноекологічний календар природи : посіб. для вчителя та учня / Т. М. Васютіна, О. М. Золотар. — Тернопіль : Навч. книга-Богдан, 2007. — 168 с.

 У пропонованому посібнику подано календар українських народних свят, висвітлено зміст обрядів, традицій, повір’їв з погляду споконвічного дбайливого ставлення людини до природи. Матеріал цього видання, можна застосовувати в початковій та основній школах на уроках “Я і Україна­”, читання, природознавства тощо. Для вчителів і методистів загальноосвітніх навчальних закладів, викладачів та студентів природничих факультетів педагогічних універси­тетів.

63.5

Н30       

Народ у народних святах : (зібрано, згруповано, упорядковано і складено Графіною Маковій, народознавцем із Великого Кучурова) / упоряд. Г. Маковій. — Чернівці : Факел, 1997. — 512 с. — (Матеріали одного села).

Книга «Народ у народних святах» — звичаї, традиції, обереги, винесені народом напротязі віків, зібрані Гарафіною Маковій напротязі десятиліть у одне та відсортовані на основі її бачення.


          63.5

К39  

Килимник, С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні : [у 3 кн., 6 т.] / С. Килимник. — Київ : Обереги, 1994. Кн. 2. Т. 3. Весняний цикл ; Т. 4. Літній цикл. — 1994. — 528 c. 

Унікальна енциклопедична праця видатного дослідника української етнографії та етнології із зарубіжжя дає можливість кожному заглянути в далекі віки назад і тим самим реалізувати знаменне сократівське «Пізнай самого себе», відчути себе нацією, що з правіків належить до могутньої і прекрасної у своїх барвах європейської цивілізації.

У2

Г95  

Гуртовенко, В. День літнього сонцестояння : поезії. / В. Гуртовенко. — Київ : Молодь, 1980. — 135 с.

Українська поетеса виступає співцем людських ідеалів: кохання, краси, добра. Багато її віршів присвячені сучасникові, закоханому в простори рідної землі, в життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар