Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 14 червня 2023 р.

День народження Євгена Коновальця.

14 червня 1891 року народився полковник Армії УНР, творець і командир найбоєздатнішої її військової частини – корпусу Січових стрільців, засновник Української військової організації, голова Організації українських націоналістів, один із борців за незалежність України в ХХ ст. очільник Проводу Українських Націоналістів Євген Коновалець.

Євген Коновалець народився у селі Зашкові біля Львова у вчительській родині. Предки Євгена були священиками, але батько, Михайло Коновалець, змінив духовну стезю на освітянську, ставши директором народної школи в рідному селі.

З початком Першої світової війни Євген Коновалець був мобілізований офіцером до австро-угорської армії. Під час боїв за Маківку влітку 1915-го потрапив до російського полону.

Повернувся за два роки. Став одним із організаторів формації Січових стрільців, основу яких склали галичани та буковинці. В 1918-1919 роках командував дивізією, корпусом і групою Січових стрільців під час боїв з більшовиками та денікінцями.

Наприкінці 1918-го відмовився стати шостим членом Директорії УНР, а пізніше – її диктатором.

Після поразки Української революції 1917-1921 років не втратив віру в справу, якій присвятив усе своє життя. Хоча чудово розумів: попереду праці щонайменше на покоління. Для боротьби з окупантами з колишніх офіцерів УНР та Галицької армії сформував підпільну Українську військову організацію.

1929-го став першим головою ОУН, яка мала на меті  відродження державної незалежності України. Йому вдалося об’єднати представників різних організацій і різних поколінь. В ОУН влилися як колишні ветерани армії, так і молодь.

Налагодив зв’язки з урядовими колами та спецслужбами Литви, Німеччини, Іспанії, Франції, Англії та Японії.

Загинув 23 травня 1938-го у Роттердамі (Нідерланди) від руки радянського агента Павла Судоплатова.

94(477)

Ш92

Штокало, Василь. Соборність і самостійність УВО: чин Коновальця / В. Штокало ; Терноп. обл. краєзнавчий музей. — Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2019. — 80 с. — (Соборність України - 100 років ; вип. 1).

Сутність УВО, надзвичайно викривлена деспотичним ворогом СРСР. Минуле засвідчує: Україна завжди була полем зазіхань сусідніх держав. На початку ХХ сторіччя незалежність знову не вдалося закріпити через втручання чужинців. Суспільство у відповідь запровадило – націоналізм. Останні події в Криму та Донеччині, Луганщині змушують повертатися до відштовхуваної спадщини.

 

63.3(4Укр)

Х 76

Хома, І. Євген Коновалець. / І. Хома. — Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. — 256 с.

Червона Москва після знищення Симона Петлюри бачила в особі Євгена Коновальця свого головного противника. Найвище досягнення полковника Коновальця – створення Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української військової організації (УВО) як ядра ідейно-політичної системи поневоленого, але не скореного народу. Йому було відпущено тільки два десятиліття для служіння Україні, і протягом цього часу він створив політично свідомий та активний тип українця-громадянина, ставши справжнім його уособленням. Дізнайтесь, як він служив Україні в боротьбі за свободу і державність нації, яка десятиліттями кривавої боротьби виборює право бути.

Автор книги — кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та етнокомунікації Національного університету «Львівська політехніка» Іван Хома.

63.3(4Укр)

Д36 

Дерев’яний, І. Сила волі. Євген Коновалець / І. Дерев’яний ; Нац. музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", Центр досліджень визвольного руху. — Львів : Часопис, 2013. — 128 с. : іл.

«Сила волі» — це історія людини, яка створила найуспішніший український політичний проект минулого століття — Організацію українських націоналістів.

«Євген Коновалець був творцем однієї з найкращих частин української армії у війні за державність 1917—1921 років. Його життя — це історія військовика, який умів воювати, але чудово опанував політичні методи боротьби. Історія політика, котрий робив усе, щоб об’єднати Схід і Захід. Історія лідера, що після поразки зумів дати нову надію й підняти на нову боротьбу», — каже автор книги історик Ігор Дерев’яний.

Книга видана в рамках проекту «Наш формат історії», втіленого Центром досліджень визвольного руху, мистецькою агенцією «Наш формат» та видавництвом «Часопис».

821(477)

Г95  

Гургула, Ігор. Конон: дух стійкості : роман про Євгена Коновальця / І. Гургула. — Львів : Апріорі, 2021. — 376 с. — (Бібліотека нескорених). — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Євген Коновалець – постать доволі відома та знана в українській історії. Він належить до тих чільників, хто звершував Українську революцію і був однією з головних фігур національних визвольних змагань 1917-1920 років. Згодом, аби продовжити незавершену справу з виборювання незалежності Української держави, Євген Коновалець створює та очолює Українську Військову Організацію і Організацію Українських Націоналістів – найбільш вдалі політичні і військово-мілітарні проєкти чи не за всю історію України. За винятком кількох наукових монографій, про Євгена Коновальця не існує жодного художнього твору. Автор пропонованого вашій увазі роману зумисне зображає Євгена Коновальця як політичного борця, патріота і талановитого військового стратега. Така «однобічність» зумовлена відсутністю в архівах матеріалів про інші чесноти героя книги. Зрештою, а чи були вони? Роман змушує задуматись над багатьма парадоксами нашої історії, яку, як відомо, неможливо читати без брому.

63.3(4Укр)

К64 

Євген Коновалець та його доба. — Мюнхен : [б. в.], 1974. — 1019 с.

Книга розповідає про життя та діяльність легендарного командира корпусу Січових Стрільців, засновника та керівника Української Військової Організації (УВО), Організації Українських Націоналістів (ОУН) Євгена Коновальця (14.06.1891-23.05.1938).

Також розповідається про соратників українського політика та полководця, найважливіші історичні події, учасником і творцем яких він був.

Немає коментарів:

Дописати коментар