Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділя, 18 червня 2023 р.

Міжнародний день батька.

 

18 червня в Україні і світі святкують Міжнародний день батька (та День батька в Україні). Для кожного з нас батько — це вчитель, друг, захисник і вихователь, якому ми завдячуємо базовим знанням, вмінням та життєвим цінностям. Тому в світі щорічно третьої неділі червня святкують особливий день, коли можна показати свою шану та любов рідній людині. Створила свято американка Сонорі Смарт Додд, яка пішла в День матері на проповідь і зрозуміла, що світові не вистачає також і Дня батька. Створила вона його на честь свого тата, який самотужки виховував п'ятьох дітей після смерті дружини.

Допомогти батькам у вихованні дітей можуть книжки з фонду Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

37.018.1

Г61  

Головін, Влад. Як бути класним татом. Історії та досвід відомих батьків / В. Головін. — Київ : Брайт Букс, 2019. — 280 с. : іл.

Книга ламає стереотип «справжні батьки вимирають як вид». Її герої – відомі продюсери, підприємці, журналісти, лікарі, священики, вчені, програмісти, усі ті, для кого батьківство є свідомим вибором, а діти – джерелом натхнення. Вони відверто розповідають, чого їх навчив їхній батько й чого вони хочуть навчити своїх дітей. Діляться секретами виховання та ідеями про те, як бути татом, з яким тепло, надійно й весело. Розмірковують про цілі, цінності та сенс батьківства.

 

88

Д57 

Добсон, Джеймс. Батьківство не для боягузів : пер. з англ. / Д. Добсон. — Львів : Свічадо, 2011. — 216 с. — (Порадник для батьків).

«Навіть не знаю, як впоратися з проблемами своїх дітей», «Я не став для них тим взірцем, яким мав бути», «Я вже не вірю у свої батьківські здібності» – такі песимістичні настрої притаманні багатьом сучасним батькам. Книжка «Батьківство не для боягузів», видана накладом понад мільйон примірників, наповнить батьків упевненістю і додасть снаги у вихованні дітей. Доктор Джеймс Добсон – психолог, консультант з питань сім’ї, шлюбу й виховання дітей та автор численних бестселерів, – спираючись на великий власний і професійний досвід, допоможе: запобігти проблемам з вихованням дитини, перш ніж вони з’являться; позбутися вини щодо важких для виховання дітей; зберегти розсудливість упродовж підліткових років вашої дитини; відновити енергію, коли загрожуватиме виснаження; поліпшити стосунки з дітьми.

159.9

Р18  

Райшер, Еріка. Супербатьки : 75 успішних стратегій виховання / Е. Райшер ; пер. з англ. Т. Заволоко. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 208 с.

"Супербатьки" - повний посібник з виховання, побудований на дотриманні 75 досить простих, однак по-справжньому ефективних правил. У ньому ви знайдете безліч корисних практичних порад стосовно розв'язання проблем, з якими батькам доводиться стикатися мало не щодня. Йдеться, зокрема, про аналіз можливих сценаріїв поведінки, приклади розподілу обов'язків в родині, принцип визначення основних пріоритетів. Досить докладно розповідається про такі ключові у справі виховання дітей техніки, як переосмислення, емпатія, повторення, справедливе попередження, припинення дії, винагорода, тренування емоцій. Загалом мета цього видання - допомогти вам створити сімейне життя своєї мрії.

37.018.1

П27 

Перрі, Філіппа. Важливо, щоб ваші батьки прочитали цю книжку (а ваші діти радітимуть, якщо і ви це зробите) / Ф. Перрі ; пер. з англ. Д. Петрушенко. — Харків : Віват, 2020. — 288 с. — (Саморозвиток).

У цій книжці Філіппа Перрі розповідає, як батьки традиційно вибудовують стосунки з дітьми, що стає на заваді доброму контакту та що може його покращити. На прикладах з історій своїх пацієнтів та на основі власного досвіду материнства авторка пояснює, як: прослідкувати зв’язок між тим, як виховували вас, і тим, як ви виховуєте своїх дітей; зрозуміти, про що сигналізує та чи інша дитяча поведінка; давати раду власним почуттям та почуттям вашої дитини; усвідомити і змінити деструктивні моделі взаємодії з дитиною; прийняти той факт, що ви припускатиметеся помилок, і як їх потім виправити.

159.9

П30 

Петрановська, Людмила. Якщо з дитиною складно / Л. Петрановська ; худож. А. Селіванов ; пер. з рос. О. Рибки. — Харків : Віват, 2020. — 160 с. : іл. — (Актуальна тема).

Нова книжка відомої сімейної психологині, авторки бестселерів «Що робити, коли...» і «Таємна опора…» відповідає на одвічні запитання батьків про особливості виховання дітей. Дуже часто виявляється, що саме незгоди у взаєминах змушують дитину поводитися не найкращим чином, а батьків — дратуватись і вдаватись у відчай. Дорослі не розуміють потреб і захоплень власних дітей, а діти не слухаються, нехтують правилами і брешуть. Експертка у сфері виховання допоможе знайти з дитиною спільну мову, розв’язати конфліктні ситуації, зберегти терпіння та віднайти розуміння й мир у сім’ї.

159.9

К39 

Кілбі, Елізабет. Розблоковане батьківство : як виростити здорових і щасливих дітей в епоху інформаційних технологій / Е. Кілбі ; пер. з англ. Р. Ладохіної. — Київ : КМ-Букс, 2019. — 248 с.

В останнє десятиліття комп'ютери перетворилися на невід'ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися досягненнями новітніх технологій - комп'ютерами, планшетами, айфонами тощо. Однак як це може позначитися на їхньому здоров'ї та розвитку? На які небезпеки наражає? А чи дає використання комп'ютерів якісь переваги дітям дошкільного та раннього шкільного віку? Про все це ви дізнаєтесь, прочитавши розумну і дуже корисну книжку британської психологині, докторки наук Елізабет Кілбі. Авторка висвітлює тему не лише як досвідчена фахівчиня, а й як мати трьох дітей, яка добре знає, про що говорить. На прикладі реальних випадків із власної практики авторка пояснює, як зробити віртуальний світ надійним помічником у вихованні, як прищепити дитині здорові навички користування цифровими пристроями і повернути інтерес до активного життя. У книзі докладно розповідається, які можливості та переваги забезпечує комп'ютер для навчання, як скерувати цікавість дитини на поданий у мережі корисний контекст, скільки часу діти віком до 11 років можуть витрачати на комп'ютерні розваги.

821(497.6)

Є69 

Єргович, Мілєнко. Батько : [роман] / М. Єргович ; пер. з хорват. А. Любка. — Чернівці : Книги - XXI, 2019. — 192 с.

В основі твору — події із приватного життя письменника, який знав свого батька, але виростав без нього. Це, як розповів перекладач українського видання Андрій Любка, «історія любові й образи за те, що його і його матір покинули, розповідь про дитячі мрії і дорослі спроби налагодити стосунки тата і сина, навчитися, якщо не любити, то бодай поважати одне одного».

На тлі цієї автобіографії розгортається історія того, що визначається по батькові — батьківщини: Єрґович змальовує життя в соціалістичній Югославії, своє рідне Сараєво і той шлях, який привів Боснію до війни. Таким чином, крізь зображену в романі історію стосунків батька і сина розкривається специфіка складної і суперечливої епохи Югославії, а також війни на Балканах.

Автор розпочинає свою розповідь наступного після смерті батька дня. Особливий стиль цієї оповіді тримає текст на рівні потрібного балансу: люди, взаємини, місця, події, краєвиди — всього рівно стільки, скільки треба, щоб картина була якомога повнішою і чіткішою, а родина у творі є тим топосом, із якого проростають, розгортаються усі смисли роману, співвідносячись із життям, соціумом, описуваною епохою, історією.

Немає коментарів:

Дописати коментар