Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 14 червня 2023 р.

Міжнародний день блогера.

 

14 червня в Україні і світі святкують Міжнародний день блогера. Це свято є неофіційним і було створене для об'єднання блогерів з усього світу, пропагування ведення блогу як особистого щоденника. В блозі люди регулярно публікують нові дописи з картинками і текстом. Першим блогером вважають Тім Бернес-Лі, який створив Інтернет. Починаючи від 1992 року, він публікував різноманітні дописи на своїй інтернет-сторінці. 1999 року у Мережі з'явився сайт Blogger, який допомагав всім охочим стати блогерами та вести онлайн-щоденники. Сьогодні блогерство набуває особливого змісту. Адже одна із складових російсько-української війни - інформаційна.

Про те, як блогеру (і не лише) навчитися мистецтву сторітелінга (написання історій), дізнайтеся з книжок із фонду читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

808

Г12  

Гаврилов, Сергій. Всі Крапки над "І"сторією : сторітелінг для сценаристів, письменників та блогерів / С. Гаврилов. — Київ : Пабулум, 2019. — 296 с.

Подавати інформацію максимально стисло і структуровано, емоційно і образно можна через історію. Бути хорошим оповідачем непросто, але можливо. Якщо навчитись сторітелінгу.

Як розвинути ідею і тему, як створити фабулу і сюжет, героя і конфлікт, як працювати зі структурою і опорними точками — про все це розповідає автор. У книзі зібрано професійні інструменти, творчі лайфхаки та практичні вправи, щоб упорядкувати думки і розповісти свою історію.

Сторітелінг — це не лише про книжки чи кіно. Він необхідний і в прагматичних сферах — у бізнесі, політиці, менеджменті й навіть освіті. Тому книжка буде однаково цікава і корисна письменникам, сценаристам, блогерам і всім, хто хоче бути почутим у сучасному інформаційному світі.

808

Л55  

Лівін, Марк. Сторітелінг для очей, вух і серця / М. Лівін. — Київ : Наш Формат, 2020. — 184 с.

Сторітелінг — це наука, без якої не обійтися: у професійному та повсякденному житті ми щодня розказуємо історії, чуємо їх та хочемо бути почутими. Історії — це універсальна мова, що зрозуміла кожному, якщо знати, як правильно її використовувати. Марк Лівін, досвідчений письменник та блогер, ділиться власними секретами задуму, побудови та розповіді вдалої історії на конкретних прикладах. Автор вчить розуміти текст та пояснює, чому так важливо не лише бачити та чути історію, а й відчувати її на кожному із можливих рівнів.

808

В29  

Вендіг, Чак. 250 фішок, що їх має знати письменник / Ч. Вендіг ; пер. з англ. У. Курганова. — Харків : Ранок : Фабула, 2019. — 160 с.

Чак Вендіґ зробив те, чого вкрай потребувала, але не визнавала велика кількість авторів: він запропонував феноменальну книжку про реальний письменницький світ, і зробив її досяжною та зрозумілою для широкого загалу. Практичні, брутальні та чесні поради, зроблені із таким почуттям гумору, що вони назавжди застрягають усередині мозку. Незважаючи на те, чи ви визнаний автор, чи новачок, що тільки шукає свій шлях у письменництві, ви обов’язково знайдете тут щось корисне для себе.

808

Д64  

Долгова, Дар’я. Пишемо статті разом / Д. Долгова ; упоряд. К. Коваленко. — Київ : Перше вересня, 2020. — 128 с. — (Бібліотека "Шкільного світу" ; № 2 (106)).

Кожен педагог має свої напрацювання, досвід, лайфгаки для роботи, розробки, і всі ці знання можуть стати публікацією в газеті, журналі чи на сайті. У цьому посібнику ми розкажемо, як усі ці напрацювання оформити, структурувати та перетворити на статтю. Поради, вправи, приклади — усе це на сторінках цього посібника.

808

І-48  

Ільяхов, Максим. Пиши, скорочуй. Як створити дієвий текст / М. Ільяхов, Л. Саричева ; пер. і адаптатор О. Кобелецька. — Київ : BookChef, 2019. — 440 с.

Максим Ільяхов і Людмила Саричева на конкретних прикладах демонструють, що добре, а що ні в інформаційних, рекламних, журналістських і публіцистичних текстах. Як писати листи, на які відповідатимуть, і розсилки, від яких не відписуватимуться. Як створювати дієві й коректні рекламні оголошення. Як викладати думки стисло, чітко та переконливо, без мовного сміття, фальші й штампів. Дотримуючись рекомендацій, викладених у книзі, навчитеся писати зрозуміло та захопливо, так, аби вам повірили. Для копірайтерів, авторів, редакторів, дизайнерів, програмістів, менеджерів, підприємців, керівників, службовців і всіх, хто працює з текстом.

Немає коментарів:

Дописати коментар