Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 1 червня 2022 р.

Україна на схилах Дніпра.

 

069

О-65

Орел, Лідія Григорівна. Україна на схилах Дніпра: Національний музей народної архітектури та побуту України / Л. Орел ; за ред. А. Сєрикова. — Київ : Вид. дім журналу "Пам'ятки України", 2021. — 608 с. : іл. — (Бібліотека журналу "Пам’ятки України" ; кн. 113). — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Книга Заслуженого працівника культури України Лідії Орел «Україна на схилах Дніпра» містить відомості з історії створення Національного музею народної архітектури та побуту України. Подано короткі характеристики українських історичних, етнічних та етнографічних земель, зокрема тих областей, з яких перевезено до національного скансену, музею просто неба, архітектурні пам´ятки. Видання створено із залученням архівних та експедиційних матеріалів наукових працівників музею.

Авторка, одна з чільних фундаторів Національного музею народної архітектури та побуту України, знайомить читачів із типовими традиційними пам´ятками різних історичних земель у їхньому природному середовищі. Подано відомості про народні обряди та свята. Видання містить також добірку обрядових пісень з нотами, які звучать на музейних святах з 1976 року, інші додатки. Окремий розділ складають твори фотохудожника Максима Рітуса, більд-редактора (спеціаліста з ілюстрацій) журналу «Пам´ятки України. Історія та культура.»

Лідія Орел – філолог за освітою, долучилася до заснування Національного музею народної архітектури та побуту України ще 1971 року, освоїла фах етнографа. Дружина відомого музикознавця, композитора, багатолітнього диригента славетного етнографічного хору «Гомін» Леопольда Ященка. Соратниця видатного державного і громадського діяча, багатолітнього голови Українського товариства охорони пам´яток історії та культури, засновника Національного музею народної архітектури та побуту України, Героя України, відомого вченого, Академіка Петра Тронька.

У 1971-2013 роках праці в музеї Лідія Орел зібрала понад 15 тисяч етнографічних експонатів. Вона є автором етнографічної композиції «Полісся». Має понад 400 публікацій у періодиці та тематичних збірниках і понад 20 науково-популярних книг.

Немає коментарів:

Дописати коментар