Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 16 червня 2022 р.

«Ухиляйся від зла, твори добро, шукай миру і проганяй зло».

 Цей вислів великого політичного лідера Київської Русі Володимира Мономаха актуальний для українців і нині. З добірки дізнаймося про талановитих і непересічних видатних вітчизняних державних діячів: дипломата і письменника Володимира Мономаха, який все своє життя присвятив консолідації князівств, Івана Мазепу, який також формував навколо себе команду однодумців та рівноапостольну княгиню Ольгу, яку причислили до святих. А також поринемо в історію визнаного символу столиці України, одну з її найважливіших артерій – Хрещатик.

94(477)

С47 

Сліпушко, Оксана. Володимир Мономах - державник і книжник / О. Сліпушко. — Київ : АртЕк, 2021. — 104 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Із змісту: Перші кроки великого політика; Зібрання князів у Любечі; Трагічна смерть Василька Теребовлянського; Як здобути Київ?; Захисник від половців; Шлях на київський стіл; На Великому київському столі; Законодавство Володимира Мономаха; Що Володимир Мономах заповідав нащадкам?; Повчання Володимира Мономаха; Лист Володимира Мономаха до князя Олега; Грамотка до Олега Святославича; Молитва; Князь Володимир Мономах і митрополит Никифор; Послання Никифора, митрополита Київського, до князя Володимира, сина Всеволода, сина Ярослава.

94(477)

П25 

Пєтков, Сергій. Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави : іст. нарис / С. Пєтков. — Київ : АртЕк, 2021. — 120 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

До книги увійшли твори, присвячені життєпису святої рівноапостольної княгині Ользі: опис прийому великої княгині зі сторінок твору «Про церемонії» імператора Костянтина Багрянородного, оповідання про життя і діяльність великої княгині, наведені Нестором Літописцем на сторінках «Повісті минулих літ», праця митрополита Дмитра Ростовського «Представлення блаженної княгині Ольги, в святому хрещенні Єлени». Для вірян надано молитви святій рівноапостольній Ользі. Вони відображають шану, з якою люди завжди ставилися і ставляться до правительки Русі. Книга ілюстрована мініатюрами Радзивилівського літопису, під якими розміщено фрагменти хроніки.

94(477)

П12 

Павленко, Сергій. Гетьман Іван Мазепа. Перше п'ятиріччя правління / С. Павленко ; гол. ред. Н. Прибєга ; худож. А. Прибєга. — Київ : Мистецтво, 2021. — 320 с. : іл. — Видання присвячене 30-й річниці Незалежності України.

Період перших років правління Мазепи практично ніхто не досліджував, — каже автор книжки. — Як зробив свого часу Микола Костомаров гетьману ведмежу послугу, написавши про братські обійми його з Петром I у 1689 році, так ніхто до того періоду і не повертався. Хоча були опубліковані документи ще Яворницьким та Оглоблиним, які спростовують цю «любов». А ще книжка буде цікава кримчанам, бо в ній уперше йдеться про голод у Криму в 1688 році, про стосунки гетьмана з кримськими ханами, з якими від хотів утворити незалежне Руське князівство». Що не поділили у 1692-му куми В. Кочубей та І. Мазепа? Чому в 1688 році Київська митрополія розкололася на кілька автономій-ставропігій? Чим не догодили українські церковні ієрархи московському патріарху Іоакиму? «Історії УРСР» 1950-х років доктор історичних наук Н. Яковенко запозичила «антигетьманські повстання(???) 1687—1691 рр.»? Чому фейк М. Костомарова, М. Устрялова про вирішальну участь Мазепи у скиненні В. Голіцина та участь у двірцевому перевороті у Москві у 1689 році «хапнули-проковтнули» сучасні українські історики? Чому полтавська опозиція, про яку свого часу писав О. Оглоблин, виявилася мильною бульбашкою? На ці та інші запитання відповідає нова книжка українського історика. Оскільки видання перемогло в конкурсі до 30-ліття української Незалежності, перша тисяча його примірників надійде до бібліотек країни завдяки державному фінансуванню.

94(477)

Т66  

Третьяков, Аркадій Павлович. Старий Хрещатик і його домовласники / А. Третьяков ; ред. В. Карпенко. — Київ : Сучасний письменник, 2019. — 328 с. : іл.

Книга відомого києвознавця Аркадія Третьякова розповідає про центральну вулицю Києва – Хрещатик:

«Хрещатик – найголовніша вулиця Києва, визнаний символ столиці України, одна із найважливіших її артерій, що сполучає три історичних райони – Старе місто, Печерськ та Поділ і три центральні площі – Європейську, Незалежності, Бессарабську. Кожен будинок тут має свою історію і своє обличчя, завдяки чому Хрещатик завжди залишається неповторним. Але якщо Києву понад півтора тисячоліття, то вік Хрещатика налічує трохи більше двох сотен років. І все-таки це – головна вулиця, хоч і найкоротша з поміж центральних магістралей європейських столиць: усього 1200 метрів».

Автор детально описує кожен будинок на старому Хрещатику. Знайомить читача з історією створення, архітектурою споруд. Розповідає про архітекторів, жителів вулиці, домовласників, суспільне життя і торгівлю.

Немає коментарів:

Дописати коментар