Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 15 червня 2022 р.

Як відвернути кліматичну катастрофу.

 

Наша планета Земля – один великий човен, у якому ми перетинаємо хвилі Всесвіту і рухаємось по орбіті. Людська діяльність настільки забруднила цей «човен», що виникла гостра проблема зі збереження лісів, річок і океанів. Примітно й те, що екологічні проблеми – одна для всіх країн, і багатих, і бідних. Якщо стається землетрус в одній частині світу, то він неодмінно «відгукується» повінню чи пожежами в іншій. Саме тому всесвітній день довкілля такий важливий, аби проблема збереження природи Землі була актуальною і вирішеною.

Добірка «Як відвернути кліматичну катастрофу» про унікальність ресурсів, якими володіє людство, стратегію подолання екологічної кризи та збереження природи.

55

Г29  

Гейтс, Білл. Як відвернути кліматичну катастрофу. Де ми зараз і що нам робити далі / Б. Гейтс ; пер. з англ. Ю. Костюк. — Київ : Лабораторія, 2021. — 240 с.

У 2020 році величезні ресурси — людські та фінансові — були залучені для боротьби із пандемією COVID-19 та задля збереження людських життів. Утім за прогнозами засновника Microsoft, філантропа та мільярдера Білла Ґейтса, у наступні роки економічний збиток, нанесений зміною клімату, буде ще серйознішим. А нищівні повені, шторми, пожежі й посухи можуть завдати непоправної шкоди людству. Ґейтс уже понад 10 років займається дослідженням питань зміни клімату, і ця книжка — результат його здобутків. Об’їздивши майже увесь світ та поспілкувавшись з експертами у галузі фізики, хімії, біології, техніки, політології та фінансів, він сформував свій план уникнення глобальної екологічної катастрофи. Кінцева мета цього плану — зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу до нуля. Це неймовірна мета, яка, на думку Ґейтса, є єдиноможливим шляхом до порятунку нашої планети. Ми всі знаємо, що промисловість шкідлива, але більшість із нас навіть не уявляє наскільки! У книжці Ґейтс розказує, як шкодить довкіллю виробництво м’яса, збір урожаю, використання синтетичних добрив, а також виробництво буквально всього, чим ми користуємося щодня — від одягу і харчових продуктів до техніки та гаджетів. А ще Ґейтс дасть відповідь на запитання, чи врятують нас від екологічної катастрофи новітні технології, електроавтомобілі та висаджені дерева?

504

Б77  

Бойко, Маріанна. 104 дні без поліетилену / М. Бойко. — Київ : Віхола, 2020. — 192 с. : іл.

Чи намагалися ви колись відмовитися від поліетилену? Ні-ні, ви не зрозуміли: взагалі від будь-якого можливого поліетилену, навіть того, у який загорнені ваші ліки й предмети гігієни. Спробуйте лише роздивитися, скільки його у вашій оселі — на кухні, у ванній, у спальні і навіть на балконі. Сьогодні всі ми знаємо, що поліетилен забруднює довкілля й шкодить нашому здоров’ю, проте далеко не всі можемо відмовитися від нього хоча б на кілька тижнів. Маріанна Бойко прийняла цей виклик, провівши 104 дні без звичних пластикових речей. Як піти за покупками без жодного пакета? Як бути із шампунями та косметикою? І що робити, якщо турботлива продавчиня на ринку наполегливо пакує вам городину в пакет, здивовано промовляючи: «Доцю, та це ж безкоштовно»? Авторка провела свій експеримент в українських реаліях і охоче ділиться лайфхаками, як не тільки відмовитися від використання поліетилену, а й стати екоблогером і допомагати іншим усвідомити важливість зменшення сміття на планеті.

55

С28 

Секрети Чорного моря / кол. авт.: Б. Александров, О. Андріанова, Н. Атамась [та ін.]. — Київ : [б. в.], 2020. — 64 с. : іл.

Книга містить 28 коротких розповідей про різні прояви життя Чорного моря: його історію, ресурси та біорізноманіття, нових поселенців та рідкісні види, можливості марикультури та ін. Поряд із досить простими речами, такими як: «чому море світиться?», чи «звідки у морі осетрові риби?», у книзі розповідається про складні наукові проблеми – хімічний склад моря, розподіл температур та вертикальні міграції планктонних організмів, рівень сірководню.

55

С34 

Сігел, Сет М. Нехай буде вода. Ізраїльський досвід вирішення світової проблеми нестачі води у світі / С. Сігел. — Київ : Yakaboo Publishing, 2021. — 352 с. : іл.

Питання нестачі придатної до використання води стає кожного дня все більш і більш актуальним. Двадцять відсотків населення Землі — тобто 1,5 мільярда людей — стануть першими жертвами глобальної водної кризи; 600 мільйонів уже почали відчувати дефіцит води. Зрештою, трансформація чекає 60 відсотків земної суші. Наявний водний ресурс та стрімко зростаючий попит на нього ведуть до кризи ресурсу, яка тягне за собою цілу вервечку проблем: від зростання вартості видобутку енергії, до підвищення цін на продукти харчування, сповільнення економічного розвитку, підвищення соціальної нерівності й врешті-решт політичної нестабільності. Ізраїль може слугувати взірцем у вирішенні цієї проблеми браку води. 60% його території займає пустеля, однак у країні води не просто вдосталь, — ізраїльтяни ще й діляться нею зі своїми сусідами. «Нехай буде вода» базується на ретельних дослідженнях та сотнях інтерв’ю і розповідає про методи й інновації, які дозволили Ізраїлю стати світовим лідером у царині водних технологій. Ізраїльські інновації торкаються майже всіх галузей водного профілю і охоплюють опріснення морської води, складні технології зрошення, передові методи очищення стічних вод, системи обліку витрати води й виявлення протікання та цілий набір технологій забезпечення енергоефективності. Приклад Ізраїлю також продемонстрував, що реальне ціноутворення — це найефективніший інструмент економії водних ресурсів. «Нехай буде вода» також розповідає невідомі історії про те, як співпраця у сфері водних систем може налагодити дипломатичні зв’язки та сприяти єдності. Примітно, що не так давно, ворожий зараз Іран покладався на Ізраїль в питанні управління своїми водними системами, а доступ до водних ноу-хау Ізраїлю допоміг зігріти морозні відносини Китаю з Ізраїлем. Досвід, про який розповідає «Нехай буде вода», стане в пригоді не тільки тим, хто опікується водним господарством міста чи цілої країни. Багато корисного для себе знайде тут кожен читач або ж читачка, стурбовані питаннями екології довкілля та майбутнім нашої планети.

55

П43 

Погода : енцикл. путівник /  авт. тексту Б. Баклі ; пер. з англ. О. Барабанова. — Київ : Махаон-Україна, 2007. — 304 с. : іл. — (Енциклопедичний путівник).

Чому останнім часом дедалі частіше виникають екстремальні погодні явища? Що очікує нас у майбутньому? Чи керуватиме людина погодою?

Унікальна, чудово ілюстрована енциклопедія присвячена погоді – останньому некерованому явищу природи. У ній простежено багаторічні зміни клімату, що відбувалися на Землі упродовж 4,6 млрд років, пояснено складні атмосферні процеси, які впливають на погоду, розглянуто різноманітні кліматичні умови на Землі, проаналізовано фактори, які сприяють виникненню екстремальних погодних явищ, а також дано огляд найновіших досліджень і прогнозів сучасної зміни клімату.




Немає коментарів:

Дописати коментар