Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 22 червня 2022 р.

Подолати минуле: глобальна історія України.

 «Україна – це пазл. Політичний, історичний та етнічний. Усі агресивні суперечки довкола минулого, сьогодення і майбутнього нашої країни часто-густо ведуть ті, хто навіть не намагався скласти цей пазл у своїх думках.»

Андрій Курков, письменник,

президент Українського ПЕН

(української громадської організації,

 створеної з метою захисту

свободи слова та прав авторів)

«На те, як ми осмислюємо історичні процеси, впливають не лише «колекції» фактів і не тільки те, як формуються й протистоять наративи. Ключем до розуміння (і творення) великих історичних процесів є виникнення, боротьба і «рух» метафор. Нині Україна та її майбутнє як ніколи залежать від ідей та метафор, якими ми оперуємо.»

Маріанна Кіяновська, поетка,

лауреатка Шевченсківської премії 2020 року

Книжки з добірки «Подолати минуле: глобальна історія України» допоможуть переосмислити історичні факти і розставити акценти.

94(477)

Г85  

Грицак, Ярослав. Подолати минуле: глобальна історія України / Я. Грицак. — Київ : Портал, 2021. — 432 с. : карти.

Автор - Василь  ГРИЦАК — український військовий, генерал армії України, герой України, чотирнадцятий голова СБУ. Засновник та голова Наглядової Ради Українського центру аналітики та безпеки. Голова Служби безпеки України. Член РНБО.

Поєднання глобального та локального є нагальною потребою для тих, хто намагається знайти вихід із кризи сучасності. Книжка пропонує такий підхід до сучасної України. Автор зазначає, що Україна утворилася внаслідок глобалізації та модернізації, разом із найтемнішими їх сторонами, пов'язаними з масовим насильством. Однак минуле - це не тюрма. Воно завжди залишає місце для вибору. Видання звертається до минулого, аби краще зрозуміти, де зараз є Україна і світ та куди вони могли б рухатися далі. Для чого це видання? Щоб розвінчати міфи, стереотипи та ілюзії про Україну. Відкрити нові горизонти і теми для осмислення минулого. Знайти нові вектори для дискусії про сучасне та майбутнє України. Створити візію майбутнього України. "Подолати" минуле - вийти за рамки національної історії і "перезавантажити" країну через глобальну перспективу.

94(477)

С32 

Сергійчук, Володимир. "Голодні, босі і роздіті"... Українські діти в 1932-1933 роках / В. Сергійчук ; худож. оформ. О. Сергійчук. — Вишгород : Сергійчук М. І., 2020. — 98 с.

Автор - Володимир СЕРГІЙЧУК, завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук.

У книзі розповідається про трагедію українських дітей у 1932-1933 роках, коли мільйони наших співвітчизників загинули голодною смертю з волі кремлівського диктатора.

Немає коментарів:

Дописати коментар