Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

неділю, 26 червня 2022 р.

28 червня - день Конституції України.

 День Конституції в Україні святкують у дату прийняття основного закону держави – 28 червня. Це одне з найбільш значущих свят нашої країни з точки зору процесу державотворення. Основний закон держави було прийнято у 1996 році, 26 років тому. День Конституції сьогодні особливо важливий для нас, у часи, коли Україна бореться за свою державність у кривавій війні з російським агресором.

Першою Конституцією в історії нашої держави був документ, написаний в 1710 році українським гетьманом Пилипом Орликом. Це був історичний документ, що встановлював права та обов'язки членів Війська Запорізького, але в Україні він так і не був офіційно затверджений.

 

Основний закон держави Україна був прийнятий в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Сталося це на п'ятий рік після проголошення незалежності нашої держави. Процес прийняття Конституції України був непростий: майже добу депутати Верховної Ради не могли дійти згоди і не виходили із сесійної зали. Через 23 години безперервних дебатів 315 народних обранців таки проголосували за прийняття Конституції України.

Ухвалення Конституції України закріпило правові основи незалежної держави, її територіальну цілісність і суверенітет. Даний закон сприяв подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Після прийняття закону про Конституцію в сесійний зал парламенту був урочисто внесений синьо-жовтий державний прапор і прозвучав національний гімн України.

Відділ читального залу пропонує вашій увазі презентацію «Конституція України: історія та особистості». Вона складається з книжок, які є у нашому фонді і більш детально ознайомитись з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, допоможе простежити шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України та проаналізувати Конституційний процес в незалежній Україні.

https://library.te.ua/2022/06/23/prezentacziya-konstytucziya-ukrayiny-istoriya-ta-osobystosti-do-dnya-konstytucziyi/

Немає коментарів:

Дописати коментар