Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 24 лютого 2021 р.

«Вітрила її долі» (до 150-річчя від дня народження Лесі Українки)

25 лютого — минає150 років від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) видатної української письменниці, поетеси, перекладача, громадської діячки. Її ставлять в один ряд із геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком. З нагоди цієї вагомої дати пропонуємо декілька цікавих фактів про видатну українку.

Леся Українка — без перебільшення є одна із найвизначніших постатей в історії української літератури.

Довкола життя видатної письменниці завжди було багато міфів. Та й не безпідставно — цьому сприяли складні стосунки з матір’ю, життєві перипетії, трагічне кохання і хвороби, які супроводжували тендітну дівчинку все її життя.

Місцем народження Лариси Петрівни Косач, яка відома у всьому світі як Леся Українка, стало місто Звягель нині Новоград-Волинський. Саме там 25 лютого 1871 року і з’явилась на світ дівчинка, літературна спадщина якої змінила всю українську літературу.

Вже 5-річною дівчинкою Леся почала писати драматичні твори, а у 9 — написала свій перший вірш «Надія». За переказами, дівчинка написала його під старим ясеном біля в’їзної вежі замку Любарта у Луцьку, який нині іменують Лесиним.

Творча спадщина Лесі Українки включає більше 270 віршів, не рахуючи поем і віршованих драматичних творів, півтора десятка оповідань, стільки ж статей, величезну кількість перекладів, безліч зібраних унікальних народних пісень, казок, переказів, легенд українського народу.

Лірична сповідь Лесі Українки «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами…» присвячена єдиному коханню поетеси — Сергію Мержинському. Це трагічне почуття не було взаємним, він кохав іншу, але саме завдяки цьому почуттю за одну ніч біля ліжка вмираючого від сухот коханого була створена геніальна «Одержима». Сергій Мержинський помер, заповідаючи Лесі, яка була поруч, подбати про іншу жінку, яку він кохав.

Заміж Леся Українка вийшла вже після 30 років. Свого чоловіка, Климента Квітку, вона, безумовно, поважала, але кохання до нього не відчувала.

За словами Івана Франка, тендітна й ніжна Леся Українка була «єдиним мужчиною в нашому письменстві». Хоча сама поетеса себе не вважала гідною й нігтя Франка, оточення вважало її за надзвичайно сильну духом жінку.

За спогадами Лесиної сестри Ісидори Косач-Борисової, в останні роки життя очі Українки стали надзвичайно блакитними. Всі дивувалися, адже вони були наче неземними. На жаль, фото того часу чорно-білі, тож не можемо у цьому пересвідчитись.

Смерть наздогнала українську поетесу в місті Сурамі в Грузії 19 липня 1913. Їй було 42 роки. Лесю Українку поховали на Байковому кладовищі в Києві.

Леся Українка багато зробила для розвитку та становлення української літератури, як прози, драматургії, так і поезії. Її твори несуть неабияку культурну цінність і не будуть забуті віками.

Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

У фондах Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки є дуже багато видань про складний життєвий шлях та величезний творчий доробок Лесі Українки, який є втіленням її любові до України та народу.

Пропонуємо вашій увазі деякі з цих видань, які варті уваги, для більш детального ознайомлення.

Будемо раді вас бачити!

82.09(477)

К24

Кармазіна, Марія. Леся Українка. Життя як виклик / М. С. Кармазіна ; редкол.: В. Смолій [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. — Вид. 2-ге, допов. — Київ : Парламентське видавництво, 2020. — 416 с. — (Славетні постаті України).

Видання присвячене геніальній українській письменниці Лесі Українці (1871–1913).

На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення як української письменниці в умовах імперської дійсності.

Книжка — це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли герої її творів.

82.09(477)

П16

Панасенко, Тетяна. Леся Українка / Т. Панасенко ; худож.-оформ. Є. В. Вдовиченко. — Київ : Довженко Букс, 2020. — 123 с.

Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.

  

83.3(4Укр)

Д31

Демська-Будзуляк, Л. М. Драма свободи в модернізмі: пророчі голоси драматургії Лесі Українки : монографія / Л. М. Демська-Будзуляк. — Київ : Академвидав, 2009. — 184 с. — (Монограф).

Кожна епоха наснажується своїми великими ідеями, питома сутність яких живить людство на всіх етапах духовного розвитку. Серед них — ідея свободи. До неї зверталися і фундаментально її осмислювали філософи античності, середньовічні теологи, ідеологи французької революції, великі вчені різних часів, у літературі — романтики, модерністи.

Феномен свободи є одним із центральних у драматичній спадщині Лесі Українки. Поєднавши у своїй творчості українську традицію і загальносвітовий культурний досвід, вона запропонувала власну візію загальнолюдських цінностей, ідеалу свободи особистості, нації. Про це йдеться у монографічному дослідженні, яке зацікавить і буде корисним викладачам, студентам, вчителям-філологам, філологічно зорієнтованим учням середніх навчальних закладів, усім, хто заглиблюється думкою у літературознавчу проблематику.

83.3(4Укр)

З-12

Забужко, Оксана. Notre Dame d'Ukraіne : Українка в конфлікті міфологій / О. Забужко. — Київ : Факт, 2007. — 640 с. — (Висока полиця).

Книжка знаної української письменниці, підсумковий плід її багаторічних роздумів — це вражаюча інтелектуальна подорож крізь віки, культури й конфесії в пошуках «України, яку ми втратили». Ключем до неї стає розкритий автором «код Лесі Українки».

Аристократка і єретичка, спадкоємиця древнього лицарського роду і продовжувачка гностичної традиції, ця найвидатніша з українок залишилася незрозумілою в радянській Україні і майже незнаною широкій публіці — в Україні незалежній. Чому? Відповіддю на це питання стає велика історична драма «прихованої війни», яку Оксана Забужко з притаманною їй відвагою виносить із забуття і, на багатющому літературному й історичному матеріалі, відновлює на повен зріст. Це не лише фундаментальна історико-культурна студія чи вишукана філологічна екзегетика. Це ще й книжка про наше сьогодення — про те, як жорстоко ми розплачуємося за втрату і забуття багатовікової лицарської культури…

83.3(4Укр)

У-45

Леся Українка. Сюжети з життя в ілюстраціях і документах : фотокнига. — К. : Спалах, 2001. — 168 c.

Фотокнига — це цікава розповідь про всесвітньо відому українську поетесу, її життя, коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант. Розповіді Лесиної сестри Ольги Косач-Кривинюк з її ґрунтовного нью-йоркського видання «Леся Українка. Хронологія життя і творчості», листування молодшої сестри Ізидори Косач-Борисової з науковцями київського Музею Лесі Українки дозволяють нам максимально наблизитись до Постаті геніальної поетеси, поринути в часі у світ її дум і мрій…

Підготувала Надія Чіх, бібліотекар відділу читального залу

Немає коментарів:

Дописати коментар