Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 11 лютого 2021 р.

Нові книжки про здорове харчування і довголіття

Як нам вирішити парадокс між бажанням дожити до глибокої старості і бажанням не старіти, зберігаючи всі переваги молодості? Якнайдовше залишатися здоровим і активним. Чи можна це зробити за допомогою правильного харчування і яке саме харчування може стати правильним саме для Вас? Усі ми такі різні! Щоб зробити вибір, треба прочитати дослідження знаних спеціалістів, які присвятили вивченню цієї теми чимало років.

613

Р32

Регіна Доктор. Здорове харчування у великому місті / Регіна Доктор. ; пер. А. Сіненко. — Київ : BookChef, 2020. — 304 с.

Здорове харчування — основа нашого здоров’я. Це не тільки легкість і енергія, чудовий настрій і самопочуття, а й профілактика багатьох захворювань. Однак багато хто думає, що в сучасних умовах великого міста, при шаленому ритмі життя дотримуватися принципів здорового харчування неможливо. Автор — лікар-дієтолог, засновник Школи здоров’я «Regina Doctor» і автор популярного блоґу в Instagram про здорове харчування — переконає вас у зворотному. Як правильно вибирати продукти і готувати? Який режим харчування ідеальний і чому? Чи варто приймати вітаміни і БАДи? Як харчуватися у відпустці, щоб не привезти зайвих кілограмів? Крім того, ви знайдете прості рецепти страв, які допоможуть почати здоровий спосіб життя.

613

Т31

Тележенко, Любов. Здорове харчування: практичні рекомендації : монографія / Л. М. Тележенко, Н. А. Дзюба, М. А. Кашкано ; Одес. нац. акад. харч. технологій. — Херсон : Олді-плюс, 2018. — 200 с. : іл.

У монографії доступно й послідовно розкрито фізіолого-гігієнічні основи та роль харчування в забезпеченні процесів життєдіяльності людини, значення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин у харчуванні людини. Висвітлено наслідки нестачі та надлишку харчових речовин у раціонах, харчова та біологічна цінність продуктів, роль продуктів з функціональними властивостями.

За допомогою сучасних методів досліджень розроблено раціональне меню для жителів сучасного міста з врахуванням сезонності, режиму харчування та добової потреби у нутріентах. Складено комплекси для здорового харчування, що можуть бути реалізовані на сучасному підприємстві ресторанного господарства або у кейтеринговій компанії.

613

Б88

Броннікова, Світлана. Інтуїтивне харчування. Як припинити непокоїтися щодо їжі та схуднути / С. Броннікова ; пер. Т. Клюкіна. — Київ : BookChef, 2020. — 416 с. : іл.

Навряд чи серед нас знайдеться жінка, завжди задоволена власними зовнішністю та масою. Зазвичай зайву масу спричиняють емоції, що не знаходять виходу: от вони і змушують нас поглинати їжу без відчуття голоду. Що ж робити?

У книжці надаються практичні інструменти для подолання харчової залежності. Дозволити собі їсти все, що хочеться, навчитись дослухатися до сигналів голоду й насичення, при цьому худнути й не набирати більше маси — хіба не про це ми мріємо? Без жодних звернень до лікаря, просто крок за кроком виконуючи завдання експериментаріуму на сторінках книжки, ми зможемо позбутися тягаря своєї маси та проблем.

Реалізуйте конкретний план, запропонований нам кваліфікованим фахівцем з питань харчування: перестаньте виснажувати свої душу й тіло.

613

Б43

Бєловєшкін, Андрій. Що й коли їсти. Як знайти золоту середину між голодом і переїданням / А. Бєловєшкін ; пер. А. Долгая. — Київ : BookChef, 2020. — 256 с.

Автор — лікар, кандидат медичних наук, дослідник, спеціаліст у галузі здорового способу життя й культури здоров’я, ділиться своїми знаннями та досвідом, котрі допоможуть читачам оздоровитися. Пропонований метод простий — лише 12 правил режиму харчування і 12 правил вибору продуктів. Його головна мета — навчити слухати своє тіло, пізнати свої слабкі місця, приймати правильні харчові рішення й почати отримувати задоволення від їжі. Ми дізнаємося, чим відрізняється емоційний голод від фізичного, яка кількість прийомів їжі в день оптимальна, як із корисних продуктів приготувати смачну страву, чому важливий ритуал прийому та багато іншого. Скориставшись порадами та доступними методиками, кожен з нас уже за кілька тижнів зможе відчути суттєве поліпшення якості життя.

613

Д44

Дієтичне харчування : підручник / кол. авт.: О. І. Черевко, Н. В. Дуденко, Л. Ф. Павлоцька [та ін.] ; Харків. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Харків : ХДУХТ : Світ книг, 2019. — 360 с.

У виданні наведені сучасні підходи до дієтичного харчування, у тому числі базисні дієти, особливості дієтичного харчування при різних захворюваннях органів та систем, та технології.

 

 

 

613

О-46

Озерна, Дарка. Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя / Д. Озерна ; наук. ред. Р. Буяновський. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 160 с. : іл.

У книжці зібрані актуальні рекомендації щодо різноманітних налаштувань важливих аспектів нашого життя: раціону, налагодження ваги і сну, управління стресом, фізичної активності та медичних обстежень. Авторка аргументує кожну тезу, спираючись на сучасні наукові дані, медичні рекомендації та протоколи діагностики й лікування. Ми навчимося зважено і свідомо ставитися до власного здоров’я та способу життя, не впадати у крайнощі, не вірити в чарівні таблетки і не вдаватися до суворих обмежень. Ця книжка написана для і про сучасних українців та українок, з глибоким розумінням і емпатією до їхніх щоденних викликів. Почавши роботу над собою, ми дуже швидко зрозуміємо, чого саме потребуємо і як виявити й виправити систематичні помилки. Усе це без жахливих дієт, виснажливих тренувань, смс і реєстрації та не за всі гроші світу.

613

Г19

Гандрі, Стівен Р. Парадокс довголіття : як залишатися молодим до старості / С. Р. Гандрі, Дж. Ліппер ; пер. з англ. І. Павленко. — Київ : BookChef, 2020. — 400 с. — (#1 New York Times bestseller).

Автор представляє безпрецедентний план для довгого, здорового і щасливого життя. Наші клітини починають старіти з моменту нашого народження, але старіння не повинно означати руйнування. Працюючи з тисячами пацієнтів, доктор Гандрі виявив, що «хвороби старіння», яких ми найбільше боїмося, не є просто функцією віку; скоріше вони є побічним продуктом нашого способу життя протягом десятиліть. У виданні він спроектував новий підхід до збереження молодості, заснований на підтримці здоров'я «найдавнішою» частини нашого організму — нашого мікробіома. Кишкові бактерії, складові мікробіом, багато в чому визначають наше здоров'я протягом багатьох років. Від таких хвороб, як рак і хвороба Альцгеймера, до артриту, нашої ваги і зовнішнього вигляду нашої шкіри, саме ці мікроби «командують парадом» і контролюють якість нашого життя у міру старіння. Гарна новина полягає в тому, що ніколи не пізно підтримати ці мікроорганізми і дати їм те, чого вони потребують, для їх (і свого власного) процвітання.

Немає коментарів:

Дописати коментар