Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

четвер, 18 лютого 2021 р.

Нові книжки: серія «Таємниці історії»

 Серія книжок «Таємниці історії», від Київського видавництва «Арій», в науково-популярній формі розкриває забуті або й непізнані сторінки з української історії та культури, сакрального мистецтва, науки і техніки, життя та творчості видатних особистостей. Видання спрямовані на розвиток національної самоідентифікації, ліквідацію «білих плям» у суспільній свідомості.

Пропонуємо увазі найновіші книжки із серії «Таємниці історії», що надійшли у відділ читального залу.

94(477)

Ч-96

Чухліб, Тарас. Булава проти скіпетра. Україна у Великій Північній війні 1700-1721 років / Т. В. Чухліб ; відп. ред. Гуржій. — Київ : Арій, 2019. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

У книжці розкрито міжнародне та воєнно-політичне становище Українського гетьманату на чолі з Іваном Мазепою, Іваном Скоропадським та Пилипом Орликом під час загальноєвропейської Північної війни 1700–1721 років. Особливу увагу звернуто на спотворення пам’яті про ці події за наказом та участі царя Петра І в історіографії Російської імперії XVIII століття.

 

94(477)

П57

Попельницька, Олена. Загадкова Україна. Таємниці та легенди / О. Попельницька. — Київ : Арій, 2020. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

У цій книжці в популярній формі реконструйовано українські міфи, легенди, перекази та загадкові сторінки української історії на основі згадок у літописах та інших творах давнього і середньовічного письменства, фольклорі, топоніміці тощо. Прагнучи хоча б побіжно охопити найцікавіші аспекти української історії та міфології, починаючи від найдавніших часів, автор знайомить нас переважно з маловідомими міфами й легендами, намагаючись якомога повніше представити різні історичні епохи та персоналії. Зокрема розкриває таємниці стародавнього Трипілля, українських скарбів, переповідає легенди про карпатських духів, печерських святих і видатних історичних постатей та ще багато захопливого, нерозгаданого й таємничого.

94(477)

Г95

Гуржій, Олександр. Козацька Україна. Боротьба за державу (ХVІ-ХVII ст.) / О. Гуржій, Т. Чухліб. — Київ : Арій, 2020. — 368 с. : іл. — (Таємниці історії).

На сторінках цієї книжки висвітлено найважливіші події, пов’язані з історією українського козацтва від часу його виникнення на зламі XV–XVI ст., зокрема запеклу боротьбу з войовничими кочівниками за рідну землю й православну віру. Особливу увагу приділено яскравим постатям Війська Запорозького, їхній політичній і державній діяльності. Відображено українсько-польсько-литовські взаємини, а також місцеві традиції державотворення періоду Київської та Галицько-Волинської Русі.

У виданні розкрито морально-етичний кодекс поведінки воїна-січовика — мужність, побратимство, лицарство, рівність, вірність, честь, добра слава, боротьба проти ворогів віри, оборона вітчизни; родинний принцип організації, демократизм; особливе ставлення до жінки, аскетизм, релігійність тощо. Значне місце відведено козацькій ментальності, способу життя, яке визначали воєнне ремесло й належність до військової спільноти. Зображено умови боротьби з кочовими народами Сходу, що змусили козаків оволодіти бойовим мистецтвом і створити власні збройні сили, зокрема потужний морсь­кий флот, які протистояли османсько-татарській агресії.

94(477)

Н40

Невідома Україна. Унікальні місця та споруди / уклад. С. Вербич. — Київ : Арій, 2020. — 272 с. : іл. — (Таємниці історії).

Гортаючи сторінки цієї книжки, ми помандруємо визначними місцями України, побуваємо в містах, церквах, соборах, монастирях, які дихають історією, відвідаємо давні замки й фортеці — кам’яні свідки минулого нашого краю, ознайомимося з величними пам’ятками природи — дивовижними за своєю красою озерами, печерними комплексами, садово-парковими ансамблями, біосферними заповідниками. Усі перелічені споруди й пам’ятки природи — своєрідні візитівки України, які є її окрасою та гордістю.

94(477)

С42

Скарби та реліквії України / уклад. С. Вербич. — Київ : Арій, 2020. — 352 с. : іл. — (Таємниці історії).

Сьогодні українці часто ставлять собі питання: а що знають про нас у світі? Певною мірою на нього відповідає пропонована книжка. У ній в науково-популярній формі розповідається про матеріальне й культурне надбання нашого народу від найдавніших часів до сьогодення. Тут ми довідаємося про реліквії, які в минулому належали історичним діячам, а також про речі, що стали символами нашої державності й незалежності, зануримося в таємничий світ легенд і переказів про незвичайні матеріальні скарби, сховані на території України.

Не менш важливі й скарби духовні, якими пишаються українці. А це і давні книги, і картини, й ікони… Гортаючи сторінки книги, читач дізнається і про непересічні витвори ювелірного мистецтва, скульптури й архітектури, ознайомиться зі знахідками із стародавніх могил і курганів, почерпне інформацію про різні предмети, які дійшли до нашого часу з глибини століть. У кожного з них своя захоплива історія, яка нікого не залишить байдужим, адже це — своєрідний культурний літопис нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар