Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

понеділок, 15 лютого 2021 р.

«Війна у пам'яті — біль у серці» (до Дня виведення військ з Афганістану)

 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004).


Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.

Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдатів.

Неоголошена  війна тривала 9 років, 1 місяць і 19 днів і вимагала великих матеріальних і людських жертв.

Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців — близько 25 % від загального числа радянських військовослужбовців. Із них понад 3 тисячі загинули, десятки вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон.

Поранення отримали більше 8 000 українців (за іншими даними — більше 11 тисяч), з них 4 687 повернулися додому інвалідами.

До уваги наших користувачів — добірка книжок з фонду Тернопільсьскої обласної універсальної наукової бібліотеки, присвячена цій війні.

68

О-22

Обпалені війною. Афганістан (1979-1989) / авт.-упоряд. В. Погорецький. — Т. : Підручники і посібники , 2009. — 480 с.

Книжка розповідає про долі, подвиги та загибель наших земляків на афганській війні, які, залишаючись вірними військовій присязі, брали участь у бойових діях на території Афганістану, а також засвідчує яскраві приклади героїзму та мужності наших солдатів, увіковічнює імена усіх тернополян – учасників тієї неоголошеної війни(1979 – 1989 рр.)

68

К-53

Книга пам'яті. Афганістан (1979-1989) : Тернопільська обл. — Т. : Джура, 2002. — 80 c.

Автор-упорядник Володимир Погорецький, учасник бойових дій в Афганістані, член Спілки письменників України. «Книга пам'яті» увіковічнює імена молодих хлопців з Тернопільщини, які загинули під час війни в Афганістані. Автор, який сам є учасником бойових дій, згадує про трагічні події минулої війни, подає спогади рідних та друзів, цитати, уривки з листів. Видання застерігає і ставить багато запитань, відповіді на які дасть час і історія.


68

К-53

Алексієвич, Світлана. Цинкові хлопчики / С. Алексієвич ; пер. з рос.: Т. Комлик, Д. Торохтушко. — Харків : Віват, 2016. — 368 с.

Без цього роману вже неможливо уявити історію афганської війни й останніх років радянської влади. На його сторінках розкрито правдиві життєві сюжети про війну у спогадах тих, чиї життя розділилися на до і після. Книжка просякнута горем матерів «цинкових хлопчиків», які прагнули дізнатися правду про те, як і за що воювали та гинули в Афгані їхні сини. Але, дізнавшись цю правду, багато з них вжахнулися і відмовилися від неї.

Виданий 1989 року, роман став третім твором з циклу «Голоси Утопії». Він спричинив ефект розірваної бомби, адже розкрита солдатами та їхніми матерями правда цілковито відрізнялася від загальноприйнятої радянської версії. Книжку Світлани Алексієвич 1992 року судили в Білорусі «за наклеп» — чинним судом, із прокурором, громадськими обвинувачами та «групами підтримки» у владі та пресі. Матеріали цього ганебного процесу також вміщено в нову редакцію «Цинкових хлопчиків».

Підготувала Тетяна Зуляк, зав. сектору МБА.

Немає коментарів:

Дописати коментар