Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середа, 10 лютого 2021 р.

Нові книжки у відділі читального залу

Час не стоїть на місці, змінюється і життя. Змінюємося і ми, прагнучи досконалості у всьому, особливо у техніці. Нам дуже хочеться, щоб ми, витрачаючи якнайменше сил, могли робити будь-які справи. Тому і прагнемо, щоб наші сучасні технології повсякчас удосконалювалися, щоб позбавити нас зайвого клопоту. Кожний наш крок має як позитивні, так і негативні наслідки. Що нас чекатиме далі? Про це у книжках, які ми для Вас підібрали.

336

С42

Скіннер, Кріс. Людина цифрова: четверта революція в історії людства, яка торкнеться кожного / К. Скіннер ; пер. з англ. Г. Якубовської. — Харків : Ранок : Фабула, 2020. — 272 с.

Вплив цифрової революції, що породила четверту епоху людства, полягає в тому, що вперше в історії всі ми з’єднані одне із одним у реальному часі. Автор пропонує украй необхідне дослідження того, як цифрова епоха впливає на стосунки між людьми та бізнесом, а також пропонує керівництво з адаптації компаній будь-якого розміру, що можуть адаптуватися до того, аби стати перспективним цифровим бізнесом.

Видання пропонує осмислення низки інтригуючих тем, що випливають із діджиталізації людства. Кріс Скіннер також досліджує зростання найбільш фундаментальних інновацій на ринках, що розвиваються, і вивчає проблему керування глобалізованим світом у той час, коли ми живемо в національних державах.

338

Г94

Гупта, Суніл. Цифрова стратегія: посібник із переосмислення бізнесу / С. Гупта ; пер. з англ. І. Ковалишеної. — Київ : КМ-Букс, 2020. — 320 с. : іл.

Цифрова трансформація — уже не просто нова цікавинка. Це — необхідність. Протягом останнього десятиліття автор вивчав компанії зі списку Fortune 500 і те, як вони трансформувалися в цифрову епоху. Він знає, що працює, а що ні. Багато компаній поки що лише пробує сили в цифрових технологіях, або створює нові незалежні підрозділи — цього недостатньо. Деякі з цих компаній, які вже здобули успіх у традиційних галузях виробництва, наважилися повністю переформатувати та оцифрувати свій бізнес, повністю його переосмисливши попри страх поразки і краху — і досягли успіху. Автор детально розбирає їхні приклади, щоб надати практичні і дієві поради на шляху неминучої діджиталізації, які дають змогу сповна скористатися всіма можливостями, що їх надає сучасний світ.

316

Л55

Лі Кай-Фу Наддержави штучного інтелекту. Китай, Кремнієва долина і новий світовий лад / Лі Кай-Фу ; з англ. пер. В. Пунько. — Київ : BookChef, 2020. — 304 с. — (New York Times Bestseller).

Чесно про те, кому загрожує втрата роботи через штучний інтелект та які економічні наслідки тягнуть за собою технологічні прориви. Що буде з людиною, коли штучний інтелект робитиме геть усе? Штучний інтелект змінює світ. Чи буде суперкомп'ютер правити світом? Що ми можемо зробити для того, щоб не лишитися позаду прогресу?

339

К17

Калінін, Олександр. Потік клієнтів з Facebook та Instagram. Як заробляти за допомогою соціальних мереж: настільна книга для підприємців та спеціалістів / О. Ю. Калінін, І. О. Осецимський, О. Аль-Ватар. — Одеса : Олді-плюс, 2019. — 190 с.

Видання занурює нас в світ інтернет-маркетингу і соціальних мереж, навчає орієнтуватися в сучасних технологіях просування і розвитку бізнесу. У книжці описана велика кількість інструментів, які допоможуть зробити рекламу в Інтернеті ефективною. Запропоновані методи сприятимуть зростанню обсягів продажів та впізнаваності бренду без збільшення рекламного бюджету. Розроблені на основі багаторічного досвіду стратегії піднімуть на новий рівень будь-який бізнес, а процес прийняття рішень стане більш швидким та чітким.

316

О-58

О’Ніл, Кейн. BIG DATA. Зброя математичного знищення / К. О’Ніл. — Київ : BookChef, 2020. — 336 с. — (#1 New York Times Bestseller).

Ми живемо в епоху алгоритмів. Рішення, які впливають на наше життя, дедалі частіше ухвалюють не люди, бо їх визначають математичні моделі. Це має забезпечити справедливість рішень, позаяк кожного судять за одними й тими самими правилами, і упередженість зводять нанівець.

Проте автор О’Ніл розкриває інший бік Big Data і математичних алгоритмів ухвалення рішень. Моделі, які застосовують нині, є непрозорими, нерегульованими й беззаперечними, навіть коли явно помиляються. Вони здатні посилювати дискримінацію. Приміром, бідний студент не може отримати позику, позаяк модель кредитування вважає його занадто ризикованим (з огляду на його поштовий індекс), тим самим його позбавляють можливості здобути гарну освіту, яка може витягнути його з бідності.

Математичні моделі допомагають сильнішим, натомість карають слабких, створюючи «токсичний коктейль для демократії». Ласкаво просимо на темний бік Big Data.

316.6

М80

Мороз, Оксана. Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців / О. Мороз. — Київ : Yakaboo Publishing, 2020. — 288 с. : іл.

Ця книжка — посібник від маніпулятора-практика про те, як протистояти зараженню інформаційними вірусами. Ці віруси інфікують нас щодня. Вони — провідники для тисяч шкідливих тверджень. Вони вбивають свідомість і перетворюють своїх жертв на слухняне стадо. Вони полюють не тільки на нас, а й на наступні покоління. Прочитавши її ми: дізнаємося, що таке інформаційні віруси, і навчимося їх розпізнавати; зрозуміємо, як захистити себе, дітей і близьких від Індустрії вірусмейкерства; познайомимося з роботою Індустрії, яка створює інформаційні віруси. І без зайвої конспірології дізнаємося, як Індустрія вже змінила кожного з нас.

616

Н21

Наказава, Донна Джексон. Янголи чи вбивці? Клітини, які змінюють медицину / Д. Дж. Наказава ; з англ. пер. Л. Бідочко. — Київ : BookChef, 2020. — 352 с.

Мікроглія — це крихітні нервові клітини, які разом із нейронами формують нервову систему. Донедавна вважалося, що вони поглинають загиблі чи пошкоджені клітини, виділяють цитокіни, допомагаючи імунітету. Але нові дослідження стверджують: ці крихітні янголи можуть перетворитися на вбивць — викликати в людини проблеми з пам'яттю, депресію, тривогу, навіть хворобу Альцгеймера.

Автор почала вивчати мікроглію, так як їй встановили діагноз, викликаний аутоімунним порушенням в роботі організму. Вона зібрала досвіт багатьох лікарів та пацієнтів, який допомагає «перезавантажити» мікроглію та поліпшити стан хворих.

Підготувала Валентина Павлишин, бібліотекар відділу читального залу ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар