Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 25 серпня 2020 р.

Мати Тереза: крапля в морі, що стала океаном милосердя (до 110 річниці від дня народження Мати Терези)

 

    Католицька черниця Мати Тереза (справжнє ім'я Аґнес Ґондже Бояджіу) народилася 26 серпня 1910 року в македонському місті Скоп'є в багатодітній родині.

Все своє життя вона присвятила молитві, богослужінню, а також допомозі бідним, знедоленим, хворим людям. В юному віці дівчина прийняла чернечий постриг і взяла ім'я Тереза на честь черниці Терези з Лізьє, відомої своїм милосердям.

Після прибуття в індійське місто Калькутта Тереза викладала в жіночій школі ім. святої Марії, а пізніше заснувала чернечу громаду під назвою «Місіонерки Любові», місія якої була спрямована на відкриття шкіл, створення безлічі притулків і лікарень для бідних і хворих людей, незалежно від їх національності і віросповідання.

Прикладом втілення милосердя і любові до ближнього, мужності й незламності, стала для мільйонів людей ця маленька скромна жінка. Вона створювала пересувні госпіталі, будувала притулки для безхатьків. Мати Тереза заснувала першу клініку для хворих на СНІД. Вона відкрила притулок для тих, хто страждає від хвороби Гансена, відомої під назвою проказа, і назвала цей притулок Шанті Наґар.

 В Бейруті вона зупинила бойові дії двох фронтів , щоб вивести дітей із зони обстрілу. В ХХ столітті Мати Тереза стала не просто символом милосердя, але разом зі своїми послушницями являла реальну силу, з якою не можна було не рахуватися. Нею захоплювалися, перед нею схиляли свої голови можновладці.

    За свою благодійну діяльність Мати Тереза отримала безліч звань, премій і нагород, в тому числі стала Лауреатом Нобелівської премії миру. Померла 5 вересня 1997 року у Калькутті. У 2016 році була канонізована Католицькою Церквою і зарахована до лику святих.

Діяльність Терези багаторазово піддавалася критиці в зв'язку з її сумнівними політичними зв'язками і відмовою від використання знеболюючих препаратів у процесі лікування хворих. Є взагалі дуже смішні закиди. Наприклад, що вона виступала проти абортів, контрацепції, розлучень або що вона всюди намагалася піднести авторитет Католицької Церкви. Незважаючи на це, свята Тереза Калькуттська все одно залишається однією з найбільш значущих і знаменитих жінок, які присвятили себе людству.

Тетяна Зуляк, зав. сектору  МБА

Немає коментарів:

Дописати коментар