Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

середу, 19 серпня 2020 р.

Рей Дуґлас Бредбері – гросмейстер фантастики (до 100-річчя від дня народження Рея Дугласа Бредбері, американського письменника)


«Жюль Верн був моїм батьком. Веллс –мудрим дядечком. Едгар Аллан По доводився мені двоюрідним братом, він як кажан – вічно мешкав у нас на темному горищі. Флеш Гордон та Бак Роджерс – мої брати і товариші. Ось вам і вся моя рідня. Ще додам, що моєю матір'ю, цілком ймовірно, була Мері Воллстонкрафт Шеллі, авторка Франкенштейна. Ну, ким я ще міг стати, як не письменником-фантастом із такою сімейкою.»

 

22 серпня найвідомішому американському письменнику-фантасту Рею Дуґласу Бредбері виповнилося б 100 років. У 1985 він став лауреатом премії «Гросмейстр фантастики» за заслуги перед жанром.  

Бібліографія творів Рея Бредбері складається з більш ніж чотирьохсот оповідань, а також декількох десятків великих творів. Він писав оповідання, а потім об'єднував в повісті. 63 оповідання ніколи не видавалися в авторських збірках, а лише друкувалися в газетах і журналах. Письменник продовжував випускати нові книжки майже до самої смерті. Левову частину творів гросмейстера екранізували, є і телепроекти, зокрема «Марсіанські хроніки»  - найвідомішу повість письменника.

«Марсіанські хроніки», з серії «Горизонти фантастики», є в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Марсіанські хроніки — цикл пов'язаних фантастичних оповідань Рея Бредбері, які висвітлюють майбутню колонізацію Марса людьми, що прилетіли зі спустошеної Землі. Твір про боротьбу марсіанських аборигенів з колоністами.

«Кульбабове вино». У центрі сюжету брати Сполдінг: дванадцятирічний Дуглас і десятирічний Том. Дуг це і є сам Рей в дитинстві. Хочете знати про дитинство Бредбері – читайте «Кульбабове вино». Роман складається з низки історій, що відбулися в маленькому містечку за три літніх місяці з братами, їх родичами, сусідами, друзями, знайомими. За сюжетом дідусь Тома і Дугласа щоліта готує вино з кульбаб. Часто Дуглас розмірковує про те, що це вино повинно зберігати в собі поточний час, ті події, які відбулися, коли вино було зроблене: «Кульбабове вино. Самі ці слова — демонстрували смак літа. Кульбабове вино — спіймане і закупорене в пляшці літо». Є чудова екранізація 1997 – ого року. З Лією Ахіджаковою в ролі Ліни, дружини винахідника Лео. Лео грає Смоктуновський. Це його остання робота в кіно.

Бредбері глибоко тривожило, що машинізація світу породить бездуховність у суспільстві, він попереджав про небезпеку ядерного апокаліпсису. У «Кульбабовому вині» винахідник Лео, який прагне збудувати машину щастя каже: «недокрутив гвинтик в машині і полетіли бомби». Але Бредбері вірив в силу доброго в людині. Цікавий факт, Рей Бредбері не водив авто і не користувався комп'ютером. Він друкував на старій друкарській машинці, як герої його творів. Втім, коли у 2011 році видавництво Сімон&Шустер висловило намір видати «451° за Фаренгейтом» в електронній формі, Бредбері дав згоду на це – хоча й після деякого опору.

У 1971 році експедиція Апполона-15 назвала на честь Кульбабового вина кратер на місяці.

«Щось лихе насуває». Роман перегукується з «Кульбабовим вином». Пригоди двох хлопців 14 років та батька одного з них. Пошуки самих себе серед Карнавалу. Світло серед темряви, як в інших творах Бредбері. Цей твір по-особливому психологічно-філософський. Гострий сюжет, несподівані повороти. Містика, фантастика і…реалізм.

«451 градус за Фаренгейтом». Це один з найкращих творів Бредбері, його візитівка. Недарма твір відразу, як він вийшов, нагородили премією Американської академії мистецтв і літератури, Золотою медаллю Каліфорнійського клубу співдружності, в 1984 премією «Прометей». Цей твір отримав одну з лише семи будь коли присвоєних премій «Гюго» за найкращий роман. Саме цей фантастичний твір описує трансформації, які відбуваються в людині і навчає моралі. Антиутопія описує майбутнє американське суспільство, в якому книжки заборонені, і будь які знайдені книжки спалюють «пожежники». Так придушують інакомислячих. Головний персонаж, Ґай Монтеґ — пожежник, який розчаровується своєю роллю у цензурі літератури та знищенні знань, врешті-решт, кидає свою роботу і ставить за мету збереження літературних та культурних творів. Чому така назва, 451 за Фаренгейтом? Це температура горіння паперу.

Знання Рей Бредбері здобував відвідуючи бібліотеки. Адже був наймолодшим серед трьох братів у сім'ї шведської іммігрантки і Леонарда Сполдінґ Бредбері – телефоніста англійського походження. Грошей на навчання не було, займався самоосвітою. «Мене виростили бібліотеки. Я не вірю в коледжі і університети,» - писав він. Мабуть тому події кількох його творів розгортаються саме у книгозбірнях.

«Трилогія смерті, детектив. Смерть – діло самотнє. Цвинтар для божевільних. Нехай усі уб'ють Констанс». Попри страшну назву, це твір про саможертовність, прийняття світу з поблажливою іронією і божевільні вчинки. Саме це допомагає вижити і уникнути фатуму, який обирає жертв за дивним алгоритмом. Винятковий детектив. Винного немає. Герої в трьох книжках одні і ті ж. Бредбері пише про світ кіно, про зірок кінематографу. Своє друге ім'я Рей Дуґлас Бредбері отримав на честь зірки німого кіно – Дуґласа Фербенкса. Очевидно і його батьки не були байдужими до кіно. Бредбері наводить факти з життя кінозірок і викладає подробиці подій, що відбувалися на кіностудіях в хронологічному порядку. Він знав життя студій зсередини. Писав кіносценарії, які екранізували. Йому присвячена зірка на голівудській Алеї Слави, всього ж на рахунку Бредбері 8 нагород і 2 номінації в галузі кіно.

Онук Бредбері став актором, чим фантаст дуже пишався. Він жартома казав, що той проживає життя Рея, роблячи те, чого сам письменник не встиг.

Чому Рей Дуглас Бредбері став фантастом? В житті гросмейстера фантастики було чимало містики. Творчий шлях завдовжки 80 років розпочався, за спогадами Рея, із зустрічі на карнавалі дня праці з Містером Електриком. Цей персонаж переконав хлопчика, що впізнав у ньому свого друга, який загинув у Франції у Першій Світовій війні. Фокусник сказав йому «Живи вічно!». Ця відповідальність за мрії інших, імовірно, і спрямувала 12-річного хлопця письменницьким шляхом, який він згодом обрав і йшов ним усе життя. І ці образи, свята і Карнавала, є у його творах.

Валентина Павлишин, бібліотекар відділу читального залу

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар