Шановні користувачі!

Шановні користувачі!

Цей блог створено відділом читального залу Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки. Сподіваємося, що для відвідувачів мережі цей блог буде цікавим джерелом нової інформації про події та життя нашої бібліотеки, новинки в світі книг.

Людмила Рюміна, завідувачка відділу читального залу Тернопільської ОУНБ

вівторок, 28 липня 2020 р.

Що потрібно знати… (до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом)

Щорічно 28 липня світова громадськість відмічає Всесвітній день боротьби з гепатитами, який уперше був проведений в 2008 році. Ініціатором проведення Всесвітнього Дня боротьби з гепатитом виступив Світовий Альянс з проблем гепатиту (World Hepatitis Alliance). Ця дата - нагадування всьому людству про глобальну проблему поширення такого важкого захворювання, як гепатит.
Проведення різних заходів у цей день має за мету підвищення обізнаності світової громадськості про симптоми, методи діагностики, скринінгу, профілактики та лікування гепатитів, особливо групи В і С, а також пов’язаних з ними захворювань, більше охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації, привернення уваги урядів і неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з гепатитом В і С.
За статистикою в середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C, проте рівень обізнаності людей про ці захворювання є вкрай низьким. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо, С) іноді називають «лагідним убивцею». Хронічні вірусні гепатити становлять серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також високим ризиком розвитком цирозу та раку печінки як наслідків гепатиту.
Існує п’ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є істотна різниця. Зокрема, типи В і С призводять до розвитку хронічного запалення печінки у мільйонів людей і є однією з головних причин цирозу та раку печінки. Вірусні гепатити – це група дуже розповсюджених небезпечних захворювань, що починаються поступово, протікають без симптомів і не проявляються тривалий час, тому гепатит ще називають «лагідний вбивця».
Гепатит A, або так звана «хвороба Боткіна», відома як захворювання брудних рук. Поширюється фекально-оральним шляхом, при вживанні немитих овочів і фруктів, забрудненої води або ж передається від носія вірусу. Щорічно вірусом інфікуються приблизно 10 млн. жителів планети. Найвища поширеність гепатиту A спостерігається в країнах третього світу з високим рівнем антисанітарії.
Кращою профілактикою гепатиту A є вакцинація. Уберегтися від вірусу також можна, виконуючи прості правила особистої гігієни, споживаючи продукти харчування, воду, в чистоті яких є впевненість. Інкубаційний період вірусу гепатиту А налічує від двох тижнів до місяця. Буває, що прояви інфекції у людини можуть бути відсутніми і зовсім. Ознаки гепатиту A: висока температура, слабкість, зниження апетиту, жовтіє шкіра, очі, темніє сеча, кал знебарвлюється, нудота та блювання, біль у районі печінки, збільшення печінки, головний біль, закрепи, болі у суглобах, свербіж та висипання.
Для діагностики захворювання в медичній лабораторії ДІЛА в залежності від етапу інфекційного процесу рекомендують пройти наступні дослідження: Гепатит А, антитіла до вірусу IgM, Гепатит А, антитіла до вірусу IgG, Гепатит А, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР (кров, біоптат та ін.) – якісн. Можна перевірити здоров'я печінки і завдяки скринінговій програмі 114 «Печінкові проби», а також загальний розгорнутий аналіз крові і загальний аналіз сечі за призначенням лікаря.
Гепатит B за рівнем небезпеки для людини значно випереджає гепатит C. Ці 2 види викликають важкі ускладнення, що негативно впливають на печінку: розвиток цирозу у 57% ситуацій, первинний рак – у 78%, тому важливо знати, як убезпечити себе і своїх близьких від зараження.
У віруса, що викликає гепатит B, є кілька шляхів проникнення в організм:
-        взаємодія людини з інфікованою кров'ю (переливання, ін'єкції, нанесення тату, отримання послуг в салонах краси);
-        прямий контакт з носієм інфекції через слину, сім'яну рідину і різні виділення;
-        спільне використання засобів особистої гігієни з інфікованим;
-        від матері дитині.
Для профілактики гепатиту B варто остерігатися інтимних зв'язків без презервативів, вторинного використання приладів для ін'єкцій, робити манікюр та інші процедури, що пропонують салони краси, у перевірених майстрів. Найсильнішим захистом від вірусу є вакцина.
Інкубаційний період вірусу гепатиту B займає приблизно 3 місяці. Бувають випадки, коли він триває до півроку. Симптоми гепатиту B: жовтяниця, збільшення печінки, відсутність апетиту, головний біль та блювання, порушення сну, загальна слабкість, закрепи, чутливість печінки, жар.
Діагностувати гепатит B в лабораторії ДІЛА допоможе скринінгова програма 162 «Перевірся на гепатит В», Гепатит В, HBsAg,  Гепатит В, ДНК вірусу методом REAL TIME ПЛР - якісн. Окрім цього, лікар може призначити біохімії Фібромакса і Фібротеста для оцінки фіброзу печінки.
Гепатит C переважно потрапляє в організм під час контакту з інфікованою кров'ю: переливання, ін'єкції, косметичні процедури. Рідше зустрічаються випадки передачі вірусу статевим шляхом, через плаценту. У світі налічується 71 млн. жителів із діагнозом хронічний гепатит С. Більшість з них зіткнулися з такими сумними наслідками, як розвиток цирозу, пухлини печінки, через що по всьому світу за статистикою щороку фіксується близько 500 тис. летальних випадків.
Повністю уберегтися від цього захворювання досить складно через відсутність вакцини, поширеності та легкості передачі інфекції, але є нескладні способи убезпечити себе. Профілактикою гепатиту С можна вважати використання стерильного обладнання для ін'єкцій,  ретельний вибір салонів краси для таких процедур як тату, манікюр чи педикюр та ін.
Інкубаційний період гепатиту C варіюється від 14 днів до півроку. Найстрашніше в цій інфекції - це те, що після зараження близько 80% носіїв вірусу не відчувають ніяких проявів вірусу, а при гострій формі симптоми схожі на звичайну застуду або грип. Не дарма гепатит C часто називають «Лагідний вбивця». Ознаки гепатиту C: відсутність апетиту, головний біль, порушення сну, загальна слабкість, чутливість печінки, біль у правому підребер’ї, жовтяниця, жар, болі у суглобах, закрепи та ін.
З діагностикою гепатиту C допоможе Програма 163 «Перевірся на гепатит С», Гепатит С, Anti-HCV антитіла до вірусу - скринінг, Гепатит С, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР – якісні. Також при ускладненнях цього типу гепатиту лікарі рекомендують тести на фіброз так само, як і у випадку гепатиту B - біохімії Фібромакса і Фібротеста, а також перевірити біохімію крові.
Гепатит D проявляється тільки в якості супутньої форми гепатиту B. Інфіковані цими видами гепатиту схильні до більшої небезпеки розвитку печінкової недостатності, цирозу печінки. Дані інфекції дають найважчі наслідки для печінки і прискорюють летальний результат від супутніх захворювань. Гепатит D передається під час інтимних відносин і через маніпуляції з кров'ю.
Профілактика гепатиту D ідентична описаній для гепатиту типу B.
Вакцина від гепатиту B за умови, що раніше людина не стикалася з цим вірусом, забезпечує захист також від інфікування гепатитом типу D. Симптоми гепатиту D – яскраво виражені прояви гепатиту B. Крім того, стрімко збільшується ступінь розвитку ускладнень через прогресуючий цироз. Діагностувати захворювання можливо, пройшовши дослідження Гепатит D, загальні антитіла та Гепатит D, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР - якісн.
Вірус гепатиту Е поширюється фекально-оральним способом переважно через забруднену воду. Найвища концентрація носіїв вірусу спостерігається в країнах Східної і Південної Азії через тотальну антисанітарію і в результаті потрапляння фекалій переносника вірусу в джерела системи водопостачання.
Щоб уберегтися від гепатиту Е, необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, особливо в країнах Азії, мити овочі, фрукти перед їжею, відмовитися від пиття води сумнівного походження.
Інкубаційний період вірусу гепатиту Е варіюється від 3 до 9 тижнів.
Симптоми гепатиту Е найчастіше схожі з проявами деяких захворювань печінки.
Підозри на гепатит Е розглядаються, якщо в недавньому минулому була поїздка до країни, де поширений вірус, присутні явні симптоми гепатиту і виключені всі інші форми. Точний діагноз гепатиту Е ставиться на підставі дослідження конкретних антитіл IgM до вірусу.
Аутоімунний гепатит також не часто зустрічається. Причини його походження медициною ще до кінця не вивчені, проте вважається, що на його появу впливають генетична схильність і фактори зовнішнього середовища.
При аутоімунному гепатиті імунна система перемикається і замість того, щоб захищати, починає руйнувати печінку, наче це чужорідний орган. Цей тип гепатиту нерідко виникає одночасно з іншими аутоімунними хворобами, але також може розвиватися і автономно.
Поки не встановлені першопричини аутоімунного гепатиту, профілактики не існує.
Не виключено, що хвороба буде розвиватися без явних ознак, проявляючи себе виключно за появи ускладнень. Симптомами аутоімунного гепатиту вважається слабкість, швидка стомлюваність пацієнта, можлива поява жовтого відтінку шкіри, жар, висипання.
Для діагностики аутоімунного гепатиту призначають пройти дослідження на Антитіла до мікросом печінки і нирок, ANTI-LKM – скринінг та Антитіла до розчинного печінкового антигену (anti-SLA) - якісн.
Токсичний гепатит викликають яди, які впливають на організм людини. Серед речовин, що руйнують печінку, найбільш відомі мед. препарати, промислові і рослинні отрути, спиртне.
Щоб уникнути захворювання токсичним гепатитом необхідно чітко дотримуватися техніки безпеки в роботі з токсичними речовинами, вести ЗСЖ, по можливості відмовитися від алкоголю, а при вживанні перевіряти якість, кількість і походження спиртних напоїв, приймати ліки відповідно до інструкції і лише за призначенням лікаря.
За відсутності ускладнень хвороба може не проявлятися взагалі. За інших обставин може турбувати праве підребер'я, жар, висип, швидка стомлюваність, нудота, пожовтіння шкіри і слизової, кровотеча, здуття живота.
Для діагностики даного виду гепатиту знадобиться перевірка рівня білірубіну, альбуміну, протромбіну, і ферментів: лужна фосфатаза, гамма-глутамілтранспептідаза і лактатдегидрогеназа. Рекомендуємо перевірити стан печінки - Програма 114 «Печінкові проби».
В Україні існує низка чинників, що сприяють новим випадкам захворювання та смертей внаслідок вірусних гепатитів, а саме:
-        низький рівень вакцинації від ВГВ дітей (тільки 57% дітей до 1 року охоплено трьома дозами вакцини), медичних працівників та представників ключових груп населення;
-        недостатнє фінансування та охоплення профілактичних програм та програм зменшення шкоди, впровадження яких ставить на меті попередження нових випадків інфікування серед ключових груп;
-        низький доступ до послуг з діагностики ВГ, обмеженість фінансування та відсутність національної стратегії тестування, яка б забезпечувала всебічний доступ до нього;
-        застаріла та неефективна система інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та закладах побутового обслуговування (де може відбуватись контакт з кров’ю), що призводить до нових випадків інфікування;
-        неконтрольоване та неналежне застосування компонентів донорської крові;
-        низький доступ до лікування.
Для прискорення подолання вірусних гепатитів, ВООЗ розробила Глобальну Стратегію сектору охорони здоров’я по вірусному гепатиту на 2016–2021 роки — «На шляху до ліквідації вірусних гепатитів». Ключові цілі Стратегії до 2020 та 2030 років: скорочення нових випадків хронічного гепатиту В та С на 30% до 2020 р. та на 90% до 2030 р.; скорочення кількості смертей на 10% та 65% у 2020 та у 2030 р. відповідно.
Досягнути зазначених цілей передбачено шляхом:
-        підвищення рівня охоплення дітей послугами імунопрофілактики ВГВ (три дози вакцини);
-        попередження передачі гепатиту В від матері до дитини, що включає охоплення вакцинацією, допологове тестування та використання противірусних препаратів у вагітних жінок з ВГВ;
-        забезпечення безпеки донорської крові та її компонентів, ін’єкцій та хірургічних втручань;
-        впровадження програм зменшення шкоди для осіб, які вживають психоактивні речовини ін’єкційно (забезпечення доступу до стерильного ін’єкційного інструментарію та ефективних методів лікування залежності від психоактивних речовин);
-        розширення доступу до діагностики та лікування вірусних гепатитів В та С із використанням сучасних та найбільш ефективних методів діагностики та лікарських засобів.



Немає коментарів:

Дописати коментар